Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tweede ijssalon van I Fiori open: ”s Avonds worden we een soort drive-in’

Door Kristianne van Blanken 22 mei 2019

Een ambachtelijk en vers schepijsje met fruit van Westlandse kwekers: je bent hiervoor bij ijssalon I Fiori aan het goede adres. Sinds deze maand hoef je als liefhebber niet meer per se naar de vestiging in De Lier af te reizen, maar kun je ook bij de gloednieuwe zaak in ‘s-Gravenzande terecht. 

Voorbijgangers is het wellicht al opgevallen: pal naast de ingang van De Carlton aan de Naaldwijkseweg staat sinds kort een schattige blokhut. Wie denkt dat Marcel Koene, die het tuincentrum runt, ruimte tekort kwam, die heeft het mis. Het is namelijk het gloednieuwe onderkomen van ijssalon I Fiori, waar liefhebbers sinds 11 mei terecht kunnen voor een bolletje ijs.

Het is de tweede vestiging van eigenaren Beatrix Velsink (55) en haar partner Patrick Hilgersom (49) uit ‘s-Gravenzande. Ze startten acht jaar geleden in De Lier, waar hun ijssalon inmiddels een begrip is. Voor die tijd bestierde Patrick een bloemenkiosk, totdat een allergie voor bloemen hem dwong hiermee te stoppen. Nu herinnert alleen de italiaanse naam I Fiori nog aan ‘de bloemen’.

”Verkopen is echt zijn ding”, vertelt Beatrix, en daarom zocht het stel samen naar een nieuwe uitdaging als ondernemers. Ze besloten een ijssalon te openen en huurden een pand in Wateringen. Denk je nu: ‘I Fiori in Wateringen, dat heb ik gemist’? Geen zorgen: er is niets mis met het geheugen. Toen bleek dat Beatrix en Patrick aan de ene kant een andere ijssalon en aan de andere kant een ijskar zouden krijgen, besloten ze het huurcontract te laten ontbinden en uit te wijken naar De Lier.

”Dat is een hele goede stap geweest. Daar zat verder geen ijssalon en voelden we ons zeer welkom. Het liep gelijk”, blikt Beatrix terug.

Bourgondiërs

Dat zij en Patrick voor een ambachtelijk eetbaar product kozen om te gaan verkopen, is geen toevalligheid. ”We zijn echte bourgondiërs en houden ervan om lekker te eten, maar ook om het te maken.” En dat is misschien wel hét geheim van deze ijssalon, dat je kunt proeven dat het ijs met liefde bereid is. Een klant die voor een bolletje frambozenijs koos, kwam er deze week speciaal voor terug om dit aan Beatrix te vertellen. ”Zo mooi dat ze dat zei. Terwijl ze bij het zien van de lange ijsbakken in de vitrine even vreesde dat het om ingekocht ijs zou gaan.”

Voor die bakken is alleen uit praktisch oogpunt gekozen: zo kunnen Beatrix en Patrick vanuit de kleine blokhut simpelweg meer smaken aanbieden. Er is nooit sprake van geweest dat de twee ijs zouden gaan inkopen en dus een minder vers product zouden gaan verkopen.

In plaats daarvan gingen ze bij een Belgische ijsmaker in de leer, bereidden ze zich jarenlang goed voor en was het acht jaar geleden alleen nog een kwestie van doen. ”Om ijs te gaan maken is het nodige lef nodig. Je moet durven combinaties van smaken te maken.”

Als we de mevrouw die voor het bolletje frambozenijs ging mogen geloven, lukt dit de twee inmiddels als de besten. De vrouw maakte onbewust een goede keuze: de fruitsmaken zijn bij I Fiori een ware specialiteit. ”Al het fruitijs maken we met vers fruit. Dat proef je”, vertelt Beatrix. De aardbeien komen bijvoorbeeld van kwekerij De Westlandse Aardbei in ‘s-Gravenzande. ”Goede en verse producten gebruiken, dat is het allerbelangrijkst.”

Patrick Hilgersom (49) en Beatrix Velsink openden deze maand de tweede vestiging van I Fiori

Drive-in

Sinds 11 mei kan van het ijs van I Fiori dus ook in ‘s-Gravenzande worden genoten. Beatrix en Patrick kozen voor deze locatie in de hoop hier meer toeristen en scholieren te kunnen voorzien en kregen al snel goedkeuring van Marcel Koene. Omdat Beatrix ook nog als juf werkt op een basisschool in Naaldwijk, greep ze haar meivakantie aan om het nieuwe onderkomen in elkaar te zetten en eigenhandig in de verf te zetten. Een flink terras maakt het plaatje compleet.

Behalve via de doorgaande Naaldwijkseweg kun je er vanuit ‘s-Gravenzande volgens de eigenaresse ook via een leuke route binnendoor naartoe komen. Een ander voordeel van deze plek is de nieuwbouwwijk aan de overkant en de nabijheid van Heenweg. ”En dat we niet vlak bij een andere ijssalon zitten. Dat zou nergens op slaan.”

Blaar

Klanten weten de ijssalon, ondanks dat deze nog maar net open is, al goed te vinden. Zo ziet Beatrix bekende klanten uit De Lier langs komen. ”Het is leuk om te zien hoe zij meeleven.”

Ook tijdens het gesprek ziet Beatrix de ene bekende na de andere, zo verraadt haar zwaaiende hand die meerdere keren de lucht in gaat als er een fietser voorbij rijdt. Op die hand zit een flinke blaar. Niet van het schilderen van de nieuwe ijssalon. Het enorme aantal bolletjes ijs dat zij afgelopen weekend schepte is de boosdoener. Het illustreert hoe populair het ijs van I Fiori het afgelopen weekend was.

Bij wie het water inmiddels in de mond loopt en eens een bolletje wil laten scheppen in ‘s-Gravenzande: dit hoeft niet per se tijdens de openingstijden van De Carlton. Het terrein blijft speciaal voor I Fiori tot 21.00 uur geopend. ”We worden dan een soort drive-in. Sommige automobilisten parkeren pontificaal voor de deur.” En dat is ’s avonds geen enkel probleem.Meer over IJssalon I Fiori ontdekken?

IJssalon I Fiori

ijssalons

Geopend12:00 - 21:00

Naaldwijkseweg 257, 's-Gravenzande

Bekijk meer:ijssalons

adv.