Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is het verhaal achter het Heilige Geest Hofje, voorheen het Oude Mannen en Wijvenhuis

Door Kristianne van Blanken 5 januari 2020

Het is een perfecte locatie om trouwfoto’s te maken en het kapelletje dat er staat wordt al tijden gebruikt voor huwelijksceremonies. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter het Heilige Geest Hofje in het centrum van Naaldwijk? En waarom heet het hofje zo?

Voor het antwoord zijn we bij het Historisch Archief Westland (HAW) aan het juiste adres. Het hofje, dat dateert uit 1600, is genoemd naar de instelling voor armenzorg van de Heilige Geest. ‘Dankzij een testamentaire beschikking van Hendrik IV van Naaldwijk in 1496 werden aanvankelijk vijf huisjes voor oude mannen gebouwd langs de Kerklaan’, legt het HAW uit.

Ter vervanging van deze huisjes, stichtte Frederik Hendrik jaren later op dezelfde plaats het ‘Oude Mannen en Wijvenhuis’. Dat deed hij in 1631. En dat Oude Mannen en Wijvenhuis is wat we nu kennen als het Heilige Geest Hofje.

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Beeld: Jan Buskes.

Synagoge

De kapel werd vroeger gebruikt voor kerkdiensten voor de bewoners van het hofje. Later, in de periode van 1807 tot 1920, was het een synagoge voor de Joodse gemeente van Westland.

Het Heilige Geest Hofje is tegenwoordig een trouwlocatie. De trouwzaal is in 1994 gerestaureerd en kreeg recent, rond de vorige jaarwisseling van 2018 naar 2019 nog eens een compleet nieuw interieur. Ook de tuin is opnieuw ingericht.

Ga je trouwen en huur je daar graag de kapel voor af? Dan kun je tegen betaling van 650 euro tijdens jouw ceremonie in de trouwzaal 60 gasten ontvangen.

Lees ook:

Jack en Lorraine Groeneveld

Deze Westlandse bedrijven gingen dicht in 2019

Westlandse bedrijven: er komen geregeld mooie zaken bij, maar er gaan helaas ook geregeld bedrijven ...

Yes! 7x de leukste vacatures van deze week

5x Westlanders met een bijzonder verhaal

adv.