Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Valentijnsdag zorgt voor topdrukte bij de veiling: ‘Nederland is een bloemenminnend land’

Door Kristianne van Blanken 12 februari 2020

Waar de één het veel te commercieel vindt om op Valentijnsdag zijn of haar liefje te verrassen met een rode roos, vindt de ander het er toch echt bij horen. Feit is dat er nog altijd ontzettend veel rozen worden verkocht rondom 14 februari en dat zorgt voor topdrukte bij bloemenveiling Royal FloraHolland. Wij namen een kijkje bij de Westlandse vestiging van het bedrijf. 

En dat betekende een vroeg begin van de werkdag: om 07.00 uur stond procesoperator Chris Wijzenbroek klaar om een inkijkje te geven in het enorme bedrijf. Hij werkt al zo’n dertig jaar bij Royal FloraHolland en zijn werkdagen beginnen al om 04.00 uur. En hoewel hij zorgt dat hij zich uitgeslapen meldt, went het volgens hem nooit echt om die tijd te beginnen.

Chris zorgt er binnen de bloemenveiling voor dat alles goed verloopt. Zo controleert hij of alle karren met bloemen en planten binnen zijn en kunnen worden geveild, of de bloemen in een koelcel met de juiste temperatuur staan en houdt hij in de gaten of er storingen zijn. Het doel van Chris is dat de veilprocessen storingsvrij verlopen. Is er wel een storing, dan worden klanten en kwekers via WhatsApp op de hoogte gesteld.

Vandaag neemt hij uitgebreid de tijd om te laten zien hoe het er binnen de veiling, waar vraag en aanbod wat betreft bloemen en planten bij elkaar komen, aan toe gaat. Met op verzoek in het bijzonder aandacht voor de populaire roos. Ook woordvoerder Michel van Schie voegt zich later bij onze tour door het bedrijf.

Afrika

Chris legt uit dat de producten die bij de veiling aangevoerd worden, afkomstig zijn uit zowel binnen- als buitenland. De bloemen worden tussen 13.00 en 04.00 uur met vrachtwagens gebracht. ”Overdag worden ze gesneden, gebost, gebundeld en vervolgens in emmers gezet. Daarna worden ze naar de veiling gebracht.”

De meeste rozen worden aangevoerd vanuit Afrika, waar een gunstig klimaat en voldoende ruimte is om ze te kweken. Met name Kenia en Ethiopië hebben een gunstige ligging. ”De grootste kwekerij in Afrika beslaat zo’n veertienhonderd voetbalvelden”, vertelt Michel, die vervolgt dat onder de kwekers in Afrika ook verschillende Nederlanders zijn.

De bloemen worden in dozen vanuit Afrika ingevlogen, emmers water zijn in een vliegtuig geen goed idee. Bij aankomst halen medewerkers van de zogenoemde Flower Handling Service ze uit de dozen, om de rozen per bosjes in plastic te verpakken en in emmers met water op een kar te zetten. Ze worden vervolgens in karren in de koelcel geplaatst, totdat ze geveild worden.

Tribune

Het klaarzetten van de karren met producten moet tegen 4.00 uur klaar zijn, waarna Chris controleert of alles in orde is. ”Om 06.00 uur begint het veilen en dat duurt totdat het aanbod op is.” Dat gebeurt in verschillende zalen, met tribunes voor grote schermen waar de producten en allerlei informatie op verschijnen. ”De prijs van de bloemen is per steel, maar bloemen worden per emmer (binnen de veiling ook wel fusteenheid genoemd) verkocht”, legt Chris uit. Zouden ze ook per stuk verkocht worden, dan zou dit teveel tijd kosten om te distribueren. Alle verkochte producten worden namelijk weer per koper gesorteerd door de medewerkers van de veiling, om naar de kopers te  kunnen worden vervoerd.

Een veilingmeester stelt per product het startbedrag vast, waarna inkopers voor een goede prijs proberen te bemachtigen wat er eerder al bij hen besteld is door afnemers. Chris: ”En omdat de inkopers dus al bestellingen hebben, kan dit best wat stress veroorzaken.”

Je hoeft overigens niet fysiek op de tribune in de zaal aanwezig te zijn om in te kunnen kopen, ook op afstand is dit mogelijk. Er zijn zelfs productgroepen die alleen maar op afstand verkocht worden. Een veilingmeester zit dan in een aparte ruimte te veilen.

165 miljoen rozen

”Bij bloemen wordt zo’n 80% op afstand verkocht”, legt Michel uit. De meeste stelen gaan naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, maar ook bijvoorbeeld in Italië en Rusland komen ze terecht. Een deel blijft in Nederland, een ‘bloemenminnend land’ volgens Michel. ”Nergens vind je zoveel bloemenkiosken en -winkels als hier.”

En die staan in deze tijd van het jaar dus vol met rozen en andere producten waarvan er rond Valentijnsdag gemiddeld meer worden verkocht. Michel: ”En alles met rood is dan net wat duurder, ook gerbera’s bijvoorbeeld.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

De drukte begon vorige week met de verkoop van goed houdbare producten zoals orchideeën, maar maandag en dinsdag (10 en 11 februari) was de echte piek. ”Ook kantoorpersoneel werkt als het zo druk is mee op de vloer”, legt Michel uit. Hij weet te vertellen dat er in 2019 zo’n 165 miljoen rozen verkocht werden tijdens de valentijnsperiode.

Dit jaar staat de teller op ruim 152 miljoen, wat ruim 9% minder is ten opzichte van vorig jaar. De oorzaak is dat het in Kenia veel geregend heeft de afgelopen periode en er minder zonuren waren, met schaarste en een hogere prijs van de roos als gevolg.

Lees ook:

Alaaf! Dit is het programma van carnaval in De Lier

Het was weer even een jaartje aftellen, maar het is eindelijk bijna zover: carnaval 2020. Ook in De ...

Nieuw hoofdstuk in ‘roomkop-discussie’: Bakker geeft 50 euro weg in ruil voor nieuwe naam

Doei Ciara, hallo Dennis: Een nieuwe storm is mogelijk in aantocht

adv.