Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze bekende kinderboekenschrijver woonde in het oudste huisje van ’s-Gravenzande

Door Sanne Bakker 29 september 2019

’s-Gravenzande, 1916. Terwijl de paardenkoetsen over het Marktplein rijden, neemt een schoolmeester zijn intrek op de zolder van het Schoenmakershuisje. Hij zou later één van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers worden. We hebben het natuurlijk over Leonard Roggeveen. Hij schreef ruim honderd boeken, waaronder de bekende reeksen Daantje en Okkie.

”Leonard Roggeveen kwam uit Schagen en werd in 1916 onderwijzer aan de openbare school in de Heenweg”, vertelt Joke Gijsberts van Vereniging Oud ’s-Gravenzande. ”Hij was toen nog erg jong en mocht op de zolderkamer wonen. Boven de schilderszaak en de woning van de familie Van Baarsel.”

De school waar de onderwijzer lesgaf, bestaat nog steeds. Het gebouw is tegenwoordig de gymzaal van De Kameleon.

‘s-Gravenzandsche Toneelclub

Joke vertelt dat Leonard Roggeveen slechts vijf jaar in ‘s-Gravenzande heeft gewoond, maar in die tijd veel heeft betekend voor het dorp. ”Hij is natuurlijk bekend van de kinderboeken, die hij zelf illustreerde. Met de boeken is een hele generatie Nederlanders groot geworden.”

Daarnaast zorgde de schrijver ervoor dat er toneel kwam in ‘s-Gravenzande. ”In 1917 richtte hij de ’s-Gravenzandsche Tooneelclub op. Hij maakte zelf toneel- en poppenkastvoorstellingen en voerde die op in de zaal achter de Spaansche Vloot.” Ook bracht hij seances in het dorp. Daarbij werd geprobeerd om geesten van overledenen op te roepen. ”En dat bleef in het gereformeerde ’s-Gravenzande niet onopgemerkt.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Joke: ”Leonard Roggeveen is natuurlijk bekend van de kinderboeken, die hij zelf illustreerde. Met de boeken is een hele generatie Nederlanders groot geworden.”

Oudste huisje

Het Schoenmakershuisje dateert uit 1639 en is het oudste gebouw van ‘s-Gravenzande dat nog helemaal intact is. Joke: ”Er zijn nog twee huizen met oudere binten. Dat is het hout dat onder het dak zit.”

Het huisje werd onlangs gekocht en gerenoveerd door Peter Duijsens van de politieke partij Westland Verstandig, die zijn burgerkantoor er in start. ”Met deze herbestemming blijft één van de mooiste monumenten van het dorp behouden. Het is naar oude eer hersteld.” Joke doelt op de deuren en het blauwe plafond. ”Op deze manier kunnen we verhalen zoals de geschiedenis van Roggeveen weer nieuw leven in blazen”, besluit ze.

Lees ook:

Betaald parkeren bij het strand: Zo gaan we het doen

Parkeer jij volgende zomer, in 2020 dus, je auto bij één van de Westlandse stranden, dan hoef je de ...

6x All you can eat restaurants in Westland

Een koophuis kost gemiddeld 248.500 euro: Dit koop je voor dit bedrag in Westland

adv.