Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

25 jaar The Maranto’s: Internationale parades, EK’s en een kipcornreclame

Door Sanne Bakker 18 augustus 2019

Zelfs hun naam is onlosmakelijk verbonden met ‘hun’ vereniging. Vijfentwintig jaar geleden richtten Marga en Antoon van Bommel The Maranto’s op. Het is een samenstelling van hun voornamen. De club uit Ter Heijde was eerst een show- & majorettevereniging en is tegenwoordig bekend van twirlshows. We blikken met ‘tante’ Marga en ‘ome’ Antoon terug op hun levenswerk, de (internationale) successen van hun meiden én de kipcornreclame van Mora.   

The Maranto’s traden op 11 september 1994 voor het eerst op in Crouy, Frankrijk. “Slechts negen maanden nadat we opgericht waren”, begint Antoon, die voorzitter, secretaris en woordvoerder van de vereniging is, te vertellen. “We werden gelijk ontdekt door een impresario. Waar dat was, wil hij tot de dag van vandaag niet vertellen.”

Met zijn vrouw Marga maakte hij een doorstart voor de majorettegroep van de Heijdse muziekvereniging. “Onze dochters, Priscilla en Antoinette, en hun vriendinnen leken hun hobby kwijt te raken. We zijn spontaan en zonder plan gestart. De pakjes konden we van een Rotterdamse groep overnemen en via een bevriende meester konden we in de gymzaal van de Willemsschool in Monster trainen.”

Twirlen

Terwijl de koffie geserveerd wordt, brengt Marga ons terug naar de basis van twirlen. “Het is een combinatie van ballet, turnen en dans. Het is jammer dat het na al die jaren nog steeds met majorette wordt vergeleken. Twirlen vraagt veel meer lenigheid en is enerzijds een jurysport. Anderzijds lopen de meiden parades in binnen- en buitenland.”

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Leden van The Maranto's
Leden van The Maranto’s in actie

Marga, die de rol van penningmeester vervult, vervolgt: ”Het is veel meer show dan bij majorette, maar helaas is er over onze sport nog steeds veel minachting. Onze meiden kunnen op alle soorten muziek een show geven. Wij zijn één van de weinige groepen die dit zonder vaste muziekgroep doen.”

Buitenlandse parades

Een echte familieclub noemt Marga de vereniging. ”De meiden noemen ons ook ome Antoon en tante Marga.” Op uitnodiging ging het stel met hun meiden naar parades in heel Europa. “Luxemburg, Frankrijk, ik weet niet eens meer waar we allemaal geweest zijn”

Maar de herinneringen aan de trips zijn eindeloos: van slecht hostel in Normandië tot plotseling op een Franse televisiezender belanden. ”Alles werd altijd verzorgd. Het geld dat dit opleverde investeerden we in nieuwe pakjes en deelnames aan kampioenschappen.’’

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

The Maranto's
Uit het plakboek: Het jeugdteam van The Maranto’s tijdens het EK Majoretten 2000 in Kroatië.

 

Ook in Nederland zijn The Maranto’s overal gezien, vertelt Marga. ”De meiden hebben tijdens het bloemencorso in de Bollenstreek eens voor Beatrix opgetreden, toen zij nog koningin was.”

Europees Kampioen

Krantenknipsel The Maranto's
Met haar overwinning in Duitsland kwam Antoinette van Bommel in de krant te staan.

 

Meedoen aan (inter)nationale wedstrijden was volgens Antoon belangrijk om de meiden gefocust te houden en op te blijven vallen. ”Onze dochter Antoinette werd Belgisch en Duits kampioen.’’ Andere hoogtepunten waren vier EK-deelnames.

“In 2000 werden onze meiden Europees Kampioen in Dubrovnik.’’ Antoon en Marga krijgen nog bijna tranen in hun ogen als ze hier aan denken. Ook tijdens het EK Majorette in 2001 en 2002 werden podiumplaatsen behaald. In 2003 werd zelfs een gouden medaille mee terug naar Ter Heijde genomen.

Antoon: “Ze konden in het buitenland The Maranto’s gelukkig wel uitspreken, maar Ter Heijde niet. Toch hebben we ons dorp internationaal op de kaart gezet.’’

Samenwerken

Het ledenaantal van The Maranto’s zit na een aantal magere jaren nu weer in de lift. Marga: ”Er zijn nu 23 leden. Allemaal meiden waarvan de meeste 12 tot 20 jaar zijn.” Ook oud-leden pakken de baton weer op. ”Het is net als fietsen: je verleert het gelukkig niet.”

De dames, die veel samenwerken met clubs zoals Liora uit De Lier en Victory uit Rijswijk, doen weer mee op het hoogste niveau. In 2020 staan ze opnieuw op het EK in Spanje.

Marga: ”Maar ze moeten hier voor 200% voor trainen.” Dit gebeurt in Rotterdam met de bondscoach en veel thuis. ”Anders dan vroeger is dat je met YouTube-filmpjes veel kunt oefenen. Helaas hebben we zelf maar één optie per week om te trainen. We zouden wel vaker willen, maar er is helaas geen betaalbare ruimte te krijgen.”

Kipcornreclame

Veel hoogtepunten zijn inmiddels besproken, maar één belangrijk moment uit de geschiedenis van The Maranto’s ontbreekt nog: de kipcornreclame van Mora uit 2004. En dit mag natuurlijk niet onbeschreven blijven.

Antoon: “Cora van Mora was er even tussenuit. De regisseur wilde een majorettegroep, hiervoor zijn wel 100 clubs gescreend.”

Er kwam een proefopname, waar de regisseur zelf niet bij aanwezig was. ”Zijn collega vertelde dat hij ook de ‘BIERTJE-reclame’ had gedaan. Ik imiteerde dat terwijl de camera nog draaide. Blijkbaar nogal goed: met het bekijken van de opnames zag de regisseur mijn talent”, lacht Antoon.

Tijdens de opnamedag die volgde in de Wielepet, wist Antoon niet wat hij moest doen. Tekst had hij niet. “Maar je kunt het, verzekerde de regisseur mij. In de uiteindelijke reclame had ik wel tekst, dat ontstond ter plekke. Tot op de dag van vandaag word ik er nog over aangesproken.’’

Beeld: Hazazah/Vimeo.

Liefdewerk

Op de vraag hoe lang het echtpaar nog met The Maranto’s doorgaat, luidt het antwoord ‘tot we niet meer kunnen’. Antoon: ”Als we vandaag zouden stoppen, missen we het gisteren. We vinden het zelf heel leuk en het applaus voor onze meiden is ook ons applaus. Het wereldje is heel gezellig, ontspannen en gemoedelijk. Veel mensen zijn vrienden van ons geworden.”

Antoon werkt ondertussen aan een archief, want 25 jaar Maranto’s heeft oneindig veel artikelen, foto’s en video-opnames opgeleverd. “Ik ben nog wel twee jaar bezig om dat op orde te krijgen.”

The Maranto's
Antoon en Marga

Lees ook:

De beginjaren van het Varend Corso: ‘We wilden het leuk en sexy maken’

Het jaarlijkse Varend Corso is in Westland al jaren een begrip, maar hoe ontstond het ruim twintig j...

adv.