Varend Corso Westland 2020: Dit weten we tot nu toe

We moeten voorpret niet onderschatten en daarom blikken we nu alvast vooruit naar Varend Corso Westland 2020. Dit is wat we tot nu weten over dit evenement, dat het volgend jaar helemaal over een andere boeg gooit. 

Thema

Varend Corso Westland 2019

Het thema van deze 23e editie van het Varend Corso Westland 2020 is ‘It’s Showtime’.

De datum

Varend Corso Westland

Het Varend Corso duurt in 2020 niet zoals gebruikelijk drie dagen, maar vier. Als je deze nog niet in je agenda had staan: 2, 3, 4 en 5 juli kun je alvast blokken, als je de fleurig versierde stoet met boten voorbij wilt zien varen.

Buiten de vakantieperiode

Wie zich nu afvraagt: ‘Klopt dat wel, want het Varend Corso werd toch altijd in augustus gehouden?’: het klopt als een bus. De organisatie hoopt namelijk, door het evenement volgend jaar buiten de vakantieperiode te laten vallen én niet meer tijdens hetzelfde weekend als de Canal Pride in Amsterdam, een groter publiek te trekken.

Ook kunnen er dan als het goed is meer deelnemers en schippers meevaren.

De route

Varend Corso Westland 2020

De stoet met boten vaart op donderdagmiddag (2 juli) uit vanaf Honselersdijk. Vanaf daar wordt koers gezet richting Maassluis. De boten doen de dag erna, vrijdag 3 juli dus, vanuit Maassluis Vlaardingen, Midden-Delfland en Delft aan.

Op de derde dag (zaterdag 4 juli) vertrekken de schippers vanuit Den Haag, waar het centrum aangetikt wordt. De zaterdag is dus niet langer, zoals we jarenlang gewend waren, de Westlanddag. Die wordt nu zondag (5 juli) gehouden.

De boten varen tijdens deze slotdag weer door onze gemeente heen. ”Dat wordt thuiskomen”, stelde de organisatie eerder al. ”Dan worden de deelnemers, na drie dagen schitteren in de regio, in het eigen Westland onthaald.”

Tijden

De exacte route die de boten gaan afleggen is bijna af. Maar nog niet helemaal en daarom kunnen we nog niet laten weten hoe laat de boten precies waar langs varen. Dat wordt begin januari bekendgemaakt.

De deelnemers

Varend Corso Westland 2020

Het Varend Corso Westland 2020 is in oktober afgetrapt tijdens een bijeenkomst in de Andreashof in Kwintsheul. De deelnemers en arrangeurs mochten daar binnen het thema ‘It’s Showtime’ hun eigen thema kiezen uit een aantal opties. ‘De keuze was reuze. Van cabaret tot musical en van klassiek tot dans’, aldus de organisatie.

Twintig deelnemers hebben zich tot nu toe opgegeven.

Vrijwilligers

Varend Corso Westland
Vrijwilligers (de zogenoemde jokers) halen tijdens het Varend Corso geld op bij het publiek. Beeld: Arnaud Roelofsz.

Het Varend Corso is nergens zonder de vele vrijwilligers, maar hiervan worden er nog wel twee gezocht. Je kunt reageren op de volgende twee vrijwilligersvacatures: ‘Social Media Manager’ en  ‘PR en Communicatie Medewerker’.

Wat er binnen deze functies van jou verwacht wordt en hoe je kunt solliciteren, dat lees je hier.

SBS 6

Varend Corso Westland
Rob Baan (voorzitter van het Varend Corso) en Rob Verlinden. Beeld: Thierry Schut.

De organisatie van het Varend Corso is een samenwerking aangegaan met televisiezender SBS6. Er wordt samengewerkt met Ivo Putman en Rob Verlinden van het programma De Grote Tuinverbouwing. Beelden van de voorbereidingen en van de boten zullen in het programma getoond worden.

De bedoeling is dat het evenement door deze samenwerking extra bekend wordt in Nederland en dat het bereik vergroot wordt.

Waarom al deze veranderingen?

Rob Baan Varend Corso Westland
Rob Baan, de voorzitter van het Varend Corso. Beeld: Varend Corso.

De veranderingen van het evenement hebben al tot de nodige ophef geleid en misschien vraag jij je ook wel af waarom het allemaal anders moet. De reden daarachter is dat het aantal deelnemers al jaren afneemt. Ook haakten verschillende sponsoren af. Het bestuur vond daarom dat er iets moest veranderen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?”

Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?

Ga naar “Wist je dat? Deze Westlandse dorpen hebben een carnavalsnaam”

Wist je dat? Deze Westlandse dorpen hebben een carnavalsnaam

Beeld: ANP
Ga naar “Belangrijkste versoepelingen op een rij: ‘het land gaat weer open’”

Belangrijkste versoepelingen op een rij: ‘het land gaat weer open’

In onze gids