1

Coronaverpleegkundigen Erika en Petra: ‘Soms gaan we puzzelen om niet in huilen uit te barsten’

Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland

Foto: indebuurt Rotterdam

Ze weten de datum nog precies: op 18 december hoorden verpleegkundigen Erika en Petra van Franciscus Gasthuis & Vlietland dat hun afdeling Interne Geneeskunde omgebouwd werd tot corona-afdeling. Sinds 23 december staan ze hier met hun hele team non-stop te knallen. Ook tijdens de feestdagen werkten ze door.

Vóór die tijd hielpen Erika en Petra al op een andere covidafdeling, dus ze zijn al meer dan een jaar bezig met coronazorg. Net als veel van ons, zijn ook zij inmiddels behoorlijk corona-moe. Maar ze hebben geen keus. Ze moeten dóór. Tegenwoordig zonder applaus, zonder bloemen en met af en toe een snauw. Gelukkig krijgen ze soms een traktatie, maar eigenlijk maak je ze met één ding maar echt blij: houd je aan de maatregelen. Want ook zij willen gauw weer bier drinken aan de bar. En hun verjaardag vieren met vrienden die ze al maanden niet hebben gezien, in plaats van met collega’s in het ziekenhuis.

Angst wegnemen belangrijker dan washandje

Petra: “Familieleden mogen alleen langskomen als we denken dat iemand komt te overlijden, anders niet. Daar hebben mensen steeds minder begrip voor en dan volgt er soms een snauw. Niet van de patiënten hoor. Die zijn dankbaar. Omdat ze geen bezoek mogen ontvangen, proberen we zo veel mogelijk voor ze te doen. We laten ze Skypen en Facetimen en gaan even extra bij ze zitten. Dat is nu zo’n belangrijk onderdeel van ons werk; daar maken we ruimte voor. Het is soms ook het enige dat we kunnen betekenen voor een patiënt. Verder bestaat de behandeling uit het toedienen van zuurstof en morfine. De angst wegnemen – wat niet altijd gaat – is een groter aspect van ons werk geworden dan de spreekwoordelijke washand ‘s morgens.”

Omgaan met de vele sterfgevallen

Erika: “Het is sowieso een andere manier van werken, met heel veel palliatieve zorg. Er komen zo veel mensen te overlijden… In de afgelopen drie maanden zagen we hier meer sterfgevallen dan we normaal gesproken in een heel jaar zien. Om daarmee om te gaan is er veel begeleiding vanuit het ziekenhuis, maar we spreken er vooral over met ons eigen team. Andere hulp is niet altijd aanwezig op het moment dat het je ineens teveel wordt.”

Harder lachen dan normaal

Petra: “We puzzelen ook met elkaar. Dat is een copingmechanisme. Als je net twee mensen aan de sedatiepompen hebt gelegd: even op die duizend stukjes focussen, om niet in huilen uit te barsten. Als hier één voordeel uitkomt, dan is het het dat het team nu ontzettend hecht is. We doen dit echt met elkaar. We huilen samen, maar hebben ook lol met elkaar. We lachen soms nog harder dan normaal. Toen ik met Pasen moest werken, deed ik een paasdiadeem op voor mijn collega’s en tekenden we snorharen op de mondmaskers. Ik ben er ook even een kamer mee opgelopen. Iemand met vijftien liter zuurstof heel erg aan het lachen maken is niet zo’n goed idee, maar die man heeft wel even gelachen en zich toch een minuutje minder ziek gevoeld.”

Mensen die zeggen ‘ik wil niet dood’

Petra: “In de media gaat het bijna altijd over de IC. Maar als je op onze corona-afdeling ziet hoe moeilijk de mensen het hebben, en hoe hard ze vechten… Of mensen die zeggen: ‘Ik wil niet dood.’ Ondertussen zien wij vaak al als iemand binnenkomt: jij gaat het niet halen. Soms zien we het juist niet aankomen. Laatst zat ik ‘s morgens nog zó met een mevrouw te lachen, en om 17.30 uur was ze overleden. Dat je denkt: wacht effe… wat hebben we gemist? Maar we hebben niks gemist. Zo grillig is dat ziektebeeld. In het begin durfde ik niet eens meer op mijn klinische blik als verpleegkundige te vertrouwen.”

Pijnlijke maskers, sexy overpakken en niet mogen drinken

Erika: “Natuurlijk zijn wij ook klaar met corona. Op deze afdeling ken je inmiddels precies de stappen die telkens doorlopen moeten worden. En ik wil gewoon weer werken zonder die maskers waar je oren pijn van doen. De knalrode afdrukken staan dagelijks op ons gezicht. Je mag het masker ook niet even afdoen om te drinken. Soms is het hier behoorlijk warm – de afdeling is hermetisch afgesloten – of maak je iets heftigs mee, en dan moet je toch wachten tot de pauze voor je een slokje kunt nemen. Dan ben je soms al 3,5 uur bezig. Petra: “Na drie dagen werken heb ik echt last van m’n holtes, door de druk van het masker. En vergeet die sexy overpakken niet, die we aan moeten. Laatst hadden ze niet de goede maten binnen gekregen en heb ik dit lijf in een M’etje moeten proppen… Tijdens het bukken ben ik op elk naadje uitgescheurd. Gelukkig halen we daar ook weer lol uit.”

Post-coronaknokploeg

Petra: “Van de week lagen er twee heren op de kamer, die wilden een post-coronaknokploeg oprichten. Bij iedereen die zegt ‘het is maar een griepje’ wilden ze even langsgaan. Ik snap hun frustratie wel. Ik ben heel bang voor prikken bij mezelf, maar ondanks die fobie heb ik geen seconde nagedacht of ik ‘m moest halen. 7 januari begonnen ze met prikken en 8 januari had ik de eerste in mijn arm. Dat zegt wel wat.”

Erika: “Een griepje is het zéker niet. Er wordt vooral gepraat over de sterfgevallen, maar we hebben het niet over al die mensen die voor hun leven getekend zijn door corona. Zoals onze collega’s die nog kampen met restverschijnselen, waardoor ze niet kunnen werken. Een van hen is pas halverwege de twintig. Trouwens: mensen die het over ‘een griepje’ hebben, bedoelen waarschijnlijk een hevige verkoudheid. Als mensen worden opgenomen met influenza zitten ze ook in strikte isolatie. Een paar jaar geleden hadden we tijdens de griepgolf een zelfde afdeling als deze.”

Het allermooiste gebaar

Petra: “Laatst kreeg de hele covidafdeling lavendelzakjes; had een oud-patient voor ons gemaakt. Van Bakker Klootwijk kregen we lekkere hartvormige koeken, honderd stuks. En Action trakteerde heel Franciscus Vlietland op paaseitjes. Dat soort dingen zijn fijn. O, besef ik me dan, er zijn niet alléén maar van die mensen die lopen te schreeuwen dat corona onzin is. Maar hoe fantastisch lief en leuk die gebaren ook zijn; het mooiste dat mensen voor ons kunnen doen is zich aan de maatregelen houden. Zet nog even door. Ik ben het ook spuugzat, en wij hebben het volste recht om het spuugzat te zijn, maar ook wij zetten door.”

Meer verhalen van verpleegkundigen:

 • Aangrijpende video’s: zo beleven de medewerkers van Franciscus deze coronatijd

  De marathon die corona heet startte in maart en gaat tot op de dag van vandaag door. In de mooie…

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

Nu geopend

Meer informatie

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Corona

Ga naar “Verplicht coronatoegangsbewijs in Westland: ‘Alle gasten zijn welkom in onze zaak’”

Verplicht coronatoegangsbewijs in Westland: ‘Alle gasten zijn welkom in onze zaak’

Ga naar “Prik! Zoveel Westlanders zijn gevaccineerd tegen het coronavirus”

Prik! Zoveel Westlanders zijn gevaccineerd tegen het coronavirus

Ga naar “De mobiele vaccinatie-unit in Naaldwijk blijft langer staan: dit moet je weten”

De mobiele vaccinatie-unit in Naaldwijk blijft langer staan: dit moet je weten

In onze gids

Ga naar “BeachLine Hoek van Holland”

BeachLine Hoek van Holland

 • Rechtestraat 25
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 15:00
BeachLine Hoek van Holland

Nu geopend

Ga naar “X²O Badkamers Wateringen”

X²O Badkamers Wateringen

 • 's-Gravenzandseweg 29
 • Woonwinkels
 • 10:00 - 18:00
X²O badkamers Wateringen binnen

Nu geopend

Ga naar “Van Zijl Geraniums”

Van Zijl Geraniums

 • Groeneweg 4
 • Kwekers
 • 09:00 - 18:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Dames huispak* St/m XL € 9,99”

Dames huispak* St/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021

Topper

Ga naar “Alle geurstokjes en -kaarsen 1+1 gratis € 6,49”

Alle geurstokjes en -kaarsen 1+1 gratis € 6,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021

Topper

Ga naar “Möberg teddy dames- of herenvest € 24,99”

Möberg teddy dames- of herenvest € 24,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021

Topper

Ga naar “Dames push-up sportlegging € 14,99”

Dames push-up sportlegging € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021

Topper

Ga naar “Campina verse zuivel 0.5-1 liter van € 3,70 voor € 2”

Campina verse zuivel 0.5-1 liter van € 3,70 voor € 2

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker”

Pedagogisch medewerker

 • Kinderopvang De Lange Keizer
 • Fulltime/Parttime
Kinderopvang-De-Lange-Keizer-locatie-De-Rode-Ridder-De-Lier-1

Topper

Ga naar “Receptioniste”

Receptioniste

 • WerkTalent
 • Fulltime

Topper

Ga naar “(Junior) Medewerker Huuradministratie en Incasso”

(Junior) Medewerker Huuradministratie en Incasso

 • Arcade
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Begeleider Ouderen”

Begeleider Ouderen

 • Randstad
 • Parttime

Topper

Ga naar “Klantenservice medewerker”

Klantenservice medewerker

 • Randstad
 • Parttime

Topper