Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oeps: ‘Onverwoestbare’ bunker breekt in tweeën tijdens verplaatsing

Door Kristianne van Blanken 21 maart 2020
De verplaatsing van een mortierbunker, die sinds de Tweede Wereldoorlog bij de Dijckerwaal in ‘s-Gravenzande ligt, ging deze week niet helemaal zoals gepland. Tijdens werkzaamheden brak het bouwwerk, dat verplaatst moest worden omdat een stichting de oorlogsgeschiedenis zichtbaar wil maken. Dat meldt mediapartner AD

”De bunker had al een breuklijn, waarschijnlijk omdat de bunker na de oorlog op zijn kant in een put is gegooid. Er zit niet veel ijzer in het beton, waarschijnlijk door materiaal schaarste in de oorlog”, legt Peter de Krom van de stichting Stelling 33 uit aan het AD. Deze stichting wil oude bunkers in nieuw perspectief plaatsen om de geschiedenis van de Atlantikwall, het kustverdedigingswerk van de Duitsers, beter te kunnen laten zien.

”Het is natuurlijk ironisch, want bunkers moesten juist onverwoestbaar zijn.” De twee delen konden gelukkig weer tegen elkaar aan geplaatst worden om alsnog als geheel te worden verplaatst. Het incident vond maandagochtend (16 maart) plaats.

Nieuw ‘landschap’

De bunker is onderdeel van een nieuw ‘landschap’ dat Stelling33 bij de nieuwbouwwijk in ‘s-Gravenzande wil creëren.  Het bouwwerk moest samen met een munitie- en manschappenbunker een potentiële vijand vanaf het land tegenhouden.

De oude mortierbunker wordt toegankelijk voor bezoekers tijdens exposities. De eerste openstelling is waarschijnlijk in mei, tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding.

Lees ook:

Zo kun jij onze Westlandse ondernemers in deze moeilijke tijd steunen

De verspreiding van het coronavirus houdt de gemoederen flink bezig en bezorgt ondernemers de nodige...

Mooi: Royal FloraHolland bedankt medewerkers van verzorgingshuizen in Westland met bloemen

Je hebt de foto's en video's misschien wel gezien, van de vele bloemen die de afgelopen dagen vernie...

Lief: Daniëlle en Justin startten Coronahulp Westland: ‘We zoeken nu mensen die hulp nodig hebben’

Waar de verspreiding van het coronavirus op zijn zachtst gezegd voor flink wat ellende zorgt, lijkt ...

Meer over

Nieuws

adv.