Peter (35) is kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen: ‘Ik zie mezelf als normale, eenvoudige Westlander’

Peter Valstar. Foto: Thierry Schut.

Hij is nog maar 35 jaar, maar heeft nu al een cv waar je u tegen zegt. Zo was Peter Valstar uit ‘s-Gravenzande al twee keer politiek adviseur van minister-president Mark Rutte en werkt hij tegenwoordig als woordvoerder bij het ministerie van Defensie. Die baan ‘hoopt’ hij binnenkort op te kunnen zeggen om de Tweede Kamer in te gaan.

Ondanks zijn gezonde interesse in politiek en actualiteit, was het niet zo dat Peter van jongs af aan al de ambitie had om de politiek in te gaan. Hij ging naar ISW Gasthuislaan en begon met de opleiding Management, Economie en Recht. Peter: ”Dat heb ik exact twee maanden volgehouden.”

Nadat hij datzelfde jaar zijn rijbewijs haalde, fulltime werkte en leuke dingen ondernam, begon hij de opleiding Communicatie en dat bleek een betere keuze. ”Die studie heb ik in vier jaar afgerond.”

VVD

Vrij snel na zijn studie kwam de Westlander als online marketeer bij het partijbureau van de VVD terecht. In die functie nam Peter de verantwoordelijkheid voor de sociale media op zich in aanloop naar de verkiezingen van 2010 en ontwikkelde hij zich steeds meer op het gebied van communicatie.

Die ontwikkeling bleef niet onopgemerkt: in 2012 kon Peter als voorlichter in de Tweede Kamer aan de slag en in 2016 werd hij politiek adviseur van minister van Defensie Jeanine Hennis. ”Ik was in de gelukkige positie dat ik voor die functies gevraagd werd”, vertelt Peter, die als woordvoerder bij Defensie bleef werken toen Hennis als minister stopte.

Twee keer werd de Westlander ‘uitgeleend’ als adviseur van minister-president Mark Rutte. Toen hij ‘bij Mark’ ging werken, werd Peter zogezegd de ogen en oren van de premier. Taken die hij in die functie had, waren onder meer zorgen dat Rutte uit de wind gehouden werd, debatten voorbereiden en contacten onderhouden met politici.

De tekst gaat verder onder de foto.

Één van de hobby’s van Peter is fotograferen. Zeker nu hij als gevolg van de coronamaatregelen meer thuis zit, trekt hij er graag met zijn camera op uit in Westland. Zo maakte hij ook deze foto.

Stap naar voren

In maart hoopt Peter als Tweede Kamerlid een nieuwe stap in zijn politieke carrière te zetten. Hij staat op nummer 21 van de kieslijst van de VVD en daarmee is de kans aanzienlijk dat hij ook daadwerkelijk in de Tweede Kamer terechtkomt. Ondanks dat hij met pijn in zijn hart zijn huidige functie als woordvoerder van Defensie op zal moeten zeggen voor deze fulltime baan, is hij er aan toe om nu een stap naar voren te zetten. ”De afgelopen jaren heb ik anderen mogen adviseren.” Door nu uit die ‘comfortabele tweede ring’ te stappen, hoopt Peter met zijn eigen denkbeelden Nederland gezonder te kunnen maken.

En niet alleen voor Nederland in het algemeen hoopt Peter iets te kunnen betekenen, maar ook voor Westland specifiek. Als we naar de kieslijsten van alle partijen kijken, is hij de enige geboren en getogen Westlander die ook nu nog in onze gemeente woont. ”En daarom ben ik belangrijk als vertegenwoordiger voor Westland.”

Westland

Peter Valstar. Foto: Thierry Schut.

Enerzijds wil Peter ervoor zorgen dat politici vanuit Den Haag hun weg naar de juiste Westlandse ondernemers blijven vinden. ”Zo is Rutte regelmatig bij Westlandse ondernemers over de vloer geweest.”

Anderzijds hoopt Peter dat Westlanders via hem de weg naar de politiek weten te vinden. Om zijn netwerk te vergroten, is hij sinds een aantal weken bezig met een ronde langs tuinbouwbedrijven in de regio Westland. ”Ik hoop dat Westlanders mij weten te vinden als ze ergens mee zitten. Als ze ergens opheldering over willen hebben, bijvoorbeeld. Vind ik iets ook niet helder? Dan kan ik dat aankaarten in een debat.”

Eervol

Die rol als volksvertegenwoordiger noemt Peter ‘buitengewoon eervol’. ”Daar ga ik zeker niet lichtzinnig mee om.” Had je hem tien jaar geleden verteld dat hij nu op een verkiesbare plek voor de Tweede Kamer zou staan, dan had hij je gek aangekeken. ”Ik zie mezelf nog steeds als een normale, eenvoudige Westlander. Nuchter en een harde werker. Het is redelijk bizar dat ik nu kandidaat-Kamerlid ben.”

Of hij ook ambitie heeft om het nog verder te schoppen, tot minister-president bijvoorbeeld? Daar is hij nu nog niet mee bezig. ”Geen idee wat er in het verschiet ligt, maar voor nu wil ik eerst deze rol goed vervullen”, aldus Peter, die nog eens benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen in maart naar de stembus gaan. ”Elke stem kan het verschil maken.” Daarbij hoopt hij natuurlijk zelf ook de nodige stemmen te krijgen. ”Ik hoop dat Westlanders voor een Westlander kiezen, zodat we samen zo luid mogelijk onze stem kunnen laten horen in Den Haag.”

Lees ook:

Peter (35) is kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen: ‘Ik zie mezelf als normale, eenvoudige Westlander’

  • Westlander van de Week, Westlanders

Hij is nog maar 35 jaar, maar heeft nu al een cv waar je u tegen…

Meer in deze categorie

Westlanders

Ga naar “Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?”

Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?

Ga naar “Uit het archief! 7 x bruidsparen in Westland”

Uit het archief! 7 x bruidsparen in Westland

Ga naar “Zo helpen kinderartsen Angelique en Ismé ouders van vroeggeboren kinderen: ‘Het is van levensbelang’”

Zo helpen kinderartsen Angelique en Ismé ouders van vroeggeboren kinderen: ‘Het is van levensbelang’

Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland

In onze gids