Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woonlasten dit jaar fors omhoog: dit ga je als Westlander betalen

Door Redactie indebuurt Westland 17 januari 2020

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en huiseigenaren betalen in 2020 meer aan gemeentelijke woonlasten. Vooral afvalstoffenheffing krijgt een duurder prijskaartje.

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten in Westland

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: op de deurmat van huiseigenaren in Westland zal dit jaar een rekening verschijnen van 848,04 euro. Huurders betalen in 2020 473,04 aan gemeentelijke woonlasten.

Goed om te weten: dit is een gemiddeld bedrag, gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Het kan dus goed zijn dat jouw uiteindelijke woonlasten hier iets van afwijken. Waar betaal je dan precies voor? Drie dingen: onroerendezaakbelasting (alleen voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Landelijke stijging

Niet alleen Westlanders zullen er aan moeten geloven, in heel Nederland moeten huurders en huiseigenaren flink bijlappen. Mensen in het bezit van een huis betalen gemiddeld €30,- meer, huurders €18,- meer. We zeiden het net al, vooral de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk: 5,9 procent. Dit komt doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen.

Welke gemeente spant de kroon? Leiden, daar zijn de woonlasten gemiddeld €878,-. In Den Haag ben je het voordeligst uit en betaal je €595,-. Je hebt maar heel eventjes om bij te komen van dit nieuws, in januari of februari kun je de rekening al verwachten.

Lees ook:

Dit is wat jij zelf tegen de slechte luchtkwaliteit in Westland kunt doen

De luchtkwaliteit in Westland is niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit onderzoek van he...

Gratis speelgoed, high tea met korting en meer leuke deals

Je kunt natuurlijk zelf alle reclamefolders doorbladeren, op zoek naar mooie aanbiedingen en leuke k...
Werk Strandweg Hoek van Holland

Op deze weg lopen de werkzaamheden uit en daarom moet je nog tot maart omrijden

De Middel Broekweg (N466) in Honselersdijk blijft zeker nog tot maart in beide richtingen afgesloten...

adv.