Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Strandgangers opgelet! De bastaardsatijnrups zorgt voor overlast in de duinen

Door Kristianne van Blanken 21 mei 2020

Heb je vanwege Hemelvaartsdag een lang weekend vrij en ben je van plan om even uit te gaan waaien op het Westlandse strand? Pas dan op voor de bastaardsatijnrups. Die zit in de duinen en contact met het dier kan irritatie en andere klachten opleveren. 

Daarvoor waarschuwt het Hoogheemraadschap van Delfland. Bij de strandopgangen van Ter Heijde zijn inmiddels al waarschuwingsborden geplaatst.

Bij de andere strandopgangen waar veel rupsen te vinden zijn, worden volgende week borden geplaatst.

Brandharen

Direct contact met de rups kan klachten veroorzaken. De zogenoemde brandharen van de rups laten los bij aanraking (ook door bijvoorbeeld kleding en badlakens) en daarom kun je dat beter zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Maar je kunt ook klachten krijgen als je helemaal geen direct contact met de rups gehad hebt. Op plaatsen waar het beestje veel voorkomt, kunnen de brandharen namelijk in de lucht aanwezig zijn.

Huidirritatie

Beeld: Hoogheemraadschap van Delfland.

Contact met de brandharen kan leiden tot huidirritatie en andere klachten zoals rode uitslag, oog- en luchtwegirritatie en koorts. De klachten zijn vergelijkbaar met de klachten die de eikenprocessierups veroorzaakt, maar dan in beperktere mate. Zo houden de klachten korter aan. ‘Na één tot twee weken zijn de klachten over het algemeen weer verdwenen’, aldus het Hoogheemraadschap van Delfland.

Het Rode Kruis adviseert om de huid en ogen, na contact met de brandharen, af te spoelen met lauw water. Wat betreft de huid wordt aangeraden om deze eerst te ‘strippen’ met plakband. Kleding waar de brandharen aan zitten, kun je het beste wassen op 60 graden. En blijf je last houden van klachten? Neem dan contact op met de huisarts.

Nesten

Bastaardsatijnrupsen overwinteren in nesten in de takken van bijvoorbeeld duindoorns. ’s Zomers trekken de dieren naar het strand. Het Hoogheemraadschap heeft de nesten twee weken geleden zoveel mogelijk verwijderd langs wandelpaden in de duinen.

De overgebleven rupsen veroorzaken echter nog steeds overlast, zo blijkt uit meerdere meldingen die het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Westland kregen.

Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van het Hoogheemraadschap van Delfland en informatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Let op: houd je, ook bij een bezoek aan het strand, aan de richtlijnen van het RIVM en vermijd drukte zoveel mogelijk. 

Lees ook:

11x Bij deze restaurants in Westland kun je eten afhalen tijdens Hemelvaartsdag 2020

Het is morgen (donderdag 21 mei) Hemelvaartsdag 2020 en veel Westlanders zijn dan lekker een dagje v...

Dit zijn de openingstijden van supermarkten in Westland tijdens Hemelvaartsdag 2020

Hemelvaartsdag staat voor de deur, wat betekent dat sommige supermarkten aangepaste openingstijden h...

Goed nieuws: de Westlandse terrassen mogen vanaf 1 juni worden verruimd

Zoals het er nu voor staat, mogen horecaondernemers hun terrassen vanaf 1 juni weer openen. De gemee...

adv.