Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Westlandse tweeling richtte Les Sirènes op en nu bestaat het koor 50 jaar

Door Sanne Bakker 20 oktober 2019

Het is 1969 als de nieuwe pastoor van de katholieke kerk in De Lier aan moeder Zuidgeest vraagt om een kinderkoor te starten. “Dat kunnen mijn jongens wel”, stelde zij. De toen 19-jarige Fred en Ruud Zuidgeest, een tweeling, speelden piano en dwarsfluit en namen de eerste twintig kinderen onder hun hoede. Vijftig jaar later is Fred (inmiddels 70) druk met de voorbereidingen voor het jubileumconcert dat 8 november gehouden wordt. 

Omgeven door fotoboeken van de afgelopen vijftig jaar spreken we met Fred over een halve eeuw Les Sirènes. De naam komt uit de Griekse mythologie. ”Maar wij kozen de Franse vertaling. Sirenes zijn zingende zeemeerminnen die op rotsen leven en met gezang schippers lokten”, vertelt de bloemenarrangeur die van zijn pensioen geniet.

Hij had bij aanvang nooit gedacht dat in 2019 dit jubileum gevierd zou worden. ”Mijn tweelingbroer en ik waren pas twintigers, maar deden wat we leuk vonden. Helaas overleed Ruud in 2007.”

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Fred Zuidgeest.

Ruimdenkend

Les Sirènes startte als kinderkoor. ”De kinderen repeteerden toen drie keer per week, op woensdagavond, zaterdagmiddag en zondag voor de kerkdienst! Dat kun je nu echt niet meer voor elkaar krijgen, zoveel vrije tijd hebben kinderen niet meer.” Plezier werd vooral gehaald uit uitjes zoals sportdagen, uitwisselingen met andere koren uit bijvoorbeeld Reeuwijk en Nieuwkoop en een optreden in Antwerpen. ”Met de jaren werden de koorleden steeds ouder. Inmiddels zijn de meeste leden rond de 50. Het merendeel komt uit De Lier.”

Door de jaren heen bleef het koor altijd kerkelijk. ”Hoewel we vanuit de katholieke kerk gestart zijn, zijn we altijd open geweest voor andere kerken. Vroeger was dit erg ruimdenkend.”

Hart

Het koor bloeide onder leiding van beroepsdirigenten. ”Dick Broekarts uit Den Haag leidde het koor van 1983 tot 1992. Hij schreef zo’n vijfentwintig nummers voor ons, die we nog steeds in het repertoire hebben. De dominee zei destijds: ‘Als je goed naar deze nummers luistert, hoef ik niet meer te preken’. Tegenwoordig heeft dirigent Robert H. Vorwald de leiding.

Les Sirènes trok door de jaren heen het hele land door voor optredens. De Floriade, de Leidse lakenfeesten, Bevrijdingsdag in Apeldoorn, The Passion in Rotterdam: het is een greep uit de vele optredens die het koor achter de rug heeft.

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Les Sirènes in 1971. Fred zit rechts achter het orgel.

Jubileum

Daarbij werd ieder jubileum groots gevierd. Zo reisde het koor tien jaar geleden voor een optreden naar Praag. ”Het hoogtepunt is absoluut het optreden met alle Lierse muziekverenigingen in de veiling voor 1300 man publiek. We bestonden toen pas een paar jaar en namen ook een eigen lp op”, vertelt Fred, die zich met zijn broer jarenlang met verve inzette voor het koor.

In 1997 nam Fred een pauze vanwege zijn drukke baan, waarvoor hij de hele wereld over vloog. Later maakte hij een uitstap als dirigent naar een koor in Maasland.

Zijn hart bleek uiteindelijk toch bij Les Sirènes te liggen. Hij ontmoette in 1977 ook zijn vrouw via het koor. ”Nu ik gepensioneerd ben, heb ik weer meer tijd. En dan komen de plannen voor een jubileumconcert op tafel en weten ze je weer te vinden’’, lacht hij.

Concert

Dat jubileumconcert staat gepland op 8 november in de katholieke kerk in De Lier. ”We verwachten dat, naast de 72 leden, zo’n 40 oud-leden die avond ook meezingen.”

De repetities zijn inmiddels in volle gang. Oud-leden die mee willen zingen, kunnen mailen naar [email protected].

Het koor anno 2019.

Lees ook:

Eigenaar van cafetaria nodigt eenzame Westlanders uit voor kerstdiner: ‘Eenzaamheid verdient aandacht’

Het lied 'Samen zijn' van Willeke Alberti zette Corjan Treffers uit Honselersdijk aan het denken. Vo...

Bijna in de verkoop: fase 3 van De Vlindertuin in ’s Gravenzande

Chill! Wij krijgen een luxe spa die je privé kunt huren

adv.