Mysterie opgelost: dit is de functie van de ijzeren zwarte ankers op huizen

Foto: Kristianne van Blanken | indebuurt Westland.

Als je door Westland loopt en eens goed naar de panden kijkt, kunnen er duizend-en-een dingen opvallen. Die lange, zwarte ijzeren dingen op de muren van huizen bijvoorbeeld. Waar dienen die eigenlijk voor?

Als je erop let, zie je ze overal. Vooral in de muren van oude gebouwen. Ze worden ook wel muurankers, muurijzers of balkankers genoemd en die zijn er in allerlei soorten en maten. Waar dienen ze voor? Niet om de muren bij elkaar te houden, maar wél om de vloeren te verstevigen.

Bij oude huizen worden verdiepingen vaak ondersteund door balken. Dat wordt ook wel de verdiepingsbalklaag genoemd. De ankers werden aan de buitenkant van de muren geplaatst om deze balken aan de gevel te verbinden. Op die manier zorg je ervoor dat het niet gaat uitknikken. De balken op de begane grond hoeven geen ankers, omdat die op deze hoogte niet de neiging hebben om uit te knikken. Behalve als er een kelder of souterrain aanwezig is.

Sierankers

Na 1930 werden muurankers nauwelijks meer toegepast. Soms zie je ze nog wel bij panden die na die tijd zijn gebouwd. Dit zijn sierankers die puur dienen ter decoratie.

Weer wat geleerd!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Westlands mysterie: is het ‘Westland’ of ‘het Westland’?”

Westlands mysterie: is het ‘Westland’ of ‘het Westland’?

Ga naar “Veel of weinig mist: zo zit dat in Westland”

Veel of weinig mist: zo zit dat in Westland

Ga naar “Mysterie: dit is waarom sommige Westlandse huizen geblurd zijn op Google Street View”

Mysterie: dit is waarom sommige Westlandse huizen geblurd zijn op Google Street View

In onze gids