Westlands mysterie: is het ‘Westland’ of ‘het Westland’?

Kassen ter illustratie. Foto: Kristianne van Blanken | indebuurt Westland.

Als we het over onze gemeente hebben, ligt ‘het Westland’ stiekem natuurlijk wel erg lekker in de mond. Maar in de media, zo ook op deze site, ontbreekt het lidwoord ‘het’ voor Westland. Waarom eigenlijk? En is dat eigenlijk wel juist? 

Jazeker: de juiste benaming voor onze gemeente is ‘Westland’ en dus niet ‘het Westland’. Om het antwoord te vinden op de vraag waarom dit zo is, zijn we bij het Hoogheemraadschap van Delfland aan het juiste adres.

Een woordvoerder legt uit dat Westland verwijst naar de Westambachten, waarmee de vroegere waterstaatsorganisatie van het hoogheemraadschap bedoeld wordt. ”De aanduiding Westambachten en Oostambachten had te maken met de strikte waterscheiding die vermoedelijk in de veertiende eeuw is aangebracht om de waterproblematiek beheersbaar te maken.” In die tijd hadden de Ambachten – en in eerste instantie alleen de Westambachten – een grote betrokkenheid bij de uitvoering en financiering van het waterbeheer.

Westlant

Tot halverwege de vijftiende eeuw zijn er weinig documenten over het toenmalige waterbeheer. In een Franstalig document uit 1453 wordt ‘Westlant’ als synoniem gebruikt voor de Westambachten. Het document is opgenomen in een boek uit 1939 van dijkgraaf Th. F. J. A. Dolk. Deze dijkgraaf deed als eerste diepgaand onderzoek naar de geschiedenis van Delfland.

Ook een woordvoerder van de gemeente Westland (en dus niet de gemeente het Westland) bevestigt dat ‘Westland’ juist is. ”’Het Westland’ gebruiken we eigenlijk alleen nog maar als het gaat om de streek in het verleden.” Tot ‘het Westland’ als streek werden meer plaatsen dan alleen de elf Westlandse dorpskernen gerekend.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Nieuwbouwwoningen in Westland: zoveel kwamen er vorig jaar bij”

Nieuwbouwwoningen in Westland: zoveel kwamen er vorig jaar bij

Ga naar “Komt er een tram in Westland? Dit zijn de plannen”

Komt er een tram in Westland? Dit zijn de plannen

tram
Ga naar “Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Westland: dit moet je weten”

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Westland: dit moet je weten

In onze gids