Sterrenregen in Westland: deze nacht kun je 70 vallende sterren per uur zien

Foto: Felix Mittermeier | Pexels.

Goed nieuws voor mensen die nog een wens willen doen: in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus vallen er ruim zeventig sterren uit de hemel! Sterker nog, de komende week kun je in Westland bijna elke avond genieten van enorm veel vallende sterren.

Dat komt door de Perseïdenregen, een meteorenzwerm waar de aarde elk jaar langskomt. “Dit wordt de meest gunstige Perseïdenregen in vierentwintig jaar”, vertelt Marc van der Sluis van Hemel Waarnemen.

Doordat de maan deze komende week nauwelijks licht weerkaatst en het tijdstip van het hoogtepunt in de ochtend plaatsvindt, kunnen we nóg meer genieten van de sterrenregen. “Dit gebeurt gemiddeld eens in de tien jaar, de laatste keer dat de omstandigheden zo gunstig waren, was in 1997. De volgende keer komt al wat sneller, namelijk over acht jaar.

Kijktips

De meteoroloog heeft verder nog een paar handige tips: “Zoek een donkere plek op, waar zo min mogelijk licht is van bebouwing of de maan. Dan zijn de sterren het beste zichtbaar. Je hoeft niet naar een specifieke richting te kijken. Verder zou ik een jas aantrekken, want het koelt af in de nacht.”

Deel met indebuurt

In Westland is het bij de duinen erg donker. Daar maak je een goede kans om de sterren te zien.

Ben jij een van die fanatieke inwoners die sterren gaat spotten? Deel jouw ervaring, foto’s en video’s met ons via [email protected]

Vallende sterren
Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terechtkomt. Door de hoge snelheden wordt de lucht vóór zo’n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje. De snelheden van de Perseïden zijn meestal meer dan 200.000 kilometer per uur. De Perseïden kenmerken zich door hun helderheid en snelheid en incidenteel nalichtende sporen.

Bron: Hemel.waarnemen.com

Lees ook:

  • Rob woont op de donkerste plek van Westland: ‘Er gebeurt altijd wat aan de hemel’

    Met zijn telescopen, astronomische kaarten en een schuifdak is de mancave van Rob Lefeber (70) van alle gemakken voorzien om het…

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?”

Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?

Ga naar “Wist je dat? Deze Westlandse dorpen hebben een carnavalsnaam”

Wist je dat? Deze Westlandse dorpen hebben een carnavalsnaam

Beeld: ANP
Ga naar “Belangrijkste versoepelingen op een rij: ‘het land gaat weer open’”

Belangrijkste versoepelingen op een rij: ‘het land gaat weer open’

In onze gids