Op bezoek bij Bouke Arends: ‘Burgemeester is het meest onderschatte beroep’

Kristianne van Blanken en Bouke Arends.

Hij kwam all the way from Emmen naar Westland om burgemeester te worden en kocht afgelopen jaar een huis in Naaldwijk. Hoe is het Bouke Arends sindsdien vergaan? Wij gingen bij hem op bezoek in het gemeentehuis en mochten hem het hemd van het lijf vragen. We hadden het onder meer over zijn begintijd als burgemeester van Westland, maar ook over wat er nu eigenlijk allemaal bij komt kijken als je burgemeester bent.

Het meest onderschatte beroep

Burgemeester en wethouder behoren volgens Bouke Arends tot de meest onderschatte beroepen die er zijn. ”Waarbij volgens velen héél veel vergaderd wordt. Een misverstand”, als je het hem vraagt. Burgemeesters en wethouders zijn de hele dag bezig met het bereiken van doelen. ”Om Westland verder te brengen.”

Bij het bereiken van die doelen zijn allerlei partijen betrokken. Ambtenaren, maar ook onder meer het rijk, de provincie, buurgemeenten, belangenbehartigers, de gemeenteraad en de bevolking. ”Besturen is echt een kunst, waarbij veel van de betrokkenen gevraagd wordt. Dat wordt heel erg onderschat door de buitenwereld.”

Het begin van zijn politieke carrière

Om naar het begin van de politieke carrière van Bouke Arends te gaan, moeten we een flink stuk terug in de tijd. ”Toen ik net 21 geworden was, kwam er een vacature van de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Emmen en ben ik erin gegaan”, zo blikt de burgemeester terug. In die tijd moest je 21 zijn om raadslid te kunnen zijn.

Bouke Arends was lid van het landelijke partijbestuur van de PvdA, maar heeft verder nooit de ambitie gehad om de landelijke politiek in te gaan. ”De lokale politiek heeft mij altijd erg geboeid. Je staat als lokale bestuurder dicht bij de bevolking, ‘met je poten in de klei’ en ziet ook direct de impact van beslissingen. Dat vind ik mooi.”

Veranderingen op lokaal niveau

Door de jaren heen zag hij de nodige veranderingen op lokaal niveau. ”Toen ik in 1987 begon, telde je als bestuurder bijvoorbeeld pas mee als je ruimtelijke ordening in je portefeuille had.” Tegenwoordig kun je ook invloed uitoefenen als je verantwoordelijk bent voor het sociaal domein, waar zorg onder valt. ”Terwijl zorg in 1987 op gemeentelijk niveau nog niet veel voorstelde.”

Wat Bouke Arends ook zag veranderen, is de grotere invloed van de bevolking op het besluitvormingsproces. ”Ook de rol van de gemeenteraad is anders geworden. Raadsleden houden ook meer rekening met wat de bevolking vindt.”

Burgemeester

Als burgemeester staat Bouke Arends boven de politieke partijen en de gemeenteraad. Hij ziet erop toe dat besluiten uitvoerbaar zijn en dat er niet in strijd met de wet gehandeld wordt. Hoewel hij overal ‘wel wat van vindt’, uit hij zijn mening veel minder dan toen hij nog geen burgemeester was. Of hij dat niet mist? ”Ik zou liegen als ik zeg dat dat niet zo is. Maar soms is het ook heel makkelijk dat ik mijn mening niet hoef te etaleren. En natuurlijk laat ik van me horen als het gaat om onderwerpen waar ik verantwoordelijk voor ben, zoals openbare orde en veiligheid. Op andere terreinen beperk ik mijn inhoudelijke commentaar tot het hoogst noodzakelijke.”

Zo ziet een gemiddelde werkweek van de burgemeester eruit

We horen je denken: ‘Wat doet een burgemeester nu eigenlijk nog meer, naast lintjes knippen’? Heel veel! Op maandag houdt Bouke Arends zich voornamelijk bezig met intern overleg en op dinsdag staat de vergadering van het college van burgemeester en wethouders op de agenda. Eens in de vier weken wordt op dinsdag ook de raadsvergadering gehouden.

De rest van de week is de burgemeester vaak de deur uit voor extern overleg. ”Het is mijn taak om de belangen van de gemeente te behartigen. Dat doe ik aan verschillende vergadertafels, daar zit voor mij de meeste tijd in.” Hij zit aan tafel met partijen zoals de politie, de brandweer en andere gemeenten. Onder normale omstandigheden tenminste: de afgelopen tijd is vanwege het coronavirus veel besproken via videovergaderingen. ”Dat is soms best efficiënt, maar ik ben iemand die mensen graag in levenden lijve ziet. Ik vind het prettig om te zien hoe mensen non-verbaal reageren. Dus ik hoop dat we elkaar na de zomervakantie weer vaker fysiek kunnen ontmoeten.”

Bruidsparen bezoeken

Naast al dat overleg behoren ook het bijwonen van openingen en het bezoeken van mensen die een bijzonder jubileum vieren tot het takenpakket van Bouke Arends. ”Ik ben weer volop bruidsparen aan het bezoeken”, vertelt hij. Van deze doorgaans wat oudere Westlanders leert hij veel over de gemeente. ”Over hoe zaken in het verleden geregeld waren, bijvoorbeeld. Zij zijn voor mij een mooie informatiebron.”

Zo was het voor Bouke Arends om burgemeester te zijn ten tijde van corona

Net zoals voor zoveel mensen, zag de gemiddelde werkweek er voor onze burgemeester als gevolg van het coronavirus heel anders uit de afgelopen periode. ”Aan het begin was het ‘alle hens aan dek’. We moesten met de crisis omgaan en daarbij werd een groot beroep gedaan op burgemeesters”, zo blikt Bouke Arends terug. Hij weet nog goed dat iedereen in maart 2020 dacht dat het virus met een paar weken wel weer achter de rug zou zijn.

”Maar het duurde langer en dan ga je op een gegeven moment van crisisaanpak naar de situatie meer willen beheersen”, legt de burgemeester uit. Met name de periode van januari en februari van dit jaar (2021) heeft hij persoonlijk als erg deprimerend ervaren. ”Toen was er zo weinig mogelijk en waren er zo weinig vooruitzichten. Je ontmoette niemand. En misschien had het ook met het weer te maken, maar je wereld wordt dan erg klein. Dat vond ik een vervelende tijd.”

Meest interessant

De periodes tussen de lockdowns in, waarbij stap voor stap meer mogelijk wordt, vind onze burgemeester het meest interessant. ”Als er niks mag, dan is het voor een burgemeester heel simpel op het gebied van openbare orde. Dat geldt ook wanneer bijna alles mag”, zo legt hij uit. ”Tijdens de periodes daartussen mogen steeds meer dingen en als burgemeester is het interessant om te kijken hoe je daar mee omgaat.” Toen Nederlanders in februari massaal het ijs op gingen en het even later zomers warm werd, zag Bouke Arends iets veranderen in de samenleving. ”Mensen gingen weer naar buiten toe, gingen elkaar weer zien. Vanaf die tijd vond ik het weer plezieriger worden.”

Bouke Arends benadrukt overigens dat de invloed van een burgemeester beperkt is in het bezweren van een pandemie. Zijn grootste uitdaging is het bijeen houden van de samenleving. ”Waarbij een deel van de mensen vindt dat het beleid niet streng genoeg is en het andere deel juist vindt dat alle maatregelen maar onzin zijn. Door helder en duidelijk te zijn in wat wel en niet kan, probeer ik hierin een middenweg te vinden. Door daar waar nodig is streng te zijn en daar waar mogelijk is ruimte te laten.”

Goed gedaan

De burgemeester vindt dat in Westland goed met de coronacrisis omgegaan is. Op wat incidentjes na. Zo vond hij het best weleens lastig dat mensen zich moedwillig niet aan de maatregelen hielden en daar tegen opgetreden moest worden. ”Maar volgens mij hebben we het met elkaar goed gedaan in Westland.”

Het meest trots is hij dat de Westlandse gemeenschap zoveel opgepakt heeft. ”Dat gebeurde al in het begin met de ‘FlowerBoostChallenge’ en zo zijn er heel veel initiatieven geweest onder de lokale bevolking. Ik vind het machtig mooi om te zien hoe groot de gemeenschapszin hier is”, aldus Bouke Arends.

Dit doet de burgemeester graag in zijn vrije tijd

Of de burgemeester naast al dat harde werken ook nog vrije tijd heeft? Jazeker! En zo moet het volgens hem ook zijn: ”Je doet er verstandig aan om ruimte te pakken om je hoofd leeg te maken.”

Wandelen en fietsen is wat Bouke Arends graag doet als hij niet aan het werk is. Maar kan hij nog wel onopgemerkt over straat in Westland? Met zonnebril en pet op wel: ”Dan neemt de herkenbaarheid fors af en dat is ook weleens lekker. Maar als ik anoniem een bakkie wil doen of een avond gezellig met mijn vrouw ergens wil eten, dan is het handiger om dat buiten de gemeente te doen”, aldus de burgemeester.

Zo pakt hij weleens de fiets naar Delft of Den Haag en vindt hij het ook leuk om oude steden te bezoeken. ”Ik vind het heel mooi om daar rond te lopen”, vertelt hij. Zo staan Dordrecht en Gouda bovenaan zijn lijstje met steden om eens te bezoeken.

Opa

Verder kijkt de burgemeester graag naar sportwedstrijden en brengt hij graag een bezoek aan het theater. ”Maar ik vind het ook heerlijk om op de bank te zitten en een filmpje of een voetbalwedstrijd te kijken of een boek te lezen of een spelletje te doen.”

Hij vervolgt: ”Ik ben zelf groot fan van kamperen. Tentje mee, een beetje primitief. Lekker rondtrekken door Nederland of andere landen in Europa.” Maar dat gaat dit jaar niet gebeuren, ondanks dat dat met de huidige situatie rondom het coronavirus misschien best zou kunnen. ”Onze dochter is zwanger en ze is in augustus uitgerekend. Dus mijn vrouw krijg ik met geen tien paarden mee”, vertelt de burgemeester, die voor het eerst opa wordt.

Update: op 1 september (na dit interview) kregen wij te horen dat burgemeester Bouke Arends opa geworden is. Van harte gefeliciteerd!

Zo ziet de burgemeester de toekomst

Bouke Arends wil onze gemeente nog veel beter leren kennen. Hij is pas 2,5 jaar burgemeester en daarvan werd al zo’n anderhalf jaar gedomineerd door het coronavirus. Het leren kennen van Westland werd daardoor iets vertraagd en dat hoopt Bouke Arends snel weer op te kunnen pakken. ”Ik ben nu alweer volop bezig met het bezoeken van bruidsparen en het opstarten van de bedrijfsbezoeken.” Na de zomervakantie hoopt hij zich ook weer meer in het sociale leven te kunnen mengen.

Maar wat hoopt hij als burgemeester in de toekomst te bereiken? Als hij ooit stopt als burgemeester, hoopt hij Westland achter te laten als een nóg krachtigere tuinbouwgemeente dan de gemeente nu is. ”Westland is in tientallen jaren uitgegroeid tot ijzersterke tuinbouwgemeente. Dat heeft veel werk gekost, maar die positie behouden kost minstens zoveel werk.” Om die positie te behouden is het volgens de burgemeester belangrijk om meer verbindingen te leggen tussen kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid. Ook met kennisinstellingen zoals universiteiten. ”Wat er in de tuinbouw allemaal gebeurt, vraagt om hoogopgeleide mensen. Er zijn niet meer alleen handen nodig, maar ook goed opgeleide mensen die weten hoe die handen zich moeten gedragen.”

Termijn verlengen

Maar voorlopig is Bouke Arends niet van plan te stoppen als burgemeester. Hij is in 2018 voor zes jaar benoemd en hoopt die termijn niet alleen af te maken, maar ook te verlengen. ”Als men tevreden is over mij zou ik na mijn eerste termijn graag nog zes jaar door willen gaan.”

Benieuwd wat wij nog meer besproken hebben met burgemeester Bouke Arends? Lees dan ook onderstaand artikel:

Op bezoek bij de burgemeester: ‘Er werd me gezegd dat Westlanders stug en direct kunnen zijn’

 • Westlander van de Week

Hij kwam all the way from Emmen naar Westland om burgemeester te worden en kocht afgelopen…

Meer in deze categorie

Westlander van de Week

Ga naar “Yvonne zoekt met Dierenhulp Westland vermiste huisdieren: ‘mijn passie is het speurwerk’”

Yvonne zoekt met Dierenhulp Westland vermiste huisdieren: ‘mijn passie is het speurwerk’

Ga naar “Yvonne doet mee aan Alles uit de kast: ‘Ik ben nog nooit zo blij met mezelf geweest’”

Yvonne doet mee aan Alles uit de kast: ‘Ik ben nog nooit zo blij met mezelf geweest’

Ga naar “Niek zet zich met de Malle Pietjes in voor ALS Westland: ‘De ziekte komt snel dichtbij’”

Niek zet zich met de Malle Pietjes in voor ALS Westland: ‘De ziekte komt snel dichtbij’

In onze gids

Ga naar “Brasserie Babbelen”

Brasserie Babbelen

 • Molenstraat 248
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 22:00
Brasserie Babbelen voorkant

Nu geopend

Ga naar “X²O Badkamers Wateringen”

X²O Badkamers Wateringen

 • 's-Gravenzandseweg 29
 • Woonwinkels
 • Gesloten
X²O badkamers Wateringen binnen

Nu gesloten

Ga naar “D.E. bierwinkel”

D.E. bierwinkel

 • Rembrandtstraat 4
 • Speciaalzaken
 • Gesloten
D.E. bierwinkel Naaldwijk

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Nachtje weg* vanaf € 12,50”

Nachtje weg* vanaf € 12,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Chromoboard € 7,99”

Chromoboard € 7,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Blokker serviesserie Moskou 3+1 gratis”

Blokker serviesserie Moskou 3+1 gratis

 • Blokker
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Brabantia elektrische apparaten van € 49,99 voor € 29,99”

Brabantia elektrische apparaten van € 49,99 voor € 29,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Dames huispak* St/m XL € 9,99”

Dames huispak* St/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker”

Pedagogisch medewerker

 • Kinderopvang De Lange Keizer
 • Fulltime/Parttime
Kinderopvang-De-Lange-Keizer-locatie-De-Rode-Ridder-De-Lier-1
Ga naar “Receptioniste”

Receptioniste

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Hovenier Tuinaanleg Groen | Onderhoud | 2.100 – 3.000”

Hovenier Tuinaanleg Groen | Onderhoud | 2.100 – 3.000

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “(Junior) Medewerker Huuradministratie en Incasso”

(Junior) Medewerker Huuradministratie en Incasso

 • Arcade
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice medewerker”

Klantenservice medewerker

 • Randstad
 • Parttime