Zo kom je na het zwemmen in zee ook weer veilig terug op het strand

Twee meiden op een opblaas flamingo op zee. ANP XTRA ROOS KOOLE *

Wij Westlanders hebben tijdens warme periodes als deze het geluk dat we dicht bij het strand en de zee wonen. Wie hier mee opgegroeid is, weet hoe verraderlijk de zee kan zijn. Maar niet iedereen weet dit en daarom geeft collega Allan Vos van indebuurt Den Haag je een aantal tips voor een veilige duik in het zeewater. 

De belangrijkste tip als je in zee wilt gaan zwemmen, is dat je kunt zwemmen. Kun je dit niet, houd het dan bij pootjebaden en ga niet verder dan je middel het water in.

Kun je wel zwemmen? Dan doe je er goed aan om te zorgen dat je altijd met je voeten de bodem aan kunt raken (zonder kopje onder te gaan). De stroming onder water kan erg gevaarlijk zijn, waardoor je bijvoorbeeld onder water getrokken zou kunnen worden. Ook kun je door bijvoorbeeld een muistroom verder de zee in worden getrokken:

Beeld: AD / Hans van Kralingen

Ben je toch te ver in zee gegaan en merk je dat er een sterke stroming staat? Probeer hier dan niet tegenin te zwemmen. Het is beter om je te laten meevoeren tot je ergens bent waar de stroming minder sterk is. Je kunt vervolgens via zandbanken (boven het water te herkennen aan de golven met schuimkoppen) teruglopen. Zwemmen kan bij mindere stroming ook. In plaats van rechtdoor te zwemmen, kun je dan het beste diagonaal richting het strand zwemmen.

Opblaasbare objecten

Met de gevaarlijke stromingen in het achterhoofd, is het verstandig om niet met opblaasbare objecten de zee in te gaan. Voor je het weet drijf je af (mede door de wind) en kom je door de sterke stroming niet meer terug op het strand.

Zorg er verder altijd voor dat je nooit alleen het water in gaat. Op die manier kan één van de twee altijd alarm slaan als er toch iets mis gaat.

Lees ook:

  • 6x Tips voor verkoeling tijdens de hitte in Westland

    De temperatuur loopt flink op: vandaag (24 juli) kan het wel 36 graden worden in Westland. Weet jij je geen...

    Tips voor verkoeling in Westland

Meer in deze categorie

Weer

Ga naar “Weekend weerbericht: heel veel wind”

Weekend weerbericht: heel veel wind

Ga naar “Westlands weerbericht: die is de voorspelling voor februari”

Westlands weerbericht: die is de voorspelling voor februari

Ga naar “Krijgen we nog een strenge winter? Dit is de weersverwachting voor januari”

Krijgen we nog een strenge winter? Dit is de weersverwachting voor januari

In onze gids