Oh? 5 x Vooroordelen over Westlanders

Alle Westlanders zijn familie van elkaar en iedereen heeft een kas in de achtertuin… Er bestaan heel wat grappige vooroordelen over Westlanders. Wij zetten er vijf op een rij.

Alle Westlanders zijn boeren/tuinders

Of het nu ligt aan ons Westlandse accent of aan onze beroemde kassenbouw… Op de een of andere manier bestaat buiten Westland het beeld dat in onze gemeente alleen maar boeren en tuinders wonen.

Dat is natuurlijk niet waar! Ja, er zijn er veel mensen die hun geld verdienen in de tuinbouw. Maar Westland heeft ruim 111.000 inwoners. Die zijn niet allemaal tomaten aan het plukken.

Westlanders drinken te veel

In de loop der jaren is Westland een aantal keer negatief in het nieuws gekomen. De jongeren in onze gemeente drinken te veel. Dit hangt samen met de Westlandse hokcultuur: jongeren drinken op hun eigen hangplek en zijn niet afhankelijk van de kroeg.

Is dit een specifiek Westlands probleem? Nee, dat niet. In dit nieuwsartikel van vorig jaar wordt gesteld dat jongeren op het platteland over het algemeen meer drinken dan jongeren in de stad. Veel plattelandse gemeentes hebben een ‘keetcultuur’. Niet Westland, maar Twente wordt genoemd als de regio waar dit probleem het grootst is.

Alle Westlanders zijn familie/kennen elkaar

”Van wie ben jij er een?” Op die manier word je regelmatig aangesproken wanneer je als Westlander bij een andere Westlander over de vloer komt. Het klopt inderdaad dat er veel Westlandse families zijn die al heel lang in de gemeente wonen. Maar om nu te zeggen dat alle Westlanders elkaar kennen… Ruim 111.000 inwoners, weet je nog? Zoveel namen kunnen we niet onthouden.

Westlanders hebben geen cultuur

Het wordt onze gemeente nog wel eens verweten geen cultuur te hebben. Of een cultuur die alleen maar bestaat uit tomaten plukken en bier drinken. Wij zeggen: onjuist! Westlanders ondernemen van alles: van een eigen kunst- en atelierroute, naar schrijvers tussen de kassen, tot ons eigen festival Waterpop. Genoeg cultuur te beleven hier!

Westlanders praten raar

Eén van de meest gehoorde vooroordelen: alle Westlanders praten raar. Nu zullen we niet ontkennen dat het Westlands een uniek taaltje is, maar natuurlijk spreekt niet elke Westlander met een stevig accent. En dat er binnen Westland nog steeds zo lekker in een eigen taal wordt gesproken, dat is toch helemaal goud?!

Wil je jouw Westlands wat bijspijkeren? Bekijk dit lijstje van typische Westlandse uitdrukkingen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Westland

Ga naar “Wist je dat? Deze Westlandse dorpen hebben een carnavalsnaam”

Wist je dat? Deze Westlandse dorpen hebben een carnavalsnaam

Beeld: ANP
Ga naar “Uit het archief! 7 x bruidsparen in Westland”

Uit het archief! 7 x bruidsparen in Westland

Ga naar “5 x Leuk om te doen in Westland volgens locals”

5 x Leuk om te doen in Westland volgens locals

In onze gids