Aad heeft een enorme verzameling cactussen: ‘mijn hobby is een beetje uit de hand gelopen’

Foto indebuurt

Sommige mensen verzamelen stenen of postzegels, anderen hebben een meer bijzondere verzameling. Zo verzamelt en kweekt Aad Vijverberg (75) cactussen. In zijn kas bij Honselersdijks staan meer dan 5000 cactussen en andere vetplanten van wel 500 verschillende soorten. Zelfs in de wereld van de cactusliefhebbers is dat een enorme verzameling. “Je kan wel zeggen dat mijn hobby een beetje uit de hand gelopen is.”

We ontmoeten Aad bij zijn huis tussen de kassen van het Westland. De serre van de woning staat al vol met cactussen en andere vetplanten. De rest van de verzameling staat in een kas van wel 500 vierkante meter. Rechts in de kas staat een lange tafel met kleine pas gezaaide plantje. Op de tafel in het midden staan de kleinere cactussoorten in allerlei vormen. Op sommigen zit een wit dons en op anderen lange zwarte stekels.

Uiterst links staat een meterslange bak met enorme cactussen. “Je hebt cactussen in allerlei soorten en maten”, vertelt Aad. “Sommigen worden maar een paar centimeter groot en anderen kunnen in de natuur wel 18 meter hoog worden. De hoogste cactussen die hier staan zijn zo’n drie meter hoog, dan moet ik ze afzagen omdat ze anders tegen het dak aankomen.”

Zaden

Aad begon zijn verzameling in 1974 met acht zakjes zaad. “Ik had toen al een paar andere vetplantjes, maar de cactus sprak mij het meest aan. In het begin hield ik mijn verzameling nog klein omdat ik het naast mijn werk als paprikateler moest doen. Sinds ik met pensioen ben, heb ik alle tijd om de cactussen te verzorgen en zijn er heel veel cactussen bijgekomen. De meeste cactussen groeien heel langzaam, maar ze leven ook lang. Ik heb hier nog planten staan die afkomstig zijn uit mijn allereerste zakjes zaad. Ik weet alleen niet meer welke dat zijn, want ik ben er pas later kaartjes bij gaan zetten.” 

Lees verder na de afbeelding >

Cactusliefhebbers

Aad deelt zaden en stekjes van zijn cactussen met andere liefhebbers via Succulenta (vernoemt naar succulent, de familienaam van de vetplant), een vereniging voor hobbykwekers en verzamelaars. “In heel Nederland heeft de vereniging zo’n 1500 leden schat ik”, vertelt Aad. “Van hen heb ik wel een van de grootste verzamelingen. De meeste mensen hebben een klein kasje in de tuin of kweken cactussen in de vensterbank. Ik heb natuurlijk het geluk dat er hier in het Westland ruimte is om zo’n kas neer te zetten.”

Met andere cactusliefhebbers maakte Aad ook een aantal reizen naar landen waar veel cactussen vandaan komen zoals Mexico, Argentinië, Chili en de VS. “We wilden daar vooral zien hoe deze cactussen in hun natuurlijke omgeving leven en groeien. Het is heel bijzonder om te zien hoe deze planten in extreme warmte en droogte kunnen overleven. Ook hebben we daar enorme cactussen gezien, waarvan sommigen waarschijnlijk wel 500 jaar oud waren.”

Seizoenen

Terug naar de kas: voor een plek waar zoveel woestijnplanten groeien is het er opvallend genoeg niet warm. “Ik probeer het hier in de winter rond de acht graden te houden, anders worden mijn stookkosten veel te hoog”, vertelt Aad. “Dat is het bijzondere aan cactussen, ze kunnen onder bijna alle omstandigheden overleven. In de herfst en winter heb je er nauwelijks werk aan. Dan zie je dat ze zich letterlijk een beetje terugtrekken in de grond. In de lente geef ik ze water en dan gaan ze weer groeien en krijgen ze bloemen. Dat vind ik het mooiste aan cactussen, dat ze zo sterk en veerkrachtig zijn.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Westlander van de Week

Ga naar “Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’”

Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’

Ga naar “Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’”

Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’

Ga naar “Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’”

Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’

In onze gids