Monique zorgt dat jongeren begeleid uit huis kunnen: ‘Zij vallen in Westland tussen wal en schip’

Misschien heb je het eerder via indebuurt Westland wel gelezen: in Naaldwijk is een klushuis bewoonbaar gemaakt voor drie jongeren met een rugzakje, die daar onder begeleiding zijn gaan wonen. Monique Koppert uit Heenweg maakt zich hard voor deze jongeren en hoopt op een vergelijkbare manier nog veel meer jongeren op zichzelf te kunnen laten wonen. Maar daarbij loopt ze vooralsnog tegen de nodige problemen aan.

Monique, die voorheen voor Vitis als sociaal werker in Maasdijk werkte, startte twee jaar geleden coachingspraktijk Move On. ”Ruim drie jaar geleden kwam ik in contact met een jongen die op straat terecht was gekomen. Van het contact met zijn ouders tot zijn werk en dus zijn inkomen: hij was alles verloren”, begint ze te vertellen. ”Hij was vanwege problemen uit huis gevlucht en kon bij niemand terecht.”

Monique besloot de jongen destijds geheel vrijwillig te helpen en daarmee werd haar passie voor jongerenwerk aangewakkerd. Ze zorgde dat hij bij de juiste instanties terechtkwam en dat hij een inkomen en een dak boven zijn hoofd kreeg. ”Ik merkte dat hij daar echt gelukkig van werd, vooral doordat hij merkte dat iemand in hem geloofde. Toen ontstond het idee om hier mijn werk van te maken.” Bij Vitis kreeg Monique de ruimte om een opleiding tot jongerencoach te doen en met de ervaring die ze al had als sociaal werker en verpleegkundige, merkte ze dat alle puzzelstukjes op hun plek vielen.

Coachingpraktijk

Via Move On zet Monique zich sinds afgelopen augustus fulltime in om jongeren aan huisvesting te helpen in Westland. Daarbij zorgt ze voor de juiste begeleiding: ”Ik help jongeren om verder te komen en dat is heel breed. Van het vinden van een huis tot werk en de juiste begeleiding.”

Lees verder onder de foto.

Monique Koppert begeleidt jongeren via haar coachingspraktijk Move On.

Inmiddels begeleidt Monique twintig jongeren, die via de gemeente en haar netwerk op haar pad komen. Aan de hand van een vrijblijvend gesprek, bepaalt Monique of zij iemand kan helpen. Zo ja, dan wordt een zorgindicatie of pgb aangevraagd bij de gemeente, zodat er geld vrijkomt voor hulp. Monique gaat ondertussen aan de slag met het bieden van hulp op allerlei terreinen: hulp bij de financiën, bij het zoeken naar huisvesting, bij sociaal-persoonlijk functioneren en nog veel meer. ”Dat verschilt per jongere.”

Probleem

Een groot probleem waar Monique tegenaan loopt, is het vinden van de juiste huisvesting voor een bepaalde groep jongeren. Het gaat om jongeren die ’te goed’ zijn om begeleid dan wel beschermd te wonen, maar ook niet zelfstandig en zonder hulp op zichzelf kunnen wonen. Ze zijn niet verslaafd of crimineel, maar hebben een kleine zorgindicatie vanwege bijvoorbeeld autisme en/of ADHD. ”Deze doelgroep valt tussen wal en schip omdat voor het reguliere woningaanbod in Westland lange wachttijden zijn.”

Samen met Renée van Geest vond Monique zelf een oplossing voor het probleem: een eigen woonproject. Renée bracht Monique in contact met een jongeman met problemen, zodat Monique hem kon helpen. Renée kocht een klushuis in het centrum van Naaldwijk en knapte het eigenhandig op zodat de jongeman én nog twee jongeren hier konden gaan wonen. ”Alsof het zo moest zijn”, blikt Monique terug op het begin van deze samenwerking.

Lees verder onder de foto.

Jimmy, Rens en Bas konden dankzij Move On samen in Naaldwijk gaan wonen.

Drie jongemannen ‘met rugzakje’ zijn samen in dit huis gaan wonen. Thuis wonen ging niet meer en op zichzelf wonen, daar waren ze nog niet klaar voor. ”In het huis worden ze begeleid om uit te vliegen en echt zelfstandig te gaan wonen. Is een jongere daar klaar voor? Dan is het tijd om te op zichzelf te leren wonen, waardoor er weer plek vrij komt in het huis voor een andere jongere.”

Inmiddels is Monique op een zelfde manier een huis voor meisjes gestart. ”Daar wonen nu drie meiden met veel plezier”, vertelt Monique, die inmiddels samenwerkt met drie jongerencoaches en twee stagiaires. ”We openen in januari een derde jongerenhuis.”

Huisvesting

Tot die tijd neemt Move On geen nieuwe cliënten aan. Met alle liefde zou Monique zelf nog meer van dit soort huizen starten. ”Ik merk dat er veel meer Westlandse jongeren zijn die op deze manier zouden willen leren samenleven. Maar huisvesting voor deze doelgroep is echt een probleem in Westland.”

Monique begrijpt dat er regels zijn en benadrukt de gemeente absoluut niet zwart te willen maken. Maar frustrerend is het volgens haar wel om op de regels vast te lopen. Zo mogen er maximaal drie jongeren bij elkaar in huis wonen, maar in grote huizen betekent dat een relatief hoge huur. Terwijl Monique die graag laag houdt. ”Maar dan is het weer niet rendabel. Ik merk dat de wil er wel is bij de gemeente. Maar het lange traject en de kosten die daarbij komen kijken, zijn ontzettend ontmoedigend.”

Lees verder onder de foto.

Jongeren worden begeleid door Move On.

Daarom hoopt Monique dat er op welke manier dan ook een uitzondering voor deze woonvorm gemaakt zou kunnen worden. Die strijd gaat ze voor de jongeren aan. ”Ik wil me hard maken voor deze doelgroep, om kansen te creëren. Ik hoop echt van harte dat de gemeente ons kan helpen met het beschikbaar stellen van woningen voor jongeren.”

Oproep

Tot slot doet ze een oproep aan particulieren: ”Heb je een woning die geschikt is voor deze doelgroep en wil je die verhuren aan Move On? Neem dan contact met me op.”

Lees ook:

 • Van klushuis tot paleisje: dankzij Renée hebben drie jongeren nu een nieuw thuis

  Zo’n beetje elk vrij uurtje dat ze had, stak Renée van Geest uit Heenweg het afgelopen jaar in het opknappen…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Maison de Marguerite, het nieuwe vintageparadijs van Naaldwijk: ‘Achter ieder spulletje huist een verhaal’”

Maison de Marguerite, het nieuwe vintageparadijs van Naaldwijk: ‘Achter ieder spulletje huist een verhaal’

Ga naar “De beste versie van jezelf worden: deze Westlandse ondernemers helpen je daarbij”

De beste versie van jezelf worden: deze Westlandse ondernemers helpen je daarbij

Ga naar “De Naaldwijkse Martha fotografeert bruiloften en baby’s: ‘Ik leg mensen vast zoals ze zijn’”

De Naaldwijkse Martha fotografeert bruiloften en baby’s: ‘Ik leg mensen vast zoals ze zijn’

In onze gids

Ga naar “Da Armando”

Da Armando

 • Langestraat 76
 • Italiaanse restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Triptyque”

Triptyque

 • Plein 13 G
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “C’est bon chez Léon”

C’est bon chez Léon

 • Prinses Julianastraat 11
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Kruidvat billendoekjes van € 27,98 voor € 13,99”

Kruidvat billendoekjes van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Lits-jumeaux dekbedovertrek € 16,99”

Lits-jumeaux dekbedovertrek € 16,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Velours badjas € 17,99”

Velours badjas € 17,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Alpro plantaardige alternatief van yoghurt en melk 4 stuks, 50% korting”

Alpro plantaardige alternatief van yoghurt en melk 4 stuks, 50% korting

 • Lidl
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Texaco Honselersdijk”

Verkoopmedewerker Texaco Honselersdijk

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Begeleider”

Begeleider

 • Randstad
 • Fulltime