Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’

Foto: Judith Kuijvenhoven

Je eigen boek schrijven en uitgeven: voor veel mensen is dat een grote wens. De twaalfjarige Mylan van der Ven uit Naaldwijk deed het al. Zijn boek ‘Mr. Badjas en de jacht op de professor’ is een groot succes: “Bij de Readshop moesten ze het boek al drie keer bijbestellen.”

‘Mr. Badjas en de jacht op de professor’ gaat over Johan. Na het overlijden van zijn vader belandt hij in een weeshuis waar hij bevriend raakt met Tom en Lisa. De drie vrienden ontsnappen uit het weeshuis en gaan op jacht naar een gemene professor die de stad terroriseert. Daarbij krijgen ze hulp van Mr. Badjas; een badjas die door een magisch drankje tot leven is gekomen. Ook ontdekken ze dat er een demoon in Johan huist die soms tevoorschijn komt in de vorm van een grote paarse klauw.

“Ik had dit verhaal al langer in mijn hoofd zitten, dus toen ben ik het gaan opschrijven”, vertelt Mylan. “Bij het tweede hoofdstuk dacht ik: dit begint ergens op te lijken, waarschijnlijk kan ik het wel afschrijven en uitgeven. Dat is gelukt.”

Creatieve dingen

Mylan houdt erg van creatieve dingen. Hij ontwierp zijn eigen bordspel, bouwt graag met LEGO en tekent veel. “Ik tekende al langer stripverhalen en ik heb de omslag van mijn boek ook zelf getekend. Daarnaast lees ik graag boeken, zoals: ‘Het leven van een loser’ en Harry Potter. Toen ik begon met schrijven heb ik goed gekeken wat andere schrijvers hebben gedaan waardoor ze beroemd werden. Maar ik heb niks nageaapt, want elke schrijver heeft zijn eigen stijl.”

Toen Mylan zijn verhaal af had, moest het worden nagekeken op fouten. “Dat vond ik wel een vervelend klusje. Je moet alle spelfouten en taalfouten eruit halen en ik moest een paar dingen opnieuw schrijven. Ik heb het zelf vaak nagelezen en ik heb het laten nakijken door m’n moeder en opa. Mijn opa suggereerde een paar ouderwetse woorden, dat geeft niks, maar ik ga natuurlijk wel met de tijd mee. Op het laatst is mijn verhaal ook nog nagekeken door mijn uitgeverij Boekscout.”

Inspireren

Mylan hoopt met zijn boek vooral mensen te inspireren die ook een eigen boek willen schrijven. De reacties die hij krijgt zijn in ieder geval positief. “Toen ik voor het eerst op school kwam – nadat mijn boek uit was gekomen – zat mijn juf daar van: ‘Wat? We hebben een beroemde schrijver in de klas.’ Ook mijn klasgenoten zijn heel enthousiast. Een van mijn vrienden heeft het boek in een keer uitgelezen. Ik heb ook al mogen signeren op m’n eigen school, op een andere school en voor m’n familie natuurlijk.”

Nu zijn boek verkocht wordt, verdient Mylan ook geld. “Het is niet dat je zegt: wow ik word rijk, maar ik krijg er wel wat voor. Dat zet ik op een spaarrekening voor later. Of ik in de toekomst van schrijven m’n beroep wil maken weet ik nog niet. Ik zit nog op de basisschool. Een tweede boek komt er in ieder geval wel, want daar ben ik al mee bezig. Dat boek gaat ook over Johan en heet ‘Mr. Badjas en het vervloekte land’. Het wordt een stuk langer, dus wanneer het klaar is weet ik nog niet.” 

Lees ook:

Meer in deze categorie

Westlander van de Week

Ga naar “Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’”

Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’

Ga naar “Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’”

Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’

Ga naar “Aad heeft een enorme verzameling cactussen: ‘mijn hobby is een beetje uit de hand gelopen’”

Aad heeft een enorme verzameling cactussen: ‘mijn hobby is een beetje uit de hand gelopen’

In onze gids