Wil je weten! Deze mysteries in de Westlandse natuur hebben wij voor je opgelost
Wandel je door Westland, dan spot je in de natuur soms hele opmerkelijke dingen. Waarom zijn sommige bomen in het…
Voel jij je weleens bekeken tijdens een wandeling door het bos of het park in Westland? Misschien wel doordat sommige bomen ogen lijken te hebben. Maar hoe komen de bomen daar eigenlijk aan?
Het is een vreemde verschijning: bomen met ‘ogen’. Vooral ’s nachts kan het angstaanjagend zijn. No worries: het is niks engs, maar puur de natuur.
De ogen kunnen meerdere oorzaken hebben. Wichert Gobas, bijna afgestudeerd student Bos- en Natuurbeheer, vertelt ons over een veelvoorkomende oorzaak. “Bij bijvoorbeeld een berkenboom ontstaan er ‘oogjes’ doordat er eerst een tak ontwikkelt die er vervolgens weer afvalt. De ogen zijn als het ware een soort littekens op de bomen.”
IVN Natuureducatie bevestigt deze uitspraak. Volgens hen vormen de groeven op de oudere exemplaren van de Grauwe abeel de patronen van ogen. “Merkwaardig is dat ze allemaal precies de vorm van ogen hebben. Een prachtige speling van de natuur.”
Als je goed kijkt komt dit bij heel veel bomen voor. Je ziet dit verschijnsel goed bij de esp, berk en abeel, omdat deze bomen een witte bast hebben. Door dit grote contrast worden de ‘ogen’ beter zichtbaar. Aha, weten we dat ook weer.
In onze gids
Populaire rubrieken