Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kerstdorpen-fanaat Rob organiseert het WK Dorpen Bouwen

Door Kristianne van Blanken 29 november 2019

Westlander Rob Wissink is gek van kerstdorpen. Hij bouwde onlangs het enorme dorp dat in tuincentrum De Carlton in ‘s-Gravenzande te zien is en is tevens de organisator van het WK Dorpen Bouwen. Dat evenement wordt morgen (30 november) in hetzelfde tuincentrum gehouden.

Midden in De Carlton trekt het enorme kerstdorp de aandacht van het winkelend publiek. Een flinke skipiste, een arrenslee die door de lucht vliegt en een dampende wensput; twee weken kostte het Rob om alles in elkaar te zetten.

De kerstdorpenfanaat wilde dit jaar graag de hoogte in en maakte daarom de skibaan. ”Maar dat was nog wel een uitdaging. Met behulp van pallets is het toch gelukt.”

Treintje

Door die ingewikkelde skibaan deed Rob er langer over dan voorgaande jaren om het dorp te bouwen. ”Vorig jaar was ik er een dag of drie, vier mee bezig.” Nu waren dat er veertien. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat Rob niet dagenlang aan het bouwen is. Hij is in het dagelijks leven toezichthouder bij spoorwegprojecten en bouwde het kerstdorp in zijn vrije uurtjes.

Of er, met zo’n beroep, dan ook standaard een treintje door zijn dorp heen rijdt? Nee. ”Mensen kunnen daar niet vanaf blijven”, vertelt de bouwer, die ook dit jaar alweer onderdelen van zijn dorp zag verdwijnen.

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Beeld: Rob Wissink.

WK Dorpen Bouwen

Het bouwen van het kerstdorp in De Carlton is iets dat Rob elk jaar doet. In ruil daarvoor mag hij er het WK Dorpen Bouwen houden. ”WK klinkt wel stoer”, aldus Rob, die direct aanvult dat de letters hier niet voor Wereld Kampioenschap, maar voor Westlands Kampioenschap staan.

Het evenement werd eerder onder de naam Nederlands Kampioenschap gehouden. Door ruzie tussen Rob en mede-organisator Roy Uding zette Rob het evenement vorig jaar in zijn eentje voort als WK Dorpen Bouwen. Dat was zo’n succes dat dit jaar de tweede editie gehouden wordt.

Vijf deelnemers, waarvan er twee uit ‘s-Gravenzande komen en de rest vanuit Leeuwarden, Den Haag en Maassluis naar Westland toe komt, strijden om de felbegeerde titel. Elke deelnemer mag één persoon meenemen om tijdens de wedstrijd te helpen. ”Om onderdelen uit te pakken en aan te geven, bijvoorbeeld.”

Wensput

Omdat de wedstrijd dit jaar vrij vroeg, voor 5 december, valt, wordt ook met Sinterklaas rekening gehouden. ”In elk dorp moeten een Sinterklaas en pieten komen. Zwarte pieten”, benadrukt Rob. Verder moet in elk dorp een wensput gebouwd worden.

Zo’n put zit ook in het dorp dat nu al in De Carlton te zien is. ”Daar kunnen centjes voor het goede doel in worden gedaan.” Voor het eerst is dit jaar een goed doel aan de wedstrijd verbonden. De opbrengst van de wensput gaat naar Make-A-Wish Nederland (een stichting die zich inzet voor kinderen die ernstig ziek zijn, red.).

De tekst gaat door onder de afbeelding.

De wensput die Rob dit jaar in zijn kerstdorp bouwde.

Om de opbrengst voor het goede doel te vergroten, wordt het winnende kerstdorp verkocht. Althans, dat wordt geprobeerd. ”Want wie wil nu eigenlijk zo’n dorp hebben?”, vraagt Rob zich hardop af. Dus aan iedereen die graag een kerstdorp in huis wilt hebben, maar totaal geen zin heeft om zelf aan het bouwen te gaan: vanaf zaterdag aan het eind van de middag staat er een kant-en-klaar exemplaar te koop.

Man bijt hond

Wil jij de deelnemers zaterdag aan komen moedigen, of een bod doen op het winnende kerstdorp? Zorg dan dat je tussen 09.30 en 16.00 uur in De Carlton bent. Om 09.30 uur wordt gestart met de instructies, er komen namelijk nog heel wat regels kijken bij het bouwen van een kerstdorp. Zo mogen snoertjes, draadjes en voetstukjes van figuren niet meer zichtbaar zijn. Na de instructies wordt gestart met bouwen en om 13.00 uur komt de jury langs. Die bepaalt uiteindelijk wie als bouwer van het mooiste dorp om 16.00 uur de prijs in ontvangst mag nemen. Die wordt uitgereikt door niemand minder dan burgemeester Bouke Arends.

Kun je zelf zaterdag niet aanwezig zijn, dan kan het zomaar zijn dat je het WK Dorpen Bouwen binnenkort op televisie alsnog voorbij ziet komen. Er is zaterdag namelijk een filmploeg van het programma Man bijt hond aanwezig. ”Die volgt Carina van Dam”, vertelt Rob. Carina won de wedstrijd vorig jaar en komt dit jaar haar titel verdedigen. ”Haar kracht is echt haar creativiteit”, weet Rob. ”Zo maakte ze vorig jaar een waterval met sliertjes van siliconenkit. Dat soort dingen bedenkt ze allemaal zelf.”

Wanneer de aflevering met de fragmenten van het WK Dorpen Bouwen wordt uitgezonden, dat is nog onduidelijk.

Bekijk hier het kerstdorp dat Rob in De Carlton bouwde:

Kijk en geniet! Bij De Carlton is het al kerst [VIDEO]

Het heerlijk avondje van Sinterklaas moet nog komen, maar stiekem hebben we ook al heel veel zin in ...

Meer over De Carlton ontdekken?

De Carlton tuincentra

Gesloten12:00 - 17:00

Naaldwijkseweg 257, 's-Gravenzande

Bekijk meer:tuincentra

Lees ook:

Van levende kerststal tot vele kraampjes: Deze kerstmarkt mag je zeker niet missen

Kerst komt steeds dichterbij! Net zoals de kerstmarkt die op woonzorgpark Het Westerhonk in Monster ...
Hidde de Brabander

Onze eigen Westlandse Meester Patissier Hidde hoort bij de 100 lekkerste

Hidde de Brabander uit Monster, onze eigen Westlandse Meester Patissier, heeft een plekje veroverd i...
Kerst 2019 Westland

Uit eten met kerst in Westland: Bij deze restaurants kun je terecht

Ben jij niet zo'n keukenprinses of -prins, of heb je gewoon helemaal geen zin om tijdens de kerstdag...

adv.