Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Overdag runt Elly broodjeszaak Hop, ’s avonds bakt ze: ‘Elke dag een andere taart’

Door Kristianne van Blanken 9 juni 2019

Elke dag een andere taart bakken: je moet er maar tijd voor hebben. Elly van Wijk (53) uit Heenweg máákt die tijd en serveert de creaties in haar eigen broodjeszaak Hop in Monster. ”Ik ben altijd aan het bakken.”

Het is inmiddels een begrip in het Westlandse kustdorp, de broodjeszaak die in juni alweer zes jaar midden in het centrum zit. ‘’Het was altijd al een droom van me om zo’n zaak te beginnen’’, vertelt Elly, zittend aan een tafeltje bij het raam in haar zaak.

Vanaf die positie vallen direct de vele theepotten die door de hele ruimte heen staan en hangen op. Het zijn gebruikte exemplaren die Elly al jaren spaart en die, met de high-tea op het menu, goed van pas komen. Het zijn er zo’n tachtig en dit is nog maar een selectie. ”Thuis heb ik er meer. Mijn man wordt er gek van.”

Terwijl Elly haar verhaal doet, brengt dochter Puck (23), die ook bij Hop werkt, een stuk monchoutaart met kersen. Het is de specialiteit van het huis die ik niet mag missen, dus offer ik me gewillig op.

Tientallen theepotten staan verspreid door de zaak

Huiselijkheid

De wens om de horeca in te gaan zat er al jong in bij de eigenaresse van Hop en dus haalde ze zo’n 35 jaar geleden de benodigde diploma’s. Maar toen kwamen er kinderen en werd het plan om een eigen zaak te openen op de lange baan geschoven. ”Toen mijn dochters wat ouder waren, zag ik mijn kans om er alsnog voor te gaan.” En zo geschiedde en inmiddels werkt niet alleen Puck, maar ook haar zus Madelief (20) in Hop.

Hoewel hun moeder er in die 35 tussenliggende jaren voldoende tijd voor had, hoefde ze over het concept waarmee ze zou starten niet lang na te denken. Elly wist maar al te goed wat ze uit wilde stralen: huiselijkheid, gezelligheid, vriendelijkheid en laagdrempeligheid. ‘’Of je nu in een pak of op je klompen binnen komt, iedereen moet zich hier thuis voelen. Dat zat altijd al zo in mijn hoofd.’’

Zelf bereid

Een ander uniek kenmerk van Hop is dat alles, voor zover mogelijk, zelf wordt bereid. Van de soep tot salades en natuurlijk de taarten. ‘’Ik ben altijd aan het bakken.’’ Het is veel werk, maar het voordeel is dat alles aan de wensen van de gasten kan worden aangepast. Heb je liever meer hartige hapjes bij de high tea? Dan kan dit. Ben je juist een zoetekauw? Dan zorgt de keukenploeg dat er net wat meer zoete hapjes geserveerd worden.

Het wordt allemaal geregeld vanuit de piepkleine keuken die zich achter de toonbank bevindt. ”Maar alles zit erin”, vertelt Elly, die niet alle baksels in die keuken bereidt. ”Sommige wel, maar de meeste taarten maak ik thuis. Elke avond sta ik te bakken.”

De monchoutaart met kersen is het paradepaardje van Hop. Deze lijst heeft daarom een centrale plek in de broodjeszaak gekregen.

Bokkenpootjes

Zo goed als elke dag maakt Elly een andere taart, waar ze vervolgens een foto van deelt via Facebook. Die marketingcampagne lijkt te werken, want gasten komen tegenwoordig met specifieke verzoekjes binnen. ‘Ik zag een foto van een taart op Facebook en daar wil ik graag een stukje van’, zeggen ze dan tegen Elly.

Gewilde taarten zijn die waar Tony Chocolonely in verwerkt zijn. ‘’Maar ook de bokkenpootjestaart is heel populair.’’ Bang dat haar inspiratie een keer op is, dat is de bak-koningin niet. ‘’Er zijn zoveel mogelijkheden.’’

Favoriet

Terwijl Elly uitgebreid de tijd neemt om over haar Hop te vertellen, neem ik een hap van de punt taart die al een tijdje uitnodigend op tafel staat. En eerlijk toegegeven: dat smaakt naar meer.

Met deze taart begon het Hop-avontuur ooit en het is nog steeds het paradepaardje. ”Mensen komen er speciaal voor en bellen vooraf of ik een stukje apart kan houden. Als ik mensen een stuk zie eten die hier blij van worden, dan word ik helemaal vrolijk.”

Nieuwe combinaties

Maar er is inmiddels meer dan deze taart: het assortiment is de afgelopen jaren flink uitgebreid en de gerechten die geserveerd worden, zijn volgens Elly tegenwoordig veel mooier en uitgebreider dan toen zij begon. Om het te laten zien, pakt ze de menukaart erbij. Die is heel toepasselijk op een broodplankje bevestigd.

”Hij staat helemaal vol, er kan echt niets meer op.” Voorbeelden van gerechten die er op staan, zijn het broodje filet americain Hop (met chilisaus en augurk) en het broodje gehakt gezellig (met champignons, ui en vruchten). ”We proberen steeds nieuwe combinaties te maken.”

Probleem is alleen dat voor die gerechten geen plek meer is op de kaart én er geen gerechten van de kaart af kunnen. Waarom dit niet kan? ”Dan krijg ik klachten”, aldus Elly, die op zoek zal moeten gaan naar een groter model menukaart.

Lees ook:

Maaike en John runnen La Cubanita in Naaldwijk: ‘Het is meer dan ‘restaurantje spelen”

Met het openen van hun eigen restaurant kwam negen maanden geleden een droom uit voor Maaike Maat (2...

Topdrukte bij plukkerij Framblij: ‘Door het mooie weer is veel fruit al rijp’

 Meer over Broodjeszaak Hop ontdekken?

Broodjeszaak Hop

restaurants en horeca

Geopend07:00 - 17:00

Zeestraat 5, Monster

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.