Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yolanda maakt lingerie op maat: ‘Hopelijk komen mijn ontwerpen ook in de winkels te hangen’

Door Kristianne van Blanken 4 juni 2020

Ze kon in het verleden nauwelijks iets met naald en draad, nu breidt Yolanda Zantingh (49) uit Honselersdijk haar modevakschool uit met een nieuw lingerie atelier. Bij Yolanda Fashion kun je vanaf juni terecht voor lingerie op maat.

Om rust te vinden ter compensatie van haar drukke baan in marketing, pakte Yolanda op haar 28e voor het eerst een naald en draad op. Ze leerde naaien en dat gaf haar rust.

Toen ze later twee zoons kreeg, een tweeling die veel te vroeg geboren is, werd het maken van kleding ook een noodzaak. ‘’Ze waren zo klein dat ik geen kleding in hun maten (16 en 18) kon kopen.’’ Yolanda stopte in die tijd met werken en tijdens haar stressvolle bestaan als mantelzorger, hield naaien haar op de been.

Behalve de basistechnieken, leerde ze steeds meer bij. Ze kreeg les bij een modevakschool, maar volgde ook masterclasses door het hele land heen.

Modevakschool

Al vanaf het begin vond Yolanda naaien zo leuk, dat ze ervan droomde om hier ooit zelf les in te gaan geven. ‘’Toen de jongens vijf jaar oud waren, kon ik nog steeds niet buiten de deur gaan werken. Toen ben ik naailes gaan geven.’’

Dat kon namelijk vanuit huis. Eerst vanaf een zolderkamertje, maar toen Yolanda steeds meer les ging geven, liet ze twee keer haar huis uitbouwen. Behalve naailes, ging ze ook les geven in het tekenen van patronen.

Beeld: Yolanda Fashion.

Yolanda Fashion

Pas toen de tweeling vijftien jaar was, kon Yolanda weer buiten de deur aan het werk gaan. ‘’’Nu is het mijn beurt’, dacht ik toen.’’ Ze startte in een pand in Wateringen haar eigen modevakschool Yolanda Fashion en kreeg steeds meer aanvragen voor workshops. Met onder meer lessen voor costumières en coupeuses breidde ze haar lesaanbod steeds verder uit.

Maar haar aller grootste passie bleek het lesgeven in lingerie maken te zijn. Lingerie die niet alleen mooi is, maar ook onder meer de juiste pasvorm heeft en vrouwen zelfvertrouwen kan geven. Een afwijkende vorm van een borst, bijvoorbeeld als gevolg van borstkanker, hoeft daar volgens Yolanda zeker geen belemmering voor te zijn.

Lingerielijnen en atelier

Dat laatste is ook haar uitgangspunt bij het produceren van haar eigen lingerielijnen. Dat zijn er twee:  lingerielijn Chiona (voor mensen die borstkanker hebben(gehad)) en de erotische lingerielijn Kaylee Erotic wear. Voor beide lijnen ontwerpt en maakt Yolanda items aan de hand van specifieke wensen. Of een klant nu een mooi ontwerp op internet gezien heeft of een afwijkend model nodig heeft vanwege bijvoorbeeld een stoma.

Met de productie van lingerie in haar nieuwe atelier gaat ze het nu over een hele andere boeg gooien. Ze kreeg vorige maand de machines binnen waarmee ze op grotere schaal professioneel kan produceren. Zodra zij en haar nieuwe collega met de machines overweg kunnen, gaat het atelier in productie. Yolanda verwacht dat dat halverwege deze maand (juni) zal zijn.

Bestellingen

Ze blijft dan haar huidige klanten die maatwerk afnemen, bedienen. ‘’Die hoop ik met de nieuwe machines sneller te kunnen helpen.’’ Voor deze klanten kunnen alle wensen nog steeds op maat gemaakt worden. Ook gaat ze haar eigen standaardmodellen verkopen via haar webshop. ‘’En hopelijk in de toekomst ook via winkels.’’

Daarnaast hoopt ze dat bedrijven bij haar aankloppen met bestellingen. Dat kunnen revalidatiecentra en ziekenhuizen zijn, maar ook lingeriewinkels zoals Livera. ‘’Wat zou het mooi zijn als in winkels naast de bestaande lingerielijnen ook mooie prothesebeha’s komen te hangen met mooie ontwerpen, die niet meer alleen zwart, wit of huidskleur zijn. Zodat ook mensen met een borstprothese een mooie lingerieset kunnen kopen.’’

Tenslotte hoopt Yolanda met haar nieuwe atelier ook mensen te kunnen helpen die zelf lingerie willen produceren. Modeontwerpers of studenten die een proefmodel moeten maken bijvoorbeeld.

Beeld: Nico Schouten.

Wil jij meer informatie over Yolanda Fashion? Kijk dan op deze website, of ga zaterdag (6 juni) tussen 10.00 en 13.00 uur naar de open dag (maar meld je dan wel even vooraf aan). Natuurlijk worden tijdens de open dag ook de nodige maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Lees ook:

Oproep! Hoe zag jouw eerste bezoek aan de Westlandse horeca eruit?

De horeca is weer open en het zag er afgelopen maandag (1 juni) direct weer ouderwets gezellig uit o...
Beeks Oog & Oor - mei 2020 - 8

Van de zon genieten zonder vermoeide ogen: zo herken je een goede zonnebril

Ben jij ook zo graag buiten als het mooi weer is? Fietsen, wandelen, naar het strand en (het mag wee...

Kijken! De Westlandse horeca is weer open, de terrassen stromen vol en zo ziet dat eruit

Het is 1 juni 2020: de dag waarop de coronamaatregelen weer een stapje verder versoepeld zijn en de ...

adv.