Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op deze snelwegen in onze regio mag je straks ’s nachts nog wel 130 km per uur rijden

Door Redactie indebuurt Westland 14 november 2019

Je hebt er vast iets van meegekregen: door het nieuwe stikstofbeleid van de Nederlandse regering, mogen we straks nog maar maximaal 100 kilometer per uur (km/u) over de snelweg rijden. Toch zijn er nog een paar plekken in onze regio waar je soms nog 130 mag. ’s Nachts tussen 19.00 en 06.00 uur geldt de nieuwe maatregel op sommige wegen namelijk niet.

Op de plekken waar je nu na 19.00 uur 130 km/u mag rijden, mag dat straks ook. Vlakbij Delft zijn er veel wegen waar je sowieso maar 100 km/u mag, zoals de A4 tussen Rotterdam en knooppunt Ypenburg en de A13 richting Rotterdam. Dat zal bij de nieuwe maatregel ook het geval blijven.

Hier mag het ’s nachts wel

Op de A4 mag je vanaf knooppunt Ypenburg ’s avonds 130 km/u richting Leiden. Op de A12 vanaf van knooppunt Prins Clausplein richting Zoetermeer mag je ook het gaspedaal iets harder intrappen. Verderop is er nog de A20, waar je vanaf knooppunt Kethelplein richting Hoek van Holland ’s nachts ook 130 km/u mag.

Op de kaart hieronder zie je hoe hard je mag op elke weg. Op de rode wegen mag je altijd maximaal 100 km/u. Op de groene wegen mag je (nu nog) 130 km/u, straks alleen nog ’s nachts. De andere kleuren wegen zijn straks overdag maximaal 100 km/u, ’s nachts 130.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Afbeelding: Rijkswaterstraat

Uitdaging

De snelheid op de A4 en A13 rondom Delft is al 100 km/u per uur en ook met de nieuwe regels blijft dat zo. Maar als het aan een aantal gemeentepartijen ligt, wordt het zelfs teruggeschroefd naar 80km/u. GroenLinks en STIP vinden dat de luchtkwaliteit rondom Delft beter moet en willen daarom de snelheid verlagen. Maar omdat het Rijk de baas is over de wegen, is het voorlopig nog niet zeker of dit doorgaat.

Wij gokken dat 80km/u op de A4 bij Schipluiden voor veel automobilisten een uitdaging wordt, want er wordt váák (veel) te snel gereden. De politie meet er geregeld snelheden van 150 kilometer per uur. Laatst is zelfs iemand aangehouden die met 234(!) k/m per uur uit de tunnel kwam sjezen. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen voelt het vooral ‘gewoon’ lekker om op dit stukje hard te crossen.

Lees ook:

5x Dit valt er dit weekend in Westland te beleven

Jawel, het is weer bijna weekend! En er valt weer van alles te beleven in Westland. Bekijk in dit ov...
Finley Sunday Guide

FÏNLEY Sunday Guide: 3x leuke dingen doen op zondagmiddag in Westland

Zondagmiddag is hét moment bij uitstek om lekker op pad te gaan met familie en vrienden. Naar een to...

Sinterklaasintocht De Lier 2019: Bekijk hier het programma

Niet alleen in Naaldwijk, maar ook in De Lier komt Sinterklaas zaterdag (16 november) aan. Spannend!...

Meer over

Verkeer

adv.