Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Manuela (49) is uitvaartbegeleider: ‘De polder kan een prachtige uitvaartlocatie zijn’

Aangeboden door Unalome Uitvaartbegeleiding 30 september 2020

Manuela Wiltenburg (49) wilde na een lange, commerciële loopbaan, meer mensgericht en betekenisvol werk doen. Sinds ze vorig jaar startte als uitvaartbegeleider, voelt ze zich helemaal op haar plek. “Ik wist: dit is mijn roeping.”

Dat ze uitvaartondernemer zou worden, had Manuela een aantal jaar geleden niet gedacht. “Ik wilde meer mensgericht werk doen. Ik dacht dat te kunnen vinden in de zorg”, vertelt Manuela. “Totdat een goede vriendin stierf. Samen met andere vrienden was ik nauw betrokken bij het regelen van haar uitvaart. Toen ik van dichtbij de ondersteuning en begeleiding door de uitvaartbegeleidster meemaakte, dacht ik: wat is dat een mooi en dankbaar beroep. Dat wil ik ook doen.” De stap werd gezet en na het voltooien van de opleiding tot uitvaartbegeleidster werd in het voorjaar Unalome Uitvaartbegeleiding opgericht.

Tekst gaat door onder de foto

Unalome Uitvaartbegeleiding (Keep Memores Alive) 1
Beeld: © Keep Memories Alive

Keuzes

Manuela vindt het belangrijk om mensen goed te informeren over de keuzes die er zijn. “De emoties zijn overweldigend en er komt zoveel op je af, dat je niet aan alles kunt denken. Zeker als je niet weet wat jouw dierbare had gewild. Dan is alleen al de keuze begraven of cremeren heel groot. Het is fijn dat er iemand is die met je meedenkt. Ook als het gaat om de locatie voor het afscheid. Er is veel meer mogelijk dan soms gedacht wordt. Het Groene Hart leent zich erg goed voor een uitvaart. In eigen tuin bijvoorbeeld, of in een weiland. Zo heb ik onlangs een uitvaart begeleid die op de boerderij plaatsvond waar de overledene jarenlang woonde. Daar hebben we de schuur leeggeruimd, stoelen geplaatst en sfeervol aangekleed. Er was muziek. De schuur was open, we keken uit over de polder. Heel mooi, intiem en persoonlijk.”

Groen hart

Ruim twintig jaar geleden verhuisde de geboren Brabantse naar Kamerik. Ze werd op slag verliefd op het landschap. “Ik heb mijn hart verloren aan deze prachtige polder. Het groen, het water… Ik wil hier nooit meer weg. Ik kan me goed voorstellen dat het landschap en de natuur een rol kunnen spelen in de uitvaart. Maar uiteraard gaat het erom wat past bij de overledene en de nabestaanden. Het draait om balans tussen tradities, rituelen en wensen van nabestaanden en overledenen.”

Tekst gaat door onder de foto’s

Beeld: © Keep Memories Alive
Beeld: © Keep Memories Alive
Beeld: © Keep Memories Alive

 

Unalome

De naam Unalome is overigens geen creatieve verhaspeling van haar voornaam, legt Manuela uit. “Het is een symbool uit het boeddhisme, dat staat voor het kronkelige levenspad op weg naar verlichting. Mijn overleden vriendin kwam uit India en voelde zich verbonden met het boeddhisme. Ik zie er ook een overeenkomst in met mijn eigen werk. Met goede begeleiding hoop ik een beetje verlichting te bieden aan nabestaanden.”

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor een uitvaart in de polder? Kijk dan op www.afscheidindepolder.nl. Of kijk op de website van Unalome Uitvaartbegeleiding.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Unalome Uitvaartbegeleiding. Meer over Unalome Uitvaartbegeleiding ontdekken?

Unalome Uitvaartbegeleiding uitvaart

Overzicht 44, Kamerik

Bekijk meer:uitvaart

adv.