Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hans en Elly verzorgen vakanties voor mensen met beperking: ‘De steun is overweldigend’

Door Kristianne van Blanken 21 juli 2019

Negen aangepaste vakantiebungalows openden een jaar geleden op strandpark Vlugtenburg in ’s-Gravenzande. Daarmee zagen Hans en Elly Prins uit diezelfde plaats hun droom uitkomen. Hans vertelt nu, een jaar later, hoe het met hem en zijn vrouw en hun stichting Avavieren gaat.  

Hans en Elly zijn net terug van een midweek vakantie in Drenthe. Daar waren de rollen even omgedraaid: het hele jaar door zijn de twee druk met het organiseren van vakanties voor anderen, nu mochten zij zelf even bijkomen. En dat was de hoogste tijd volgens het bestuursleden van hun stichting Avavieren, die ze erop uit stuurden.

Hans en zijn vrouw hebben het heerlijk gehad, maar zijn zelfs tijdens die paar dagen weg nog bezig geweest voor Avavieren. Door tussendoor toch nog even een mailtje te beantwoorden, bijvoorbeeld, om te zorgen dat alles goed blijft verlopen. Het is tekenend voor de passie waarmee ze zich inzetten voor mensen met een lichamelijke beperking.

Iets voor anderen doen

Dit doen de twee al jaren. Eerst als begeleiders bij de stichting Wigwam, vertelt Hans. ‘’Daar kwamen we via mijn schoonzus en zwager, die drie zoons met een beperking hebben, mee in aanraking.’’ Hans had zijn tuinbouwbedrijf verkocht en kon hierdoor meer tijd voor zichzelf nemen, maar wilde ook iets voor anderen gaan doen.

Uiteindelijk werd hij door Wigwam gevraagd als projectleider. ‘’In die rol werd ik als het ware maatschappelijk werker, een luisterend oor en geestelijk verzorger in één.’’

Strand

Elk jaar kregen de Westlanders de vraag wat zij, als zij zo dicht bij het strand wonen, helemaal in Limburg kwamen doen. ‘’Of dit niet ook aan het strand kon, vroegen mensen.’’ Het zette Hans en Elly aan het denken: konden zij zulke vakanties voor mensen met een beperking niet ook aan het strand organiseren?

Met dit idee in hun achterhoofd richtten ze in 2014 de stichting Avavieren (Aangepast Vakantie Vieren) op. ‘’Vanaf daar zouden we wel kijken hoe het zou lopen.’’

Hans en Elly van de stichting Avavieren
Hans en Elly richtten in 2014 de stichting Avavieren op

Project omarmd

Wat er sindsdien op hun pad is gekomen, verbaast Hans nog steeds weleens. Met name alle steun die zijn stichting krijgt, is overweldigend. ‘’Van kerken, scholen en bedrijven bijvoorbeeld. Het is wonderbaarlijk hoeveel mensen in beweging zijn gekomen. Het project is echt omarmd.’’

Hans noemt het verbazingwekkend, maar ook noodzakelijk. ‘’Alleen kun je het niet. We hadden een idee, maar geen geld.’’ Dat geld komt inmiddels via verschillende wegen binnen. ‘’Onlangs kregen we bijvoorbeeld nog 2.500 euro via de Glazen Pluim.’’ Die financiële steun is belangrijk. ‘’Maar alleen al om te zien dat mensen zo aan ons en aan anderen denken, geeft ons heel veel energie.’’

Schitterend

Inmiddels heeft de stichting in samenwerking met strandpark Vlugtenburg negen aangepaste vakantiebungalows op het vakantiepark gerealiseerd. Ze zijn door wat Hans noemt ‘een Wigwam-vader’ die architect is ontworpen. Hij wist als vader van een kind met een beperking als geen ander waar je bij het bouwen van zulke woningen op moet letten.

Dat de bungalow drempelvrij is en brede deuren heeft, bijvoorbeeld. ‘’En dat je er elektrische hulpmiddelen kunt opladen en dat er de mogelijkheid is om lekker even buiten te zitten.’’ Maar het belangrijkste is misschien wel de ruimte. Die moet er voldoende zijn als je afhankelijk bent van een rolstoel.

En dat is allemaal gelukt. ‘’Ze zijn echt schitterend geworden’’, aldus Hans. Bescheiden als hij is voegt hij hier direct aan toe dat hij niet op wil scheppen, maar dat de woningen precies geworden zijn zoals Avavieren hoopte. ‘’We hoorden van de gebreken in vakantiewoningen waar mensen met een beperking mee te maken krijgen en hebben hier onderzoek naar gedaan. Aangepaste woningen met de juiste voorzieningen aan de kust bleken er nog maar weinig te zijn.’’

Hans en Elly van de stichting Avavieren
Elly en Hans bij één van de aangepaste vakantiewoningen

Spannend

De huisjes van Avavieren brachten hier verandering in en deze zijn ongeveer een jaar geleden officieel geopend. Best een spannend moment, blikt Hans terug. Want hoe zouden gasten en Wigwam reageren op de woningen en de aanwezige hulpmiddelen?

‘’Maar we zijn blij dat we hebben doorgezet: mensen zijn ontzettend positief over de bungalows en de voorzieningen.’’ Ze kunnen op alle wensen worden aangepast, met de plaatsing van extra bedden bijvoorbeeld. Of door ze te voorzien van een douchestoel of een douchebrancard. Daarnaast zijn twee huisjes uitgerust met plafondlift, in de overige woningen kunnen mobiele tilliften geplaatst worden. ‘’En soms mist er weleens iets. Maar we zijn ook nog maar een jaar bezig.’’

Bekender

Steeds meer mensen weten het kleine vakantiedorpje van Avavieren inmiddels te vinden en Hans hoopt dat de bekendheid steeds groter wordt. En dat het misverstand dat de woningen alleen voor kinderen met een beperking zijn de wereld uit geholpen wordt. ‘’Ook ouderen met een beperking zijn welkom.’’ Het is uiteindelijk de bedoeling dat in de bungalows jaarrond door mensen met een beperking vakantie gevierd wordt.

Verder is het een wens van Hans en Elly om daarbij meer activiteiten aan te gaan bieden. Nu al kunnen gasten terecht in de groepsruimte, in het onlangs geopende ‘speeltuinparadijs’ en in de speciale snoezelruimte die onder meer voorzien is van ballenbak, een waterbed en allerlei mooie lichtjes. Die kun je overigens ook reserveren als je niet op het park verblijft.

Daarnaast wordt geregeld een bezoek gebracht aan het strand. Tijdens de zogenoemde Wigwamvakanties in de zomervakantie om met de catamarans van de kustzeilvereniging mee te gaan zeilen of een kijkje te nemen in de post van de reddingsbrigade.  Of om een tochtje te maken met de strandrups, wat het hele jaar door kan.

Elly en Hans Prins van de stichting Avavieren
De snoezelruimte is onder meer voorzien van een waterbed, een ballenbak en mooie lichtjes

Strand

Juist die strandactiviteiten maken de gasten blij verrast. Hans vertelt over de ouders die hun kind op een catamaran weg zagen varen. ‘’’Wat gebeurt er met m’n kind?’, vroegen ze. Toen ze zagen hoe hun kind genoot, vonden ze het geweldig. Daar doen we het voor.’’

Dit soort reacties maakt dat Hans en Elly graag nog meer activiteiten zouden organiseren.  ‘’Excursies naar het strand en door de duinen bijvoorbeeld, waarbij uitleg gegeven wordt over het gebied.’’

Het zijn activiteiten die voor mensen zonder beperking vanzelfsprekend zijn. ‘’Wij gaan en staan waar we willen. Mensen met een beperking niet, maar hier hebben zij niet om gevraagd’’, benadrukt Hans. ‘’Hoe verschrikkelijk is het om de zee te kunnen zien, maar niet te kunnen voelen?’’, vraagt hij zich hardop af.

Juist zulke ervaringen, die de zintuigen prikkelen en die ontspanning kunnen bieden, zijn zo belangrijk voor mensen met een beperking. ‘’En daarom proberen wij met allerlei voorzieningen het onmogelijke mogelijk te maken voor mensen met een beperking en hun dierbaren, voor wie het leven al zo zwaar is. Die zwaarheid neem je niet weg, maar je kunt wel wat levensvreugde bieden. En dat is wat ons drijft.’’

Vakantieseizoen

Hans en Elly van de stichting Avavieren
De rolstoeltoegankelijke speeltuin op strandpark Vlugtenburg is onlangs officieel geopend

Het uitbreiden van het activiteitenaanbod blijft voorlopig nog even een droom, omdat hier simpelweg te weinig tijd voor is. Naast hun inzet voor Avavieren hebben Hans en Elly namelijk ook nog hun werk: Hans bij een groot veredelingsbedrijf en Elly in de kraamzorg.

Ze zijn mede hierdoor afhankelijk van vrijwilligers en hier zijn er best nog een aantal van welkom. Om te begeleiden bij activiteiten of te helpen in de keuken bijvoorbeeld. Zeker nu het drukke vakantieseizoen van start gaat, kan Avavieren nog wel wat helpende handen gebruiken. ‘’Want die trein, die dendert maar door’’, besluit Hans.

Lees ook:

Elly en Hans Prins in de speeltuin op Vlugtenburg

Westland is een mooie speeltuin rijker die nog rolstoeltoegankelijk is ook!

Of je kind nu graag klimt of schommelt of liever muziek maakt: het kan allemaal in de nieuwe speeltu...

adv.