Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat zoeken naar een afhaalrestaurant in de buurt. Overal laten we deze reeks cijfers en letters achter. Wij vroegen ons af: waar komen de verschillende postcodes vandaan en waarom heeft Westland postcodes tussen de getallen 2290 en 2694?
Advertentie wordt geladen…
Bij het openklappen van het geschiedenisboekje over de Nederlandse post, komen we uit bij het jaartal 1799. In dit jaar werd de post in ons land genationaliseerd.
De postbode had destijds elke werkdag een flinke work-out: de lopende bode liep acht uur lang van plaats naar plaats met de post onder de arm. Westland en andere gemeenten en steden hadden nog geen postcodes, dus de brieven werden afgeleverd bij zogeheten bestellers. Zij bezorgden vervolgens de post bij de geadresseerden.
Nieuwe tijden, nieuw systeem
Naarmate de technologie verder ontwikkelde, werd het bezorgen van brieven voor alle Pieter Post’en steeds makkelijker. Aan het einde van de twintigste eeuw nam PTT – voorganger van PostNL – de computergestuurde sorteermachines in gebruik en werden in 1978 de postcodes geïntroduceerd.
Systeem achter de postcode
Westlanders maken dus nog maar iets meer dan veertig jaar gebruik van postcodes. In elke plaats bestaat een reeks uit vier cijfers en twee letters en deze combinaties zijn als volgt opgedeeld:
De eerste twee cijfers duiden op een geografische regio;
de laatste twee cijfers verwijzen naar een kleine woonplaats of wijk binnen een grote plaats;
de letters maken het nog iets specifieker en verwijzen naar een groep van ongeveer 25 woningen, bedrijfspanden of postbussen.
Advertentie wordt geladen…
Indelen van postcodes
Deze indeling zorgt ervoor dat brieven en pakketten makkelijker kunnen worden gesorteerd en sneller op je deurmat belanden. De cijfers en letters zijn niet lukraak gekozen door de toenmalige PTT. Het postbedrijf heeft bij de introductie van de postcodes afspraken gemaakt met alle toenmalige gemeentebesturen over de woonplaatsbenamingen en begrenzingen daarvan.
Met deze gegevens is het verdelen van de postcodes begonnen, met de Randstad als vertrekpunt. Kijk maar eens naar steden als Den Haag en Amsterdam: lage postcodecijfers. Terwijl in Groningen en Zwolle juist weer hoge postcodecijfers zijn.
Meerdere codes in Westland
We zijn er nog niet: er is ook een reden waarom Westland meerdere viercijferige postcodes heeft. Zo hebben bewoners van de Kleine Achterweg in Naaldwijk de postcode 2671 LV en noteren de Westlanders die aan de Singel in Wateringen wonen 2291 ZM bij hun adres. Om het overzichtelijk te houden is besloten dat aan één postcode een maximum van vijftienduizend inwoners zit. Westland heeft er wel meer dan dat en daarom zijn er in onze gemeente dus meerdere codes, verdeeld over de wijken. Zo, die (post)code hebben we ook weer gekraakt.