Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In beeld: Deze weg heeft jouw roos voor Valentijnsdag afgelegd [VIDEO]

Door Kristianne van Blanken 14 februari 2020

Het is Valentijnsdag en dat betekent dat er weer heel wat mensen blij gemaakt zullen worden met een mooie roos. Wij namen een kijkje bij de Westlandse vestiging van bloemenveiling Royal FloraHolland om erachter te komen welke weg jouw roos afgelegd heeft in aanloop naar 14 februari. 

Page 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

Aankomst per vrachtwagen

De bloemen worden overdag bij de kwekers gesneden, gebost, gebundeld en vervolgens in emmers met water gezet. De bloemen worden tussen 13.00 en 04.00 uur met vrachtwagens naar de veiling toe gebracht.

Aanvoer vanuit het buitenland

De meeste rozen worden aangevoerd vanuit Afrika, waar een gunstig klimaat en voldoende ruimte is om ze te kweken. Met name Kenia en Ethiopië hebben een gunstige ligging. De grootste kwekerij in Afrika beslaat zo’n veertienhonderd voetbalvelden en onder de kwekers daar zijn ook verschillende Nederlanders.

De rozen komen per vliegtuig naar Nederland toe en worden voor het vervoer ingepakt in dozen, emmers met water zijn simpelweg geen goed idee in een vliegtuig.

Uitpakken maar…

Bij aankomst op de veiling, worden de rozen uitgepakt door medewerkers van de Flower Handling Service van Royal FloraHolland.

En opnieuw inpakken

De medewerkers verpakken de rozen per bosjes in plastic.

En snel op water zetten

De bosjes rozen worden vervolgens in emmers met water op karren gezet.

En de koelcel in

De karren met bloemen worden daarna in een koelcel met een temperatuur van 2 tot 4 graden Celsius bewaard, totdat de bloemen geveild worden.

De veiling

Het veilen begint om 06.00 uur in een veilingzaal met een tribune voor drie grote schermen. Daar verschijnt allerlei informatie over de rozen op, zoals de prijs en de herkomst. De prijs is per steel, maar de bloemen worden per emmer verkocht.

Op de foto

Op de schermen verschijnt ook een foto van de bloem, die in een aparte fotostudio op de veiling gemaakt wordt. De bloemen worden niet fysiek getoond, zoals bij andere producten, kamerplanten bijvoorbeeld, nog wel het geval is (zie bovenstaande foto).

De rol van de veilingmeester

Een veilingmeester stelt per product het startbedrag vast, waarna inkopers voor een goede prijs proberen te bemachtigen wat er eerder al bij hen besteld is door afnemers. Omdat de inkopers dus al bestellingen hebben, kan dit best wat stress veroorzaken.

Je hoeft overigens niet fysiek op de tribune in de zaal aanwezig te zijn om in te kunnen kopen, ook op afstand is dit mogelijk. Er zijn zelfs productgroepen die alleen maar op afstand verkocht worden. Een veilingmeester zit dan in een aparte ruimte te veilen (zie bovenstaande foto). Bij bloemen wordt zo’n 80% op afstand verkocht.

De bloemen gaan de koelcel weer uit

Zodra de bloemen geveild zijn, worden ze vanuit de koelcel naar de grote hal gebracht.

En per koper gesorteerd

In de hal worden alle emmers per koper gesorteerd. Nu snap je misschien ook waarom bloemen alleen per emmer en niet per stuk geveild worden: dat zou teveel tijd kosten. In de hal ontstaan zo allemaal ‘eilandjes’ met de producten die kopers gekocht hebben.

Op naar de kopers

De bloemen worden vervolgens met vrachtwagens weer naar de kopers gebracht. Vanaf daar worden de bloemen verkocht of naar de uiteindelijke verkooppunten gebracht.

De meeste rozen die op de veiling verhandeld worden, gaan naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, maar ook bijvoorbeeld in Italië en Rusland komen ze terecht. Een deel blijft in Nederland, een ‘bloemenminnend land’ volgens de woordvoerder van Royal FloraHolland. ”Nergens vind je zoveel bloemenkiosken en -winkels als hier.”

De rozenverkoop in cijfers

Het zal je niet verbazen, maar rondom Valentijnsdag worden er bovengemiddeld veel rozen verkocht. ”En alles met rood is dan net wat duurder, ook gerbera’s bijvoorbeeld”, aldus een woordvoerder van Royal FloraHolland.

De drukte begon vorige week met de verkoop van goed houdbare producten zoals orchideeën, maar maandag en dinsdag (10 en 11 februari) was de echte piek. ”Ook kantoorpersoneel werkt als het zo druk is mee op de vloer”, legt de woordvoerder uit. Hij weet te vertellen dat er in 2019 zo’n 165 miljoen rozen verkocht werden tijdens de valentijnsperiode.

Dit jaar staat de teller op ruim 152 miljoen, wat ruim 9% minder is ten opzichte van vorig jaar. De oorzaak is dat het in Kenia veel geregend heeft de afgelopen periode en er minder zonuren waren, met schaarste en een hogere prijs van de roos als gevolg.

Valentijnsdag zorgt voor topdrukte bij de veiling: ‘Nederland is een bloemenminnend land’

Waar de één het veel te commercieel vindt om op Valentijnsdag zijn of haar liefje te verrassen met e...

Jaarrond

Hoewel er nu veel meer rozen dan gemiddeld verkocht worden, wordt deze bloem volgens de woordvoerder van Royal FloraHolland jaarrond het meest verkocht. ”Van de 12 miljard producten die in 2018 werden verhandeld, waren er zo’n 3,2 miljard rozen.” Voor 2019 zijn de cijfers er nog niet. ”Maar die variëren niet heel sterk per jaar.”

Valentijnsdag is overigens niet de enige dag die voor topdrukte bij Royal FloraHolland zorgt. Ook moederdag in verschillende landen zorgen voor pieken. ”Gelukkig vallen die op verschillende data.”

Rustiger is het juist wanneer het erg mooi weer is. ”Vrouwen bloot, handel dood”, zo luidt een in de veilingwereld bekend gezegde. Oftewel: liggen de vrouwen op het strand, dan worden er veel minder bloemen verkocht.

Lees ook:

Alaaf! Dit is het programma van carnaval in De Lier

Het was weer even een jaartje aftellen, maar het is eindelijk bijna zover: carnaval 2020. Ook in De ...

Nieuw hoofdstuk in ‘roomkop-discussie’: Bakker geeft 50 euro weg in ruil voor nieuwe naam

Doei Ciara, hallo Dennis: Een nieuwe storm is mogelijk in aantocht

Page 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

adv.