Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: Fietsen met een paraplu in je handen?

Door Redactie indebuurt Westland 10 oktober 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: Mag je eigenlijk wel een paraplu vasthouden op de fiets?

Een telefoon in je handen houden en fietsen tegelijk, dat mag sinds 1 juli niet meer. De Westlandse politie deelt hier dan ook flinke boetes voor uit. Maar… Hoe zit dat dan met een paraplu? Die is over het algemeen een stuk lastiger vast te houden dan een telefoon! Het kan behoorlijk afleidend zijn en je zicht wordt ook nogal belemmerd.

Wegenverkeerswet

Tja, we kunnen er lang of kort over zijn: het mag! Er is geen specifieke wet in Nederland die zegt dat fietsen met paraplu niet is toegestaan. Maar! Wel staat er in artikel 5 van de Wegenverkeerswet dat het verboden is om je ‘dusdanig te gedragen dat gevaar of hinder op de weg wordt of kan worden veroorzaakt’, zo lezen we op de fiets-blogsite online fietser.nl.

Ook kun je met een paraplu in je hand natuurlijk niet echt goed richting aangeven. Maar goed, zo lang je hem netjes boven je hoofd houdt en niemand anders het zicht ontneemt is er niets aan de hand.

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

Erasmusbrug
Foto: ANP

Tips voor het fietsen met een paraplu

Omdat je anderen in het verkeer niet in gevaar wilt brengen, heeft onlinefietser.nl ook nog een paar tips voor als je toch wilt fietsen met een paraplu:

  • Zorg altijd dat je de paraplu hoog genoeg houdt, zodat je voldoende zicht hebt op de weg.
  • Koop een stormbestendige paraplu, een normale paraplu kan de grote druk vaak niet aan en gaat na verloop van tijd kapot
  • Gebruik een parapluhouder (in combinatie met een stormparaplu), zo kun je beide handen aan het stuur houden

Lees ook:

Bij deze sportschool in Westland kun je binnenkort 24/7 trainen

Schrik jij weleens midden in de nacht wakker met een dringende behoefte om even lekker te gaan sport...

Basisschooljuf Claudia gooide het roer om en geeft nu yoga-, pilates- en bootwalkles

Betaald parkeren bij het strand: Zo gaan we het doen

adv.