Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6x Leuk om te weten over de ambtsketen van Westland

Door Kristianne van Blanken 4 maart 2020

Misschien heb je burgemeester Bouke Arends tijdens een officiële gelegenheid weleens de Westlandse ambtsketen zien dragen. Achter de ketting gaan veel meer feitjes schuil dan dat je zo op het eerste gezicht zou denken. Dankzij het Historisch Archief Westland kunnen we er zes voor je op een rijtje zetten en geloof ons: daarna kijk je nooit meer hetzelfde naar de ketting. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Gewicht

De ambtsketen van Westland is gemaakt van zilver en weegt 420 gram.

Beeld: Historisch Archief Westland.

De schakels

De ketting bestaat uit drie verschillende soorten schakels. Er zijn gesloten, ovale schakels waarin de wapens van de vroegere gemeenten (‘s-Gravenzande, De Lier, Naaldwijk, Wateringen en Monster) staan. In andere schakels staat de glastuinbouw centraal en in de derde soort schakel zie je de duinen, het strand en de zee.

De verschillende soorten schakels zijn met collierdelen tot een ketting gevormd.

De ambtspenning

Aan het eind van de keten hangt een zilveren letter W. Je kunt natuurlijk wel raden waar die W voor staat: voor Westland. De W is de hoofdschakel van de ketting en is verbonden met de zogenoemde ambtspenning. Daarop staat aan de ene kant het Rijkswapen en op de andere kant het gemeentewapen van Westland. Dat gemeentewapen bestaat sinds 2004, toen de gemeenten ‘s-Gravavenzande, De Lier, Naaldwijk, Wateringen en Monster werden samengevoegd tot de gemeente Westland.

Beeld: Historisch Archief Westland.

Teken van waardigheid

De geschiedenis van de ambtsketens gaat terug tot de zestiende eeuw en de ketens worden door burgemeesters gedragen als teken van waardigheid. De ketting is een gezagssymbool.

Officiële gelegenheden

Is het jou weleens opgevallen dat de burgemeester de ambtsketen de ene keer wel draagt en dan weer niet? Dat kan, de keten wordt namelijk alleen bij speciale gelegenheden gedragen. De burgemeester draagt de keten onder meer als hij de raadsvergadering voorzit, tijdens officiële gelegenheden waarbij de gemeente Westland vertegenwoordigd is en als hij een Koninklijke Onderscheiding uitreikt.

In dat laatste geval treedt de burgemeester op namens de koning en hij draagt de keten dan met het Rijkswapen naar voren. Treedt de burgemeester op namens de gemeente, dan draagt hij de keten met het gemeentewapen aan de voorkant.

Collectie

De ambtsketens van de vijf voormalige gemeenten (‘s-Gravenzande, De Lier, Naaldwijk, Wateringen en Monster) zijn met de vorming van de gemeente Westland overbodig geworden. De ambtsketens zijn sindsdien opgenomen in de collectie van het Historisch Archief Westland.

Lees ook:

Mike maakt video’s van Westland met een drone: ‘Jammer dat er veel niet mag’

Mike Hogeveen uit Naaldwijk wist afgelopen weekend wel héél dicht bij de Formule 1-wagens die door W...

Westland is populair: steeds meer horecazaken in onze gemeente

Een nieuwe koffiebar in Wateringen, een gloednieuw Grieks restaurant in 's-Gravenzande: kun je alle ...

Richard tekent strips over Westland: ‘Ik hoop dat Ben de Haagse Harry van Westland wordt’

In Den Haag hebben ze Haagse Harry, in Westland hebben we Ben de Westlandse Bij. Richard de Rijke ui...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.