Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit gebeurt er nu met de walvis die in Ter Heijde aanspoelde

Door Kristianne van Blanken 11 september 2019
De dode walvis die gisteren (10 september) aanspoelde op het strand van Ter Heijde zorgt voor veel bekijks én een enorme stank. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met dit enorme dier? Mediapartner AD zocht het uitDe walvis wordt momenteel in stukken gehakt en van het strand weggehaald. Wetenschappers van Naturalis sjouwen met grote hompen vlees, ingewanden en botten heen en weer over het strand. ”We pellen hem als een banaan”, vertelt Pepijn Kamminga, die collectiebeheerder zoogdieren is van het museum in Leiden.De belangrijke onderdelen gaan naar het museum toe, andere stukken worden vernietigd.

Heupbotjes

Om het ontbindende zoogdier te ruimen, is een groot deel van het strand afgezet. Met verschillende werktuigen, waaronder een graafmachine voor de zware stukken vlees, wordt de walvis ontleed.

Niet elk deel is even makkelijk te vinden, zo weet Kamminga. ”Bijvoorbeeld de heupbotjes, die zijn slechts tien tot vijftien centimeter lang. Voor een dier van zo’n twaalf meter lang is dat niet erg groot.”

Op sterk water

Naast Kamminga staat een emmer waar een zeer penetrante geur vanaf komt. ”Dit zijn de messen die we gebruiken om de walvis open te snijden. Dit type fileermes werd vroeger ook gebruikt door walvisjagers.”

Op het strand liggen veel verschillende organen en botten, zo ook de kop. Het vlees van de onderkaak is er al vanaf gehaald waardoor het bot te zien is. De bovenkant van de kop is nog bijna intact, net als de tong. De ogen zijn er al uitgehaald. Volgens een bioloog van Naturalis, Auke-Florian Hiemstra, komen de onderdelen op sterk water te staan, net als de baleinen. Dit is het gebitsstructuur waarmee de walvis plankton uit het water vist.”

Lees ook:

Deze gigantische walvis spoelde vandaag aan bij Ter Heijde

Op het strand van Ter Heijde is vandaag (10 september) een walvis aangespoeld. Treurig genoeg leeft ...

Video aangespoelde walvis: ‘De geur van het rottende dier is niet te harden’

adv.