Topdrukte bij plukkerij Framblij: ‘Door het mooie weer is veel fruit al rijp’

Door Kristianne van Blanken 31 mei 2019

Zelf frambozen plukken en ze na het afrekenen direct lekker opeten: verser krijg je ze niet. Het kan bij plukkerij Framblij in Monster. Eigenaar Dirk-Jan Bruinsma (37) beleeft de drukste tijd van het jaar, maar neemt rustig de tijd voor een rondleiding door zijn kas.

Die begint in de theeschenkerij, waar je niet alleen van thee, maar ook van allerlei lekkernijen waarin frambozen verwerkt zijn kunt genieten. ”Zo bakt moeders heerlijke frambozen-muffins”, vertelt Dirk-Jan.

‘Moeders’ is Gerda Bruinsma, geen onbekende in Westland. Zij runt de Cultuurschuur, die pal naast de plukkerij zit. En ze helpt haar zoon, die in deze tijd van het jaar alle hulp kan gebruiken.

Dirk-Jan Bruinsma

Twintig soorten fruit

Vanuit de theeschenkerij neemt Dirk-Jan me mee naar de kas, die een oppervlakte van zo’n drieduizend vierkante meter beslaat. Hier laat hij wel twintig soorten fruit groeien. Aardbeien, perziken, vijgen, druiven en verschillende soorten bessen bijvoorbeeld. En natuurlijk frambozen, waar het ooit allemaal mee begon.

Dirk wilde de tuin gaan benutten, die voorheen verhuurd werd. Hij ging frambozen kweken, die in eerste instantie voor de handel bedoeld waren. Toen er een keer gesnoeid zou worden terwijl er nog frambozen hingen, werd voor de grap een oproep in de krant geplaatst waarin lezers gevraagd werden om te komen plukken. Dirk-Jan ziet nog de eerste kinderen met hun emmertjes aankomen. ”Dat was echt een hartstikke gezellige dag.”

Én het begin van de plukkerij, waar Dirk-Jan zijn assortiment langzaam maar zeker uitbreidde. ”Er kwamen ook kinderen die eigenlijk helemaal geen frambozen lustten. Die plukten bijvoorbeeld voor hun oma.” Hij vroeg deze kinderen welke vruchten ze dan wel lekker vonden en paste zijn assortiment op aan, waardoor er nu wel twintig soorten fruit geplukt kunnen worden.

Plukken

Dirk-Jan laat zien hoe dit plukken in zijn werk gaat. Bij binnenkomst krijg je een emmer met hierin een bakje om je nek. ”Dat vinden sommige kinderen nog wel mooier dan het fruit zelf”, vertelt de tuinderszoon, die in sommige gevallen wel heel erg zijn best moet doen om zijn emmertjes ook weer terug te krijgen.

Na een korte uitleg – Welk fruit is rijp en kan geplukt worden? En wat kost een gevuld bakje met fruit? Voor welke fruitsoorten heb je een schaartje nodig? – kun je de kas in. ”En dan kun je zelf bepalen of je een gemixt bakje fruit bij elkaar plukt of juist voor één fruitsoort gaat.”

Onderweg bieden tekstborden de nodige houvast. Want wanneer mocht fruit nu ook alweer wel en niet geplukt worden? Je kunt het allemaal lezen. En anders zijn er altijd nog de vrijwilligers die je kunnen helpen en ondertussen controleren of er op de juiste wijze geplukt wordt.

Behalve de vrijwilligers, houden ook zo’n twintig tot dertig kwartels een oogje in het zeil. Die houden de kas schoon, ruimen netjes de vruchtjes op die op de grond vallen.

Vruchten afwerpen

Ben je klaar met plukken? Dan kun je na het afrekenen direct beginnen met eten. Wassen is niet nodig, Dirk-Jan gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen. En daardoor is hij extra trots dat zijn fruit er dit jaar zo mooi bij hangt. De vele aardbeien bijvoorbeeld en de kersen die het dit jaar zo goed doen. Het zijn er veel en ze zijn zoet én zacht, vertelt Dirk-Jan terwijl hij er één voor me plukt. ”Maar dat mag ook weleens, want die bomen staan er al een paar jaar. Vorig jaar gaven ze niet zoveel kersen, dus ze mochten nu ook weleens hun vruchten afwerpen.” Beter had hij het gezegde niet beter kunnen plaatsen.

Ondertussen proef ik de kers en ik moet toegeven: Dirk-Jan heeft gelijk. Hij smaakt heerlijk en na het proeven hiervan moet ik me inhouden om niet een emmertje om mijn nek te hangen en de kas in te trekken.

Op de borden kun je tijdens het plukken lezen wanneer een vrucht rijp is

Zomervakantie

Hoewel de plukkerij officieel pas zaterdag, 1 juni dus, opent, hebben de eerste bezoekers hun slag al kunnen slaan. ”Er waren als gevolg van het lekkere weer in het voorjaar al relatief vroeg aardbeien en kersen rijp, dus zijn we af en toe al een uurtje open gegaan.”

Maar vanaf zaterdag gebeurt dit pas met regelmaat. Dan kun je net zoals voorgaande jaren tot aan de zomervakantie op woensdagmiddag en zaterdagochtend terecht in de kas. Nieuw dit jaar is dat er ook op maandagochtend geplukt kan worden.

Is de zomervakantie begonnen? Dan kun je als plukker helemaal los gaan. Dan is de plukkerij namelijk elke ochtend open, behalve op zondag en dinsdag. Daarbij maakt Dirk-Jan wel een kanttekening, er moeten namelijk wel voldoende rijpe vruchten hangen. Hierdoor kan het zijn dat de openingstijden soms afwijken, maar hier houdt Dirk-Jan je via zijn website en facebookpagina tijdig van op de hoogte. Kijk hier dus even voordat je richting de plukkerij vertrekt!

Lees ook:

Blauwalg Prinsenbos Naaldwijk

Toe aan een verfrissende duik in natuurwater? Hier is géén blauwalg

Eindelijk! Het is misschien van korte duur, maar het belooft een zomers weekend te worden! Ben je to...

adv.