Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gerben zet al ruim twintig jaar tattoos: ‘Vrienden zeiden: ‘Probeer maar op mij”

Door Kristianne van Blanken 2 november 2019

Tattoo Gerben uit ‘s-Gravenzande is al ruim twintig jaar een begrip in Westland. ”Ik was de enige tattoeëerder in Westland toen ik hier begon.”

Je hoeft maar één blik op Gerben te werpen om te zien dat hij, zacht uitgedrukt, wel iets met tattoos heeft. En er ook heel veel heeft. Vooral op zijn armen prijken vele fleurige taferelen in inkt.

Als jonge knul zag Gerben de tattoos van een familielid en die fascineerden hem enorm. ”Vooral doordat ze blijvend zijn.” Verder waren de tattoos toen nog een ver van zijn bed show. ”Ik was nog klein en mijn ouders vonden het maar niks.”

Eerste plaatje

Die mening deelde Gerben niet en ergens in zijn twintiger jaren liet hij zijn eerste plaatje zetten. ”Een dom dingetje”, aldus de tattoeëerder, die zijn rechter bovenarm laat zien door zijn shirt iets omhoog te doen. Het is een draak met een gitaar.

Na die eerste tattoo volgden er geleidelijk steeds meer, zijn beide armen zijn tegenwoordig volledig bedekt. Met sterren en een tribal bijvoorbeeld. Op zijn handen staan onder meer de namen van zijn dochters.

Enkele afbeeldingen zijn door zijn vrouw gezet, maar de meesten door een bevriende tattoeëerder. Hij overleed drie jaar geleden en sindsdien zijn er geen afbeeldingen meer bijgekomen. ”Ik vind het lastig om ze door anderen te laten zetten.”

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Tekentalent

Hoewel leraren op de middelbare school Gerben al adviseerden om iets met zijn tekentalent te gaan doen, maakte hij pas later zijn werk van tattoeëren. ”De tattoo-wereld was in die tijd erg gesloten”, legt hij uit. Zo kon hij maar moeilijk aan tattoo-machines komen en daarom ging hij eerst in de tuin, als postbode en in de scherminstallaties aan de slag.

”Ik ging me wel steeds meer in tattoeëren verdiepen. Pas toen internet kwam, kon ik spullen bestellen en ben ik zelf begonnen met tattooëren.”

‘Probeer maar op ons’

Maar hoe begin je dan met tattoeëren, als elk foutje blijvend is? ”Op vrienden”, legt Gerben uit. En het is geen grap. ”Zij hadden al tattoo’s en zagen dat ik serieus bezig was. ‘Probeer maar op ons’, zeiden ze.” Eng, dat was de eerste keer dat Gerben er één zette wel. ”Je kunt het niet uitgummen.”

De Westlander moet nog weleens lachen als hij de eerste tattoo’s die hij zette terugziet. ”Toen hadden ze wel wat, maar er zit totaal geen diepte in. Ik zou ze nu niet op mijn website durven zetten”, bekent hij. Het goede nieuws is dat hij die tattoos en dus de eigenaren nog altijd ziet: de vriendschappen hebben het overleefd.

Twintig jaar

Zijn eerste ‘echte’ klanten ontving Gerben aan huis, toen nog in Loosduinen. Toen het aantal gasten dat over de vloer kwam zijn vrouw iets te gortig werd, betrok de tattoeëerder een pand in Monster. ”Ik was toen nog de enige tattoeëerder in Westland.”

Binnen een week zegde Gerben zijn baan bij de PTT op en werd hij fulltime tattoeëerder. Inmiddels vind je hem aan de Van de Kasteelestraat in ’s-Gravenzande en zit hij ruim twintig jaar in het vak. ”Vroeger was ik blij als de lijnen recht stonden”, geeft hij lachend toe. Nu maakt hij zich druk om bijvoorbeeld schaduwen en kleuropbouw.

Behalve zijn eigen resultaten, zag hij ook de tattoo-wereld in de loop der jaren flink veranderen. In de tijd dat hij zelf zijn eerste tattoo’s liet zetten, moest je nog uit voorbeelden aan een wand kiezen. ”Iedereen had dezelfde.”

Daarnaast ontwikkelde ook de techniek zich. De machines zijn net pennen tegenwoordig. ”Ik gebruik ze soms ook, maar vind ze niet lekker werken. Je hoort er niet aan of het lekker loopt. Daarnaast missen de klanten het geluid.” Verder is de kwaliteit van de inkt veranderd en is hier veel meer controle op. Gerben benadrukt hoe belangrijk dat is. ”Een zaak moet echt door de GGD goedgekeurd zijn.”

Creativiteit

Het meeste plezier heeft Gerben in zijn werk als klanten zonder vastomlijnd idee aankloppen en hem de vrije hand geven. Het betekent dat hij zijn creativiteit de vrije loop mag laten en dat neemt hij ontzettend serieus. ”Ik zet niks neer wat geen gezicht is en wil dat iedereen tevreden is.”

Én blijft, en daarom werkt Gerben alleen volgens afspraak. Mensen moeten volgens hem goed nadenken over wat zij laten zetten. Tussen het idee en het uiteindelijke ontwerp zitten meerdere contactmomenten om te voorkomen dat iemand spijt krijgt.

Verder zet de tattoeëerder geen racistische uitingen en tattoos op het gezicht evenmin. ”Dat gaat te ver. Ik denk niet dat tattoos in het gezicht ooit algemeen geaccepteerd zullen worden.”

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Te jong

Gerben heeft duidelijk voor ogen wat hij wel en niet wil. Ook wat betreft de minimumleeftijd van zijn klanten is hij stellig. In Nederland mag je al een tattoo laten zetten vanaf je twaalfde, maar dit vind hij te jong.

Zo moest ook zijn eigen dochter, toen zij als twaalfjarige riep dat ze een tattoo wilde, nog even wachten. Inmiddels is ze zeventien en heeft ze een arm vol.

Het zou zomaar kunnen dat ze zich na school bij haar vader in de zaak voegt. ”Ze heeft haar eigen spullen en heeft al veel geoefend”, vertelt Gerben. Haar vrienden hoeven overigens niet bang te zijn dat zij, net zoals de vrienden van Gerben, als oefenmateriaal gebruikt worden. ”Tegenwoordig heb je kunststofhuid en varkenshuid om het op te leren. Dat heb ik voor mijn dochter gekocht.”

Hij benadrukt dat van pushen absoluut geen sprake is. ”Het moet uit jezelf komen. Sta je als tattoeëerder niet voor honderd procent achter je vak, dan zie je dit terug in het resultaat.”


Meer over Tattoogerben ontdekken?

Tattoogerben tattoo shops

Geopend14:00 - 21:30

van de Kasteelestraat 11B, 's-Gravenzande

Bekijk meer:tattoo shops

Lees ook:

Nieuw systeem om afval te scheiden: Dit verandert er

De gemeente Westland gaat ons afval vanaf januari (2020) op een nieuwe manier inzamelen. Ben je beni...

4x De lekkerste restaurants uit onze regio volgens de Lekker 500

Yes! Onze eerste eigen Westlandse Brownies & downieS is open!

adv.