Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’

Met de drie, op het eerste oog, normaal uitziende rijtjeshuizen in de Wagenaarstraat in Naaldwijk is iets bijzonders aan de hand. Hier bevindt zich namelijk Stichting Mananochoja, een spiritueel lichthuis opgericht in 1997 door echtpaar Theo en Corry.

Theo en Corry waren jaren geleden op reis in Japan toen ze op een beeldentuin stuitten. In deze tuin leefde de legende voort van Mananochoja, een weldoener die tempels bouwde en van alles in het teken stelde van de mensen. Iedere generatie was er een andere Mananochoja. Maar ongeveer 1400 jaar geleden vertrok de laatste Mananochoja naar Nagasaki in Japan en niemand had ooit nog wat van hem vernomen. “Dus toen dachten wij: wij nemen deze legende mee naar Nederland en zetten wij het werk voort”, zegt Corry. Mananochoja betekent ‘de wijze rijken’. En dan gaat het natuurlijk vooral om innerlijke rijkdom.

Iedereen is welkom

“Ons spiritueel lichthuis is universeel. Je ziet hier een Boeddha staan, Maria met haar kindje, een Japans gebedskastje. Iedereen is hier welkom, het maakt niet uit of mensen wel of geen religieuze achtergrond hebben. Iedereen die aan zichzelf wil werken is welkom”, zegt Corry.

De stichting organiseert allerlei soorten cursussen. Van bewustwordingsavonden tot aan de art of breathing. “Eind januari starten we bijvoorbeeld met de cursus ‘Jezelf Grenzeloos Liefhebben’, deze cursus geven we al tien jaar. Dit blijft zo’n actueel en universeel thema. De zoektocht naar jezelf liefhebben is iets van alle tijden.”

Lees verder onder de foto’s

Wereldvrede

Het hoofddoel van stichting Mananochoja is het helpen bereiken van wereldvrede. “Elke keer wanneer iemand hier weggaat die een stukje meer innerlijke vrede heeft kunnen vinden, dan ben ik enorm dankbaar. Want op deze manier brengt die persoon ons dichter bij ons hoofddoel. Elk stukje innerlijke vrede maakt dat de wereldvrede groter wordt”, zegt Corry.

Al het geld dat de stichting ophaalt gaat naar goede doelen. “Wij hebben geen winstoogmerk.” Er is nog iets bijzonders bij de stichting aan de hand. “Veel sessies die we geven is op vrijwillige doneerbasis. Zo geven wij ook de mensen die het wat krapper hebben de mogelijkheid om deel uit te kunnen maken van het lichthuis.”


Betrokken buurt

Het stel heeft in 2004 het Engelennetwerk opgericht. Er staat een houten huisje waar mensen kunnen doneren. Het opgebrachte geld gaat naar mensen die zich gedragen als engelen voor anderen. Bijvoorbeeld mensen die werken voor de voedselbank, Unicef en mensen die zorgen voor gehandicapten.

Ook staat er in de voortuin staat een gigantische kist. “We verzamelen samen met de buurt plastic dopjes.” 1 Kilo plastic dopjes kan een kind dat in extreme armoede leeft van een warme maaltijd voorzien. Van de ingezamelde dopjes worden duurzame producten gemaakt. “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen in de buurt hieraan meewerken”, zegt Corry. “Sommige mensen brengen steeds een handvol dopjes, andere mensen sparen wekenlang dopjes op en zamelen dopjes in van de mensen in de buurt.”

Lees ook…

  • Maison de Marguerite, het nieuwe vintageparadijs van Naaldwijk: ‘Achter ieder spulletje huist een verhaal’

    Vintage liefhebbers opgelet: vanaf nu scoor je je unieke en exotische pareltjes bij Maison de Marguerite. Onlangs opende Maison de…

Meer in deze categorie

Westlander van de Week

Ga naar “Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’”

Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’

Ga naar “Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’”

Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’

Ga naar “Aad heeft een enorme verzameling cactussen: ‘mijn hobby is een beetje uit de hand gelopen’”

Aad heeft een enorme verzameling cactussen: ‘mijn hobby is een beetje uit de hand gelopen’

In onze gids