Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twan (21) verkoopt kerstbomen: ‘Ik kreeg ondernemen met de paplepel ingegoten’

Door Kristianne van Blanken 6 december 2019

Twan Zwinkels is nog maar 21 jaar oud, maar runt al drie jaar de Heulse Kerstbomenverkoop. Hij vertelt ons niet alleen over zijn eigen bedrijf, maar verklapt ook hoe jij jouw kerstboom zo lang mogelijk mooi houdt. 

Ietwat verscholen tussen de kassen vind je aan de Hoenderparklaan in Kwintsheul de Heulse Kerstbomenverkoop. Een groot tekstbord en een verlichte pijl zorgen er voor dat áls je eenmaal op de Hoenderparklaan rijdt, je echt niet meer om het kerstbomenparadijsje van Twan heen kunt.

De jonge ondernemer startte de Heulse Kerstbomenverkoop drie jaar geleden samen met zijn broer. Twan zette de verkoop in zijn eentje voort en verkoopt zodoende voor het derde jaar op rij kerstbomen.

Brabant

Waar menig Westlander pas als Sinterklaas weer vertrokken is op zoek gaat naar een boom, begon de kerstbomendrukte voor Twan in de eerste week van november al. ‘’Toen ben ik naar Brabant gegaan om de bomen bij de leverancier uit te zoeken.’’

Hij begon bovendien op tijd met nadenken over het zoeken van publiciteit en dat kan veel van zijn plaatsgenoten niet ontgaan zijn. ‘’Ik heb bij 350 mensen door heel Kwintsheul heen kerstkaarten in de brievenbus gedaan. Ik heb elke straat bijna wel gehad.’’

Hij hoopt zijn kerstbomenbedrijfje zo met de jaren steeds bekender te maken, want hij is zeker van plan dit voorlopig nog wel even te blijven doen. ‘’Het is zo’n leuk sfeertje, het brengt iets heel leuks met zich mee, die mensen die een boom uit komen zoeken. En ik houd wel van een praatje en mensen helpen.’’

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Met de paplepel ingegoten

Dat doet hij op het terrein van Westland Plant, het bedrijf van zijn ouders. ‘’Ik heb het ondernemen echt met de paplepel ingegoten gekregen.’’ Met hekken en pallets bakende Twan zijn eigen territorium af. Op 30 november ging de verkoop van start.

De bomen staan van klein naar groot gesorteerd en even verderop ligt nog een voorraad. ‘’Ik heb niet alles uitgestald omdat ik het graag zo overzichtelijk mogelijk houd voor mensen’’, legt de Westlander uit. En worden er bomen verkocht, dan vult hij zijn ‘showroom’ gewoon weer aan.

Goede boom

Sinds 30 november probeert Twan iedereen die op zoek is naar een boom, zo tevreden mogelijk – en met boom natuurlijk – weer te laten vertrekken. Maar wat is nu eigenlijk een goede boom, waar je als klant mee in je handjes mag knijpen?

Allereerst komt een beetje kerstboom volgens Twan uit Scandinavië. ‘’En als je ‘m lang wilt laten staan, dan is een Nordmann de beste optie.’’

Hovenier

Daarnaast is de verzorging heel belangrijk. Je hoeft nog net niet tegen je boom te praten, maar een goede behandeling van de den mag zeker niet onderschat worden. Idealiter haal je aan de onderkant vijf centimeter van de stam af, voordat je de boom neerzet. In het geval van de Heulse Kerstbomenverkoop doet Twan dit, als je dit wilt natuurlijk, alvast voor je.

”De boom is drie weken geleden gekapt en heeft hierdoor aan de onderkant een soort wond. Die groeit weer dicht, waardoor water minder goed wordt opgenomen”, legt Twan uit. Hij is hovenier van beroep en weet dus als geen ander hoe met bomen om te gaan. Door een plakje van de boom af te zagen, neemt de boom water weer beter op.

Heet water

En daar komen we bij het volgende aandachtspunt: zet de boom, voordat je deze in de standaard zet, eerst even in een emmer met heet water. ”Dat hoeft geen kokend water te zijn. Veertig tot vijftig graden is voldoende.” Daarna zet je de boom in de standaard, wederom in water.

Het is volgens Twan niet nodig om de den eerst nog een nachtje in de schuur te laten staan. In ieder geval niet omdat dit beter zou zijn voor de boom. ”Dat is een fabeltje, de boom is drie weken geleden al gekapt.” Eventueel kun je de boom even laten drogen als deze nat is, maar dat is dan meer om je eigen vloer te sparen.

Over die vloer gesproken: let even goed op als je vloerverwarming hebt. Daar hebben kerstbomen het niet zo op. Je kunt je boom hier tegen beschermen met bijvoorbeeld een houten plaat of een deken.

Leuk om mensen te helpen

Twan weet duidelijk waar hij het over heeft. Met die kennis en zijn service probeert hij zich te onderscheiden van de grotere kerstbomenverkopers, zoals bouwmarkten. ”Ik wil niet dat mensen moeten stoeien en vechten voor een boom.”

Liever helpt hij iedereen persoonlijk aan een mooi exemplaar. Hij laat rustig zien wat hij heeft staan, sjouwt de bomen eventueel heen en weer en doet uiteindelijk een net om de boom die het geworden is. ”Het is leuk om mensen zo te kunnen helpen.”

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Bestelling

Ben je nog op zoek naar een boom, dan kun je elke dag van de week bij Twan terecht. Van maandag tot en met vrijdag tussen 13.30 en 21.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Vanaf een week voor kerst werkt Twan alleen nog op bestelling. ‘’Maar zelfs als je dan op tweede kerstdag een boom zou willen ophalen, dan kan dat natuurlijk.’’

Je kunt kiezen uit bomen van 75 centimeter tot 2,50 meter hoog, allemaal Nordmannen. ‘’Een boom van 1,50 kost 20 euro, 1,80 25 euro en 2 tot 2,5 meter 35 euro. De grote bomen vind je nergens goedkoper dan hier’’, verzekert Twan.

Lees ook:

Balen! Deze hippe kledingwinkel vlakbij Westland gaat sluiten

Slecht nieuws voor fans van 'de Hippe Engel': beide locaties van de zaak gaan binnenkort dicht. In S...
Naaldwijk Winkelrijk

Niet vergeten: Dit weekend wordt de eerste kerstmarkt van Westland gehouden

Eindelijk is het dit weekend zover: de eerste kerstmarkt van Westland! In de Oude Kerk in Naaldwijk ...
Family Treffers

Wow! Deze cafetaria schenkt een flinke dagopbrengst aan het goede doel

Cafetaria Family Treffers in Honselersdijk heeft de volledige dagomzet van afgelopen maandag (25 nov...

adv.