Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Indrukwekkend: In Naaldwijk liggen lichtgevende stenen om holocaustslachtoffers te herinneren

Door Kristianne van Blanken 23 januari 2020

Een bijzonder monument werd donderdag 16 januari onthuld in Rotterdam: 104.000 lichtgevende stenen die staan voor de slachtoffers van de Holocaust. Een deel van dit imposante monument is sinds gisteravond (22 januari) te zien in Westland.

Het monument ‘Levenslicht’ is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het zijn 104.000 lichtgevende stenen in totaal en dat aantal is gelijk aan het aantal slachtoffers van de Holocaust uit Nederland.

Na de onthulling van het monument in Rotterdam zijn de stenen verspreid in gemeenten in heel het land waar Joden, Roma en Sinti woonden. Zo ook in Westland.

Vijfhonderd herdenkingsstenen

In Naaldwijk, om precies te zijn. Op het Wilhelminaplein liggen zo’n vijfhonderd herdenkingsstenen en deze zijn gisteravond officieel onthuld. Daarmee wordt stilgestaan bij de 51 slachtoffers van de Holocaust uit onze gemeente.

Er is bewust voor gekozen om het monument op het Wilhelminaplein neer te leggen. Naaldwijk was het religieus en cultureel centrum van de Joodse gemeenschap in Westland en aan het Wilhelminaplein woonde de familie Van Tijn, een slagersfamilie die gedeporteerd is.

Donker

Wil jij het monument bezoeken? Dat kan tot en met 2 februari. Er wordt aangeraden om te komen als het donker is, dan komt het monument het beste tot zijn recht. Je ziet de stenen dan om de paar seconden oplichten en weer uitdoven.

Het monument is in deze periode te bezoeken omdat het op 27 januari precies 75 jaar geleden is dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd.

Lees ook:

Bram, Lynn of toch Teun: dit zijn de populairste babynamen in Westland van 2019

Pieternella, Hendrikus, Gertruda: het zijn prachtige namen natuurlijk, maar niet meer zo van deze ti...

Oproep: Trouw jij op 2-2-2020 of 20-2-2020 in Westland?

In beeld: Middeleeuwse opgraving in het centrum van ‘s-Gravenzande

Meer over

Nieuws

adv.