Jora uit De Lier schreef een spannende roman: ‘Er zit veel van mijzelf in de hoofdpersoon’

Jora Bakker de Lier
Foto: Jora Bakker

Wat zou er gebeuren als de drummer van je favoriete band verliefd op je wordt? Met die gedachte begon Jora Bakker (32) uit de Lier in oktober vorig jaar te schrijven. Nu heeft ze haar eerste boek uitgebracht getiteld Nu of Nooit! “Ik wilde vooral een feelgoodroman schrijven.”

De hoofdpersoon in Nu of Nooit! heet Katie. Sinds haar vriend omkwam bij een auto-ongeluk woont ze met haar beste vriendin Liza in Utrecht. Samen met Liza gaat ze naar een concert van haar favoriete band Wild Things. Tijdens het concert kruist Katie de blik van drummer Alex en ze laten elkaar niet meer los. Het begin van een spannende romance.

“Er zit best veel van mijzelf in Katie”, vertelt Jora. “We zijn allebei onzeker over onszelf en ze werkt net als ik in de zorg. Ik kom zelf ook uit Utrecht. Drie jaar geleden ben ik voor de liefde naar het Westland verhuisd. Wat ik voor Katie wel heb verzonnen is het verlies van haar vriend, want dat heb ik gelukkig nooit meegemaakt. Ik heb wel een favoriete band waar ik Wild Things op gebaseerd heb: The Script (een Ierse rockband). Toevallig vind ik hun drummer ook de leukste.”

Schrijven

Jora schrijft al verhalen sinds ze op de basisschool zat. “Ik ben vroeger veel gepest. Daarom ben ik verhalen gaan schrijven om me veilig te voelen en dingen te verwerken. Sinds ik op de middelbare school zat schrijf ik fanfictie over mijn favoriete bands zoals Di-rect en One Direction.”

“Het verhaal van Nu of Nooit! had ik ook al langer in mijn hoofd zitten”, vertelt Jora verder “Toen ik vorig jaar een tijd thuis zat van mijn werk ben ik het op gaan schrijven. Een redacteur heeft mij geholpen om te zorgen dat het hele verhaal klopt. Je moet bij het schrijven aan alles denken. Op een gegeven moment vliegt mijn hoofdpersoon Katie naar Dublin. Dan moet je ook uitzoeken hoe lang zo’n vlucht duurt.”

Droom

Het is Jora’s droom om van het schrijven haar werk te maken. “Ik heb al een idee in mijn hoofd voor mijn tweede boek. Daarvoor wil ik inspiratie halen uit mijn werk met dementerende ouderen. Dat werk doe ik graag, dus ik vind het niet erg om dat voorlopig te blijven doen. Laatst heb ik in de bibliotheek van de Lier verteld over mijn boek en toen heb ik ook een aantal exemplaren verkocht. De reacties die ik krijg zijn gelukkig positief. Mensen zeggen vooral dat het makkelijk wegleest.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Westlander van de Week

Ga naar “Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’”

Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’

Ga naar “Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’”

Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’

Ga naar “Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’”

Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’

In onze gids