Renée verbouwde een klushuis voor jongeren met een rugzakje: zo gaat het nu met hen

Jimmy, Rens en Bas konden dankzij Move On samen in Naaldwijk gaan wonen.

Herinner je het artikel over het klushuis in Naaldwijk nog, dat door Renée van Geest werd omgebouwd tot een paleisje voor drie jongeren met een rugzakje? Wij spraken met de drie jongeren, hun begeleider Monique Koppert én één van de moeders over hoe het ze sindsdien vergaan is.

Ruim op tijd zitten Jimmy (19), Bas (21), Rens (21) en hun begeleider Monique klaar voor onze videobel-afspraak. Aan de eettafel van hun gezamenlijke huis in Naaldwijk doen de drie heren uitgebreid hun verhaal. Door ADHD, autisme en andere gedragsproblemen konden zij niet zomaar op zichzelf gaan wonen. Via Monique, die jongeren coacht via haar praktijk Move On, wonen de mannen nu begeleid op zichzelf.

De tekst gaat verder onder de foto.

Jimmy, Bas en Rens tijdens ons digitale interview.

De drie kenden elkaar niet en dus liet Monique hen vooraf eerst kennismaken, om te kijken of zij samen zouden kunnen en willen wonen. Daarna werden de nodige afspraken gemaakt die in het huis gelden. Het was ook vanwege die afspraken dat Jimmy iets later dan Bas en Rens in het huis trok: ”Ik moest nog wat problemen oplossen voordat ik hier kon komen wonen.” Hij vertelt veel ellende te hebben meegemaakt. Zo was hij verslaafd en had hij geen werk. ”Jim heeft de laatste maanden keihard aan zijn doelen gewerkt”, vult Monique hem aan. ”Vandaag, en dat weet hij nog niet, krijgt hij net als Bas en Rens een huurcontract voor onbepaalde tijd.”

Monique benadrukt dat de drie het ontzettend goed doen. ”Ik hoef nooit voor overlast te komen. Ze doen het hier echt met elkaar, wij ondersteunen alleen.” Zo voelen de jongens dat zelf ook. ”We krijgen wel een duwtje in de rug, maar moeten het verder zelf uitzoeken”, aldus Bas.

Weekschema

Bas laat het weekschema zien.

Inmiddels wonen de heren ruim een half jaar op hun nieuwe, gezamenlijke adres. Rens: ”We hebben een weekschema met taken.” Terwijl Rens vertelt, pakt Bas het schema erbij om te laten zien. ”Doordeweeks hebben we taken zoals koken, boodschappen doen, stofzuigen en schoonmaken”, legt Rens uit.

Op deze manier leert het drietal alles wat nodig is om op jezelf te wonen en hoe belangrijk ritme en structuur daarbij zijn. Jimmy: ”Ik at nooit ’s morgens en ’s middags had ik eigenlijk ook nooit zin om moeite te doen, dus at ik vaak een croissantje.” Als avondeten at hij anderhalf jaar lang pizza, omdat hij bij een pizzeria werkte. Dat is tegenwoordig wel anders, nu de mannen beurtelings koken. ”Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je twee huisgenoten”, legt Jimmy uit. Monique vindt het knap hoe gezond de mannen koken. Jimmy: ”Ik voel me sindsdien veel beter en een stuk energieker.”

Hulp van elkaar

Hun weektaken voeren de mannen uit naast hun werk en studie. Rens volgt de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en heeft daarnaast een bijbaan. Bas werkt bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in kachels en ventilatoren en Jimmy is leerling automonteur. Dat ze nu een verantwoordelijkheid voor het huishouden delen, was best even wennen. ”In mijn vorige huis was het een zwijnenstal. Was het buiten koud, dan reed ik gerust mijn scooter naar binnen toe. Doe ik dat nu, dan zegt Bas of Rens wel dat dat niet de bedoeling is.”

Zo krijgen de heren niet alleen hulp van Monique, maar ook van elkaar. ”Ze zijn heel direct”, concludeert Monique, die vindt dat de heren het goed doen samen. Bas vertelt dat hij weleens wordt aangesproken op het volume dat hij produceert als hij op zijn kamer zit te gamen. ”Ik praat heel luid en zit tijdens het gamen met een koptelefoon op waardoor ik bijna niks van buitenaf hoor. Zit ik dan tot laat te schreeuwen, dan word ik daar terecht op aangesproken.”

Behalve dat deze woonvorm de mannen ritme en structuur geeft, ervaren de jongens ook de nodige gezelligheid. ”Toen ik alleen woonde, voelde alleen thuiskomen kort door de bocht als een klap in m’n smoel. Dat kwam wel aan. Hier is er altijd wel iemand als je thuiskomt”, vertelt Jimmy.

Relaties

Monique begeleidt de jongeren in het huis. Foto: Annelies Koppert.

Het gaat sinds de mannen deel uitmaken van dit woonproject niet alleen beter met henzelf, ook de relaties met hun families kregen een boost. Monique legt uit dat de vaders en moeders echt weer ouders kunnen zijn, in plaats van dat zij alleen ‘politieagentje spelen’. ”Thuis bij mijn ouders en zus is nu veel meer rust”, vertelt Bas.

Datzelfde geldt voor Jimmy, die in het verleden gerust ‘drie weken van de wereld verdween’ als het hem thuis te heet onder zijn voeten werd. ”De band met mijn vader is nu veel vriendschappelijker. Hij is blij om me in het weekend te zien. En krijgen we een discussie, dan kan ik gewoon naar huis gaan en zeggen ‘ik zie je de volgende keer wel weer’.”

Ook Rens herkent die verbeterde band met het thuisfront. ”Juist doordat er nu meer afstand is.” Zijn eigen ouders zijn gescheiden en bij zijn vader en moeder thuis gaat het er heel verschillend aan toe. ”Ik switchte steeds tussen twee huishoudens en dat zorgde voor onrust. Nu heb ik rust en stabiliteit.”

Maar waarom lukt het in het huis dan wel, en thuis bij hun familie niet, vraagt Monique de heren. Bij Jimmy vooral omdat hij en zijn vader teveel op elkaar lijken, wat botst en kon leiden tot extreme ruzies om de kleinste dingen. ”En als hij me dan vroeg om iets in huis te doen, dan deed ik dat niet. Als ik hier in huis iets niet doe, dan hebben de andere jongens daar ook last van.”

Aanraden

De jongens zouden deze woonvorm absoluut aanraden aan jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten. ”Wij vullen elkaar hier echt aan”’, aldus Jimmy, die vooral het huishouden onderschat had. ”Gaat iets niet goed? Dan helpen de anderen.” Rens vult aan dat hij de één-op-één-begeleiding vanuit de praktijk van Monique fijn vindt om op terug te kunnen vallen.

Daarbij vinden de drie volgens Monique ook erkenning bij elkaar. Bas beaamt dat: ”We hebben allemaal een rugzakje en dat herkennen we bij elkaar. Dat is fijner dan wanneer één iemand in het huis dat niet zou hebben.” Rens is vooral blij dat hij het zelfvertrouwen gekregen heeft dat hij het aankan om op zichzelf te wonen en dagelijkse taken met zijn studie en bijbaan kan combineren. Ook Bas is blij dat hij hier zelfredzaam is geworden, maar misschien nog wel meer dat hij zijn heeft geleerd om goed met zijn geld om te gaan.

In de toekomst hopen de drie helemaal zelfstandig te kunnen gaan wonen. Zodra ze daar klaar voor zijn, maken ze plaats in het huis voor nieuwe jongeren.

De tekst gaat verder onder de foto.

Rens, Jimmy en Bas in hun woonkamer.

Moeder

Dat Bas, Jimmy en Rens nu onder begeleiding het huis uit zijn, is ook voor hun families belangrijk. Anita van den Bos, de moeder van Bas, vertelt ons hóe belangrijk deze nieuwe woonvorm in Westland wat haar betreft is. ”Had Bas hier niet terecht gekund, dan had hij naar Delft, Den Haag of Pijnacker toe gemoeten. Bas heeft ADHD en autisme en loopt daardoor sociaal en emotioneel gezien iets achter op zijn leeftijdsgenoten. Voor zijn doelgroep zijn er in Westland geen opties om begeleid te wonen.”

Thuis werd de situatie steeds moeilijker omdat Bas op een gegeven moment niets meer van zijn ouders aannam. ”Dat werd steeds meer strijd en hier in huis werd het er zeker niet gezelliger op. Ook niet voor zijn jongere zus.”

Als moeder had ze er aanvankelijk moeite mee dat haar zoon uit huis zou gaan. ”Dat voelde alsof je je kind wegdeed en faalde als ouder.” Inmiddels weet ze wel beter en is ze blij dat Bas onder begeleiding van Monique uit huis is gegaan. Ze ziet Bas veel leren. Zaken die voor anderen vanzelfsprekend zijn zoals regelmatig en gezond leven. ”Hij wordt daar nu door andere mensen dan zijn moeder op aangesproken.”

Daarbij is de relatie tussen het gezin en Bas weer als vanouds geworden. ”Het is nu zo gezellig als hij thuis is. Ik ben niet meer de boevrouw die ik op een gegeven moment geworden was. We hebben nu een normale band met elkaar en hebben de gezelligheid in ons gezin teruggekregen. We merken allemaal hoe fijn dit is.”

Goed om te weten: na dit interview kregen wij te horen dat Rens klaar was om het huis uit te gaan. Goed nieuws dus!

Lees ook:

 • Van klushuis tot paleisje: dankzij Renée hebben drie jongeren nu een nieuw thuis

  Zo’n beetje elk vrij uurtje dat ze had, stak Renée van Geest uit Heenweg het afgelopen jaar in het opknappen…

Meer in deze categorie

Westlanders

Ga naar “Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?”

Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?

Ga naar “Uit het archief! 7 x bruidsparen in Westland”

Uit het archief! 7 x bruidsparen in Westland

Ga naar “Zo helpen kinderartsen Angelique en Ismé ouders van vroeggeboren kinderen: ‘Het is van levensbelang’”

Zo helpen kinderartsen Angelique en Ismé ouders van vroeggeboren kinderen: ‘Het is van levensbelang’

Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland

In onze gids

Ga naar “Da Armando”

Da Armando

 • Langestraat 76
 • Italiaanse restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Theetuin de Bongaard”

Theetuin de Bongaard

 • Hoofdstraat 63A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Broodjeszaak HOP”

Broodjeszaak HOP

 • Zeestraat 5
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Kaftan € 6,99”

Kaftan € 6,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “TOOMAX Kunststof opbergkast Elegance XL € 69,00”

TOOMAX Kunststof opbergkast Elegance XL € 69,00

 • ALDI
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Coca-Cola of Fanta van € 4,99 voor € 3,99”

Coca-Cola of Fanta van € 4,99 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Texaco Honselersdijk”

Verkoopmedewerker Texaco Honselersdijk

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Scanmedewerker”

Scanmedewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “IT-Trainee”

IT-Trainee

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Boxmedewerker”

Boxmedewerker

 • Luba Uitzendbureau Westland
 • Fulltime/Parttime