Corien haar zelfgemaakte tassen gaan de wereld over: ‘Mondriaan is een inspirator’

Corien van Vliet maakt tassen onder de naam Dutch Creek Bags. Foto: Kirsten Bliekendaal

Aan kleur geen gebrek in de werkkamer van Corien van Vliet. Tussen de rollen leer, machines en klossen vol garen maakt de Woerdense leren tassen die ze verkoopt onder de merknaam Dutch Creek Bags. ‘Ik hoop dat ik bekend word met mijn tassen.’

Strak en geen tierelantijntjes. De tassen van Corien van Vliet zijn rechttoe rechtaan. “Het liefst werk ik met primaire kleuren, dat is waar ik van houd”, zegt Corien terwijl ze een van haar laatste creaties laat zien. “Ik ben groot fan van Mondriaan en art deco. Dat zie je in mijn werk terug. Dat is ook mijn signature geworden. Het maakt mijn tassen herkenbaar.”

Wereldwijd

Handtassen in verschillende maten staan her en der in haar werkruimte. Haar creaties verkoopt ze via haar webshop, maar ze heeft ook een verkooppunten bij Galerie van Slagmaat in Woerden en Designwinkel in Amsterdam. “De tassen gaan via de winkel in Amsterdam en mijn webshop de hele wereld over.”

Tekst gaat verder na de foto >

Foto: Kirsten Bliekendaal

Met een gemiddelde prijs tussen de 300 en 500 euro is de tas voor velen geen impulsaankoop. “Mensen die een tas van mij kopen, die kiezen de tas uit die past bij een bepaalde outfit. Het grootste compliment is als ze al met een tas van mij aan de arm binnenkomen en er nog één uitzoeken.”

Functioneel

Haar tassen zijn niet alleen voor ‘de leuk’. “Mijn tassen zijn een soort kunstwerkjes, maar wel functioneel.” Een voorwaarde, zeker in Nederland. “De Nederlandse vrouwen zijn erg gericht op praktisch. Mijn tassen zijn ruim en hebben handige vakjes, bijvoorbeeld voor je telefoon. Je moet ze wel kunnen gebruiken.”

Tekst gaat verder na de foto’s >

Corien werkte altijd als strategisch adviseur toen ze besloot om het over een andere boeg te gooien. “Ik ben erg creatief. Van kantklossen tot haken en zeefdrukken, ik heb het allemaal gedaan naast mijn werk.” In 2017 begonnen haar handen echt te kriebelen. “Uiteindelijk heb ik mijn werk kunnen afbouwen om te doen wat ik eigenlijk altijd al wilde doen.”

Ze rondde de vakopleiding tot tassenmaker af en volgde meerdere masterclasses. Met vele certificaten en een diploma op zak meldde ze zich bij de Kamer van Koophandel om haar geleerde kunsten professioneel in te kunnen zetten onder de naam Dutch Creek Bags.

Handvat

“Ik had nog nooit een tas gemaakt, maar ik wil altijd iets nieuws leren. En dat doe ik dan niet half. Mijn insteek was gelijk al dat ik er beroepsmatig mee bezig wilde zijn.” Dagelijks zit ze op haar zolderkamer tussen de machines, rollen leer en klossen garen.

“Een nieuw ontwerp voor een tas kost inclusief maken en testen minstens vier weken. Zo’n tas bestaat uit heel veel stapjes en fasen. Neem bijvoorbeeld dit handvat”, zegt Corien terwijl ze een strook leer pakt dat door klemmen tot handvat is gevormd. “Dit is geen kwestie van een stukje leer dubbelvouwen, maar het handvat bestaat uit meerdere lagen voor de stevigheid. Die moet ik lijmen en het randje schilder ik later.”

Tekst gaat verder na de foto >

Alles, behalve de naden, doet Corien op de hand. Foto: Kirsten Bliekendaal

Het intensieve arbeidsproces is ook de reden dat haar tassen in een hoger prijssegment vallen. “Mijn tassen zijn niet geschikt voor grootschalige productie, ik kan maar één tas tegelijk maken. Dat maakt het ook duur.” Maar dan heb je wel een unieke tas. “Ik hoop dat mensen de tassen gaan herkennen, ik wil er bekend mee worden.”

Aanpassen

Via Instagram is ze al benaderd door meerdere organisaties, maar nog geen beroemdheden. “Een merk neerzetten doe je niet zomaar. Het is belangrijk dat ik blijf doen wat ik leuk vind en me niet aanpas. Uiteindelijk loont dat, daar geloof ik in.”

Dus vragen of ze een zwarte of bruine tas wil maken, is wel een lastige. “Dat doe ik liever niet, ik vind dat zelf niet zo mooi. Mijn tassen hebben kleur.” Of we ooit haar Woerdense tassen op de rode loper gaan zien? “Dat zou mooi zijn.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Redacteur/community manager gezocht

Toffe baan bij indebuurt Woerden

Toffe kans! Word redacteur/community manager bij indebuurt Woerden

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “‘De pan gaat altijd leeg’: Bij soep- en saladebar SOEPel wordt er geen voedsel weggegooid”

‘De pan gaat altijd leeg’: Bij soep- en saladebar SOEPel wordt er geen voedsel weggegooid

SOEPel Bas
Ga naar “Waarom het pannenkoekenhuis van Herman een paradijs is voor kinderen én ouders”

Waarom het pannenkoekenhuis van Herman een paradijs is voor kinderen én ouders

Aangeboden door Qredits

Tante Truus naar Woerden (97 van 102)
Ga naar “De kapsalon van Sophie vind je op een bijzondere plek: ‘Ik knip mensen van 0 tot 99 jaar’”

De kapsalon van Sophie vind je op een bijzondere plek: ‘Ik knip mensen van 0 tot 99 jaar’

Sophie

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Microfiber quilt € 19,99”

Microfiber quilt € 19,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Philips Airfryer kopstelling”

Philips Airfryer kopstelling

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Tufted plaid € 14,99”

Tufted plaid € 14,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Woerdens Bockbierfestival”

Woerdens Bockbierfestival

  • 2 oktober 2022
bockbiefestival
Ga naar “Peace, Love & Music Festival”

Peace, Love & Music Festival

  • 2 oktober 2022
festivalfestival
Ga naar “Legends of Rock Tribute Festival”

Legends of Rock Tribute Festival

  • 1 oktober 2022
Ga naar “Historische Spelen”

Historische Spelen

  • Van 14 okt t/m 16 okt
Historische Spelen WoerdenHistorische Spelen Woerden
Ga naar “Snertweek XXL”

Snertweek XXL

  • Van 24 okt t/m 30 okt