Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Westlands mysterie: Waar komt de plaatsnaam Heenweg vandaan?

Door Kristianne van Blanken 11 januari 2020

‘Waar is de terugweg?’ is een veelgemaakte grap als het over de plaatsnaam Heenweg gaat. Maar waar komt deze Westlandse naam eigenlijk vandaan? Wij zochten het voor je uit. 

Voor het antwoord klopten we aan bij Jan Dahmeijer, lid van de Vereniging Oud ‘s-Gravenzande. Hij legt uit dat de naam ‘Heen Wech’ al in 1566 voorkomt in het kaartboek van het Klooster van de Reguliere Kanunniken van ‘s-Gravenzande. Een buurtschap zoals we dat nu kennen, was er destijds nog niet. ”Toen lagen er alleen langs de Maasdijk op regelmatige afstand van elkaar verschillende boerderijen.”

Tijdens het laatste kwart van de negentiende eeuw ontstond er een kleine dorpsgemeenschap met een school, een café en een rooms-katholieke kerk. ”De bewoners werden in de volksmond vaak ‘Eendweggers’ genoemd.”

Heen- en Geestpolder

Tegenwoordig noemen we de kern niet meer Heen Wech of Eendweg, maar Heenweg. Net zoals de weg die er doorheen loopt: de weg die vanaf de Naaldwijkseweg naar de Maasdijk loopt heet namelijk ook Heenweg. En die weg ligt in de Heen- en Geestpolder.

Jan legt uit dat aan de zuidoostzijde van deze polder vroeger laag en nat land lag. ”De naam van de weg en het buurtschap zijn waarschijnlijk afgeleid van bepaalde zegge- en zeebiessoorten die plantkundig als ‘heen’ worden aangeduid. Die soorten groeiden hier veel.”

Heen

De naam ‘heen’ komt overigens vaker voor in plaatsnamen. ”Bijvoorbeeld in de naam van de plaats Heenvliet op het eiland Voorne-Putten.”

Lees ook:

Hilarisch! Dankzij Tijn hadden we, héél even niet alleen een Heenweg, maar ook een Terugweg [video]

Het grapje 'waar is de terugweg' is snel gemaakt, als het ook maar even over de Westlandse kern Heen...
Aanbiedingen Westland

Werken om de hoek: 7x leuke vacatures in Westland

Op zoek naar een leuke (bij)baan in de mooiste gemeente van Nederland? We helpen je graag op weg en ...

In het nieuwe restaurant in het Tramhuisje in Naaldwijk kun je nu eten en borrelen

Lekker lunchen, borrelen of gewoon een kop koffie drinken: het kan sinds begin dit jaar (2020) in he...

Meer over

Mysteries

adv.