Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het is geen fabel: in de lente is er meer zon aan de kust en dit is de oorzaak

Door Kristianne van Blanken 26 mei 2020

Wil jij het liefst zo vroeg mogelijk in het jaar al lekker bij bruinen? Dan zit je hier aan de Westlandse kust goed. Nederland is klein, maar de verschillen in het weer tussen het noorden en het zuiden en ook het westen en het oosten zijn groot. Waar schijnt de zon tijdens de lente het vaakst? En waar zijn de temperaturen het hoogst? Wij zochten het uit.

Met onze weervragen komen we al snel uit bij Weeronline. De weermannen en -vrouwen van dit platform hebben namelijk uitgezocht waar je tijdens de lente het beste kunt vertoeven in Nederland. Als je gek bent op zon natuurlijk.

Meer zon

De zon schijnt tijdens het voorjaar het vaakst in het westen en het noorden van ons land, dus ook bij ons aan de Westlandse kust. Wat daar de oorzaak van is? Het koude water van de Noordzee onderdrukt wolkenvorming en daarbij zorgt de wind, die vaak uit het westen waait, voor opklaringen. En minder wolken, betekent meer zon. Richting het binnenland ontstaan door de warmte juist meer wolken.

Maar hebben we dan aan de kust ook relatief weinig regen? Dat valt wel mee. Of tegen eigenlijk. Volgens Weeronline houden regengebieden geen rekening met de temperatuur aan de grond. Op een regenachtige dag valt in het binnenland zo’n 160 tot 180 millimeter regen en aan de kust 130 tot 140 millimeter.

Hogere temperaturen

Aan de kust hebben we tijdens de lente dan misschien wel meer zon, maar voor de hogere temperaturen moet je juist in het oosten en het zuiden zijn. Door de koude Noordzee blijft de temperatuur aan de kust tijdens de lente lager dan in de rest van het land.

Lees ook:

Ton van Lier werkte in de jaren ’40 voor 9 gulden per week als conducteur in Westland

Naar aanleiding van ons artikel over het voormalige busstation op het Wilhelminaplein in Naaldwijk, ...

Nieuwe service: je kunt bij deze opticien privé shoppen

Ben je toe aan een nieuwe bril, of is je huidige montuur aan vervanging toe? Dan kan het zijn dat je...

Unieke beelden: Er is een bever gespot vlakbij Westland [VIDEO]

Loop jij wel eens een rondje in Midden-Delfland? Houd er dan rekening mee dat je daar een bever kunt...

Meer over

Mysteries Weer

adv.