Gerda ging door met De Cultuurschuur nadat haar man overleed: ‘Je moet er wat van maken’

Gerda Bruinsma van De Cultuurschuur. Foto: Kristianne van Blanken | indebuurt Westland.

Het programma van De Cultuurschuur in Monster is deze afgelopen maand (oktober 2019) weer gestart. Eigenaresse Gerda Bruinsma heeft het er, sinds het overlijden van haar man Pim, drukker mee dan ooit. 

Ze houdt namelijk tegenwoordig het liefst zelf de touwtjes in handen. ‘’Ik krijg veel hulp aangeboden, maar Pim is niet te vervangen. Het was echt ons ding en nu is het mijn ding.’’

Dat betekent dat Gerda de artiesten en hun publiek ontvangt, hen voorziet van de nodige drankjes en tussendoor de kassa draait. En is iedereen weg? Dan moet er nog worden opgeruimd. ”Maar ook daarbij krijg ik hulp. Het helpt bijvoorbeeld al enorm dat mensen na afloop hun lege kopje op de bar zetten. Ik heb wat dat betreft niets te klagen.”

Programmering

Ook de programmering behoort tot Gerda’s takenpakket, maar eigenlijk vult de agenda zich tegenwoordig bijna vanzelf. ”Ik doe dit al zo’n twintig jaar en in die tijd is het balletje goed gaan rollen.’ Vroeger plande ze niet verder dan een maand vooruit, nu krijgt ze zoveel aanvragen dat zelfs het programma van 2020 al goed gevuld is.

Én december, terwijl ze deze drukke maand voorheen vrij hield. Verzoeken van artiesten om een oudejaarsconference en kerstmuziek op te voeren, haalden haar over de streep.

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Mond-tot-mond-reclame

Van cabaret tot bluesmuziek, de meest uiteenlopende genres komen de komende maanden weer voorbij in het theater, dat voor de meeste artiesten inmiddels bekend terrein is. ”Hebben mensen hier een keer opgetreden, dan zie ik ze meestal ook weer terugkomen.”

Marjolein Meijers is één van hen. Zij klopte zo’n acht jaar geleden aan omdat ze graag wilde optreden in een klein theater. ”Ze had hier vast via via over gehoord’’, aldus een nuchtere Gerda. Die ziet dat mond-tot-mond-reclame toch het belangrijkst is. ”Komt er één cabaretier, dan volgen er al snel meer. En dat is met andere genres net zo.” Marjolein Meijers maakt dit seizoen opnieuw haar opwachting in De Cultuurschuur.

Maar behalve ervaren artiesten zoals zij, zijn ook beginnende artiesten welkom. Of zij nu een buslading aan publiek meenemen of voor tien paar ogen spelen, dat doet er niet toe. Gerda vindt het niet belangrijk om geld te verdienen, maar om mensen een kans te geven. ”Je mag mijn podium gebruiken om jezelf te presenteren.”

Dat aanbod wordt door veel artiesten met beide handen aangepakt. Zo kwam zondag 27 oktober zangeres Leen De Haes als Katy Too vanuit België naar De Cultuurschuur toe en stonden afgelopen zondag (3 november) bijvoorbeeld Elly en Rikkert op het programma. Lenny Kuhr sluit het seizoen halverwege april af.

Gepassioneerd

Het is mooi om te zien hoe gepassioneerd Gerda de boel zo in haar eentje runt. En hoe ze hier mee door bleef gaan, ondanks dat het afgelopen jaar zeker niet makkelijk voor haar was.

Het was het eerste jaar dat ze het zonder haar man Pim moest stellen, nadat het stel De Cultuurschuur zo’n twintig jaar lang samen bestierde. Daarbij hadden de twee een duidelijke taakverdeling, waar Pim weleens over grapte: zijn vrouw was de directeur van de voorzitter van de raad van bestuur, hij zelf de conciërge.

In zijn koffiecorner hangt nog altijd een bordje met hierop de tekst ‘Territorium Pim. Mijn wil is hier wet!’. Zo was het en zo is het nog steeds. Alleen moeten Gerda en de gasten hem al een jaar missen. Hij overleed vorig jaar oktober aan de gevolgen van kanker. Gerda: ”Ik ben nu én directeur én conciërge.”

Accepteren

Als ze terugblikt op het afgelopen jaar, kan Gerda concluderen dat het goed is gegaan. Het programma van De Cultuurschuur werd twee weken na het overlijden van Pim hervat en daarnaast helpt ze waar nodig ook haar zoon Dirk-Jan (38), die op het terrein naast De Cultuurschuur plukkerij Framblij runt. Hier kunnen bezoekers tijdens het plukseizoen zelf hun fruit plukken.

Dat het constant zo druk is, vindt Gerda prettig. Het zorgt ervoor dat ze niet in het verdriet om Pim blijft hangen. ”Dat is een feit en dat moet je accepteren. Je kunt je niet verstoppen en dat heb ik ook niet gedaan, maar het is fijn om doelen te hebben. Je moet er wat van maken.”

Daarbij kijkt de Westlandse graag naar wat ze nog wél allemaal heeft. ‘’Ik woon in hetzelfde, heerlijke huis en mijn kinderen en kleinkinderen wonen om me heen. Dat is toch top.’’

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Veel gedaan

Het neemt niet weg dat ze de man met wie ze veertig jaar samen was elke dag mist. Vooral nu ze haar verhaal niet meer bij hem kwijt kan. Het belang daarvan ervaart ze des te meer nu dit niet meer kan.

En zo ziet ze ook des te beter wat hij allemaal deed. ”Als ik na afloop van een optreden aan het opruimen ben bijvoorbeeld. Dan zeg ik tegen mezelf: ‘Pim wat heb je veel gedaan’.” Ze hoopt dat ze het hem vaak genoeg heeft laten weten.

Wil jij een keer een optreden in De Cultuurschuur bijwonen? Check dan het programma op cultuurschuur.nl, meld je aan of loop eens binnen. ‘’Het is heel laagdrempelig, iedereen is welkom’’, benadrukt Gerda. 

De Cultuurschuur

Zwartendijk 11, 2681 LM Monster

Meer informatie

Ons eerdere interview met Dirk-Jan Bruinsma, de zoon van Gerda, lees je hier.

Lees ook:

  • Winactie! Maak kans op een float-arrangement bij Reset Spa

    Ben jij wel toe aan een beetje ontspanning? En kun je eigenlijk niet wachten totdat je bij Reset Spa, de...

  • Jammer: Geen doorstart, dus De Westlandse Druif gaat écht dicht

    Themapark De Westlandse Druif in Monster gaat definitief dicht. Dat meldt mediapartner AD. Van een doorstart is geen sprake.  Wat...

  • De Hoekse Lijn rijdt nu voor het ‘echie’ en dit is er veranderd

    Goed nieuws voor de mensen die regelmatig reizen via de Hoekse Lijn: de opstartfase van de gloednieuwe metroverbinding is voorbij....

De Cultuurschuur

Zwartendijk 11, 2681 LM Monster

Meer informatie

De Cultuurschuur

Zwartendijk 11, 2681 LM Monster

Meer informatie

Meer in deze categorie

Westlander van de Week

Ga naar “Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’”

Nick en Carlos bouwen een Westlandse escaperoom: ‘Bij een goede puzzel moet je een extra stap doen’

Ga naar “Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’”

Lichthuis Mananochoja: ‘Geloof je in Buddha of Maria? Het maakt niet uit, iedereen is welkom’

Ga naar “Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’”

Mylan (12) uit Naaldwijk schreef een boek: ‘Het zou gaaf zijn als ik mensen inspireer om te schrijven!’

In onze gids