Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Richard tekent strips over Westland: ‘Ik hoop dat Ben de Haagse Harry van Westland wordt’

Door Kristianne van Blanken 24 januari 2020

In Den Haag hebben ze Haagse Harry, in Westland hebben we Ben de Westlandse Bij. Richard de Rijke uit Naaldwijk bedacht het stripfiguur en hoopt dat Ben ooit net zo’n boegbeeld wordt als Harry. Wij spraken met de striptekenaar.

Al zo lang Richard zich kan herinneren, tekent hij. ”Mijn moeder zei altijd dat ik met een potlood in mijn hand geboren ben”, vertelt de Westlander, die er als jongen al van droomde om striptekenaar te worden.

Deze meneer kwam tijdens het interview een cartoon als cadeau voor de verjaardag van zijn broer ophalen.

Hij ging naar het Grafisch Lyceum en omdat in de relatief kleine stripwereld maar moeilijk werk te krijgen was, ging hij de reclamewereld in. Als grafisch vormgever maakte hij zo toch van tekenen zijn werk. Met RDR reclame & illustraties maakt hij onder meer logo’s en huisstijlen, infographics, illustraties en folders voor bedrijven.

Daarnaast maakt Richard in opdracht cartoons voor particulieren. Voor de meneer die tijdens ons interview een cadeautje voor de verjaardag van zijn broer op kwam halen bijvoorbeeld. ”Het is leuk om mensen zo aangenaam te kunnen verrassen.”

Westlands tintje

Toen de tekenaar in 2015 in contact kwam met een medewerker van Groot Westland, kaartte hij aan dat hij in de weekkrant een strip miste. Daar kon Richard mooi verandering in brengen.

De tekst gaat verder onder de foto.

En zo geschiedde: de tekenaar ging direct nadenken over een geschikt hoofdpersonage voor het stripverhaal dat over Westland zou gaan. Een ‘poppetje’ kon het hoofdpersonage niet worden, dan zouden lezers het verhaal gaan verwarren met Joop de Westlander. ”Dat is een stripverhaal over Westland dat tot 1996 gemaakt is”, legt Richard uit.

Het leek hem beter om een dier als hoofdfiguur te kiezen en daarom ging hij nadenken welk dier hij een Westlands tintje zou kunnen geven. Het werd een bij, met in plaats van zwarte en gele strepen, witte en groene strepen. Naar de Westlandse vlag inderdaad.

Bij

Met het dier in zijn achterhoofd, ging Richard op zoek naar een geschikte naam, het liefst met een zogenoemde alliteratie. Van ‘ik ben er bij’ kwam hij via het Westlandse ‘ben d’r baaij’ op ‘Ben de (Westlandse) Bij’. Richard: ”En heb je de strips over Westland gelezen, dan ben je helemaal bij.”

Richard maakte deze cartoon van Kristianne van Blanken, die de striptekenaar geïnterviewd heeft.

Het is overigens niet zo dat de verhalen ook in plat Westlands opgeschreven zijn. ”De tekstwolkjes zijn te klein om dat zo fonetisch te doen.”

Steeds informatiever

De strips zijn door de jaren heen steeds informatiever geworden. In 2015 verscheen de eerste in de krant en inmiddels heeft Richard er zo’n 220 op zijn naam staan. De losse verhaaltjes zijn gebundeld in vijf stripboeken, die allemaal een typisch Westlands onderwerp belichten. ‘Waarom staan er kassen in Westland?’ en ‘Hoe komt de gemeente Westland aan haar naam?’ zijn voorbeelden van vragen waar je als lezer antwoorden op krijgt. Richard maakt de strips in samenwerking met medewerkers van het Westlands Museum in Honselersdijk, die controleren of de feitjes allemaal kloppen.

Behalve informatief, zijn de strips ook grappig bedoeld. Elk verhaaltje probeert Richard met een grap te eindigen. Zonder mensen belachelijk te maken hoopt hij bij zijn lezers een glimlach op het gezicht te toveren.

Haagse Harry van Westland

De tekenaar merkt dat steeds meer mensen zijn Ben al kennen, maar de droom van Richard is dat nog veel meer mensen met de bij kennismaken. ”Ik hoop dat Ben ooit de Haagse Harry van Westland wordt.”

Hij heeft zoveel plezier in het maken van de strips, dat het hem niet uitmaakt dat het maken ervan best tijdrovend is. ”Het is echt een uit de hand gelopen hobby waar je niet rijk van wordt.” Gelukkig heeft hij zijn naam mee.

Met de hand

Wat het tekenen extra tijdrovend maakt, is dat hij dit nog met de hand doet. Hij scant zijn werk vervolgens in, om het op de computer in te kleuren. Hij heeft er zoveel plezier in, dat hij ook in zijn vrije tijd flink zit te tekenen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wat hij dan precies maakt? ”Dat kan ik je beter laten zien”, aldus Richard, die direct opspringt en zijn werk op de computer opzoekt. Hij laat de opzet van een stripboek over een kabouter zien, dat hij dit jaar verder hoopt te ontwikkelen.

Verder wil Richard in de toekomst nog meer met zijn strips gaan doen. ”Dat gebeurt al steeds meer.” Zo maakt hij Ben en Sem voor de Westlandse Omroep Stichting (WOS), gaat hij op verzoek een stripverhaal over autisme maken en is hij gevraagd om les te gaan geven in striptekenen.

Reacties

Het leukste aan zijn vak vindt Richard de positieve reacties van mensen. Ben is er volgens hem ook echt voor een leuk moment. ”Ik probeer even een glimlach te creëren. En kan ik tegelijkertijd iets overbrengen? Een stukje geschiedenis of achtergrondinformatie? Dan is een strip echt geslaagd.”

Lees ook:

In beeld: Middeleeuwse opgraving in het centrum van ‘s-Gravenzande

Bij de archeologische opgraving naast de Spaansche Vloot in 's-Gravenzande zijn de afgelopen dagen p...

Kijken! Prachtige foto’s van de zonsondergang in Westland

De zon laat zich de laatste tijd weer wat vaker zien en dat levert prachtige plaatjes op. Zo maakte ...

5x Spareribs eten in Westland

Ben jij gek op spareribs? Dan heb je in Westland genoeg opties om aan te schuiven wat betreft restau...

adv.