Ze zorgen voor schaduw en verkoeling: zoveel bomen staan er in jouw dorp

Het centrum van Naaldwijk, met het Heilige Geest Hofje. Foto: Jan Buskes.

In groene gemeenten hebben bewoners het minder warm. Dat is goed nieuws voor ons tijdens deze hittegolf, want in Westland hebben we meer bomen dan inwoners.

Eén op de zeven Nederlandse gemeenten telt meer mensen dan bomen. Dit zijn vooral grote en middelgrote gemeenten. Denk aan Amsterdam, daar moeten ze het doen met 0,3 boom per inwoner.

Maar in zes op de zeven Nederlandse gemeenten zijn er dus meer bomen dan inwoners en Westland is er daar één van. We hebben in totaal in onze gemeente 241.825 bomen. Met 110.464 inwoners komt dat neer op zo’n 2,2 bomen per Westlander.

De gemeente met de meeste bomen per inwoner is Rozendaal. Daar zijn meer dan tweehonderdduizend bomen, tegenover slechts 1,5 duizend inwoners. Dat zorgt ervoor dat elke inwoner daar maar liefst 128 bomen ‘voor zichzelf’ heeft.

Check hier de cijfers per gemeente:

Op bovenstaande kaart zie je goed dat Zuid-Holland een stedelijke omgeving is. Weinig bomen, betekent weinig schaduw en dus is het heter. Dat merk je direct als je bijvoorbeeld in het Staelduinse Bos bij ‘s-Gravenzande loopt: onder een boom is het koeler dan midden op het Wilhelminaplein in Naaldwijk bijvoorbeeld.

Dat komt ook doordat een boom water verdampt. Hiervoor gebruikt de boom energie die anders omgezet zou worden in warmte.

Meer bomen = minder hitte

Petra Schoon, specialist klimaatadaptatie bij Cobra Groeninzicht, legt uit: “Als er de hele dag schaduw op je huis valt, dan heeft de muur van je huis dus veel minder warmte geabsorbeerd dan wanneer de zon er de hele dag op heeft staan bakken. In dat laatste geval zal de muur die hitte weer uitstralen. Dat is precies één van de redenen waarom het in de stad zoveel graden warmer is dan op het platteland (en dan vooral ’s nachts).”

Verschillen per wijk

Het aantal bomen in Westland zegt natuurlijk nog niet zoveel over de verschillende dorpskernen. Er zijn flinke verschillen in het aantal bomen per dorpskern. Zo telt De Lier maar liefst 65.089 bomen en Wateringen maar 6.320.

Verder is het goed om je te realiseren dat factoren als bevolkingsdichtheid, windsnelheid, water en verharding (stenen, straten, bebouwing) ook invloed hebben op de temperatuur.

Hier zie je hoeveel bomen jouw Westlandse dorp telt:

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?”

Quiz: Wie van de drie heeft Westlandse roots?

Ga naar “Wist je dat? Deze Westlandse dorpen hebben een carnavalsnaam”

Wist je dat? Deze Westlandse dorpen hebben een carnavalsnaam

Beeld: ANP
Ga naar “Belangrijkste versoepelingen op een rij: ‘het land gaat weer open’”

Belangrijkste versoepelingen op een rij: ‘het land gaat weer open’

In onze gids