Kijkje in de kas: De Westlandse Aardbei beleeft nu de drukste tijd van het jaar

Misschien werk je zelf in de tuin en weet je maar al te goed wat er achter al dat glas in Westland gebeurt. Maar voor veel Westlanders én niet-Westlanders is de glastuinbouw een grote onbekende wereld. Om daar verandering in te brengen, nemen wij zo nu en dan met plezier een kijkje in de kas. Met vandaag: op bezoek bij De Westlandse Aardbei in ‘s-Gravenzande.

Ben of ken jij een kweker die zeker eens uitgelicht moet worden in deze rubriek? Laat het ons weten via [email protected], dan nemen wij contact op!

Sandra en Jaco

Sandra en Jaco Huysman. Foto: De Westlandse Aardbei.

De Westlandse Aardbei wordt gerund door Sandra en Jaco Huysman en Sandra neemt uitgebreid de tijd om over het bedrijf te vertellen. We houden het interview op het moment dat veel medewerkers klaar zijn met werken en één voor één persoonlijk nog even gedag komen zeggen.

Het laat zien wat Sandra en Jaco één van de belangrijkste dingen vinden: een goede sfeer binnen het team. ”We zijn als een familie en doen dit echt samen”, benadrukt Sandra.

Piekerige teelt

De Westlandse Aardbei. Foto: Kristianne van Blanken | indebuurt Westland.

De kas van de Westlandse Aardbei beslaat een oppervlakte van 23.000 vierkante meter en is te vinden aan de Maasdijk 73A in ‘s-Gravenzande. Het begint er jaarlijks allemaal met 230.000 aardbeienplanten die in augustus door twee verschillende Nederlandse kwekers bevroren worden aangeleverd. Sandra legt uit dat begin oktober één derde van de totale productie geoogst wordt. ”Het is een hele piekerige teelt.” Na de winterrust kan vervolgens van half april tot en met juni de rest van de productie geoogst worden. ”Dit jaar zijn we iets later begonnen als gevolg van het koude weer.”

Zijn alle aardbeien geplukt, dan worden de planten geruimd. Ze hebben dan zo’n tien maanden in de kas gestaan.

De drukste tijd van het jaar

De Westlandse Aardbei. Foto: Kristianne van Blanken | indebuurt Westland.

De Westlandse Aardbei beleeft momenteel de drukste periode van het jaar en heeft net de áller drukste week van het jaar achter de rug: de week voor Moederdag. ”We hebben dan al onze mensen nodig om dit kwalitatief hoogstaande product te leveren”, vertelt Sandra.

In totaal werken er in deze periode zo’n 22 plukkers. Zij maken de doosjes met aardbeien tijdens het plukken direct klaar om naar de klant te gaan. Zo wordt het aantal handelingen met de aardbeien zo laag mogelijk gehouden. ”Het is heel schoon werk en niet zwaar”, vertelt Sandra. Zij en haar man hechten veel belang aan het welzijn van hun personeel. Het is één van de redenen waarom ze hun aardbeien niet buiten in de volle grond willen kweken, dat zou een goede werkhouding niet ten goede komen.

Supermarkten in Westland

De Westlandse Aardbei. Foto: Kristianne van Blanken | indebuurt Westland.

Naast de plukkers werken er ook verschillende chauffeurs voor deze kwekerij. ”We regelen onze afzet helemaal zelf, hebben de hele keten zelf in beheer”, vertelt Sandra. Behalve het transport komt daar dus ook bijvoorbeeld marketing, planning en administratie bij kijken. Door alles zelf in de hand te houden, weten Sandra en Jaco precies wat er binnen hun bedrijf gebeurt, maar ook waar hun aardbeien naartoe gaan en hoe die gewaardeerd worden. ”We krijgen hele leuke reacties en natuurlijk gaat er ook weleens iets niet goed. Maar ook dat is belangrijk om te weten, zodat we daar op in kunnen spelen. Het houdt je scherp.”

De aardbeien gaan naar verschillende supermarkten zoals Albert Heijn, Hoogvliet en Plus in Westland. Maar ook buiten onze gemeentegrenzen zijn de vruchtjes al te krijgen: ze gaan onder meer ook naar Katwijk, Alphen aan den Rijn en Voorschoten toe. Sandra: ”Omdat het om een dagvers product gaat, oogsten we alles op bestelling.”

Rijpen

Dat de aardbeien op bestelling worden geoogst, is zodat de vruchten aan de plant kunnen rijpen. ”De laatste dagen gaan de suikers vanuit de bladeren naar de vruchten”, legt Sandra uit. En dat zorgt voor die heerlijke smaak. Ze laat het in de kas proeven en inderdaad: de dieprode aardbei die klaar is om naar de klant te gaan, smaakt veel zoeter dan de aardbei die nog niet helemaal rood is en dus eigenlijk nog een paar dagen aan de plant moet rijpen.

Eigen winkel

Naast de afzet naar externe verkooppunten, heeft De Westlandse Aardbei bij het bedrijf een eigen verkooppunt. Het aanhangertje met de automaat is inmiddels ingeruild voor een complete winkel. De inpandige winkel wordt momenteel vanwege het coronavirus even dicht gehouden, maar buiten kun je allerlei lekkers uit de enorme automaat halen. Niet alleen aardbeien, maar ook verschillende producten zoals aardbeiensiroop en aardbeienbeleg.

Daarnaast kun je ook aardbeienlikeur kopen, maar daarvoor moet je wel even aanbellen. ”De likeurette wordt ergens anders gemaakt, omdat daar vanwege de alcohol een speciale vergunning voor nodig is. De rest maken we allemaal zelf”, vertelt Sandra. ”De producten die we maken zijn anders dan wat er in de winkel verkrijgbaar is: vol met aardbeien en zo puur mogelijk.”

Oproep!

Aardbeien van De Westlandse Aardbei die in de automaat worden verkocht. Foto: Kristianne van Blanken | indebuurt Westland.

Denk jij nu: op deze manier zou ik mijn bedrijf ook weleens willen laten zien aan de lezers van indebuurt Westland? Geweldig! Dan komen we graag een keertje langs. Laat het ons weten via [email protected], dan nemen wij contact op!

Meer uit deze rubriek:

  • Kijkje in de kas: bij deze kweker gaan elk jaar 3,5 miljoen plantjes de deur uit

    Misschien werk je zelf in de tuin en weet je maar al te goed wat er achter al dat glas…

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “3 x Deze Westlanders gooiden het roer om en kozen een heel ander beroep”

3 x Deze Westlanders gooiden het roer om en kozen een heel ander beroep

Family Treffers Honselersdijk
Ga naar “Werken om de hoek: 9 x Leuke vacatures in Westland”

Werken om de hoek: 9 x Leuke vacatures in Westland

Ga naar “Trots! Deze Westlandse zaak is een van de beste groenterestaurants ter wereld”

Trots! Deze Westlandse zaak is een van de beste groenterestaurants ter wereld

In onze gids

Ga naar “Triptyque”

Triptyque

  • Plein 13 G
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Hudson”

Hudson

  • Poeldijkseweg 47
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Theetuin de Bongaard”

Theetuin de Bongaard

  • Hoofdstraat 63A
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “EIS Adventskalender € 89,95”

EIS Adventskalender € 89,95

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “3-Daagse Stedentrip € 149,00”

3-Daagse Stedentrip € 149,00

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “Matzy & Friends pyjama of onesie € 9,99”

Matzy & Friends pyjama of onesie € 9,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 3 oktober 2021
Ga naar “Luxe bedsprei € 17,99”

Luxe bedsprei € 17,99

  • Aldi
  • Geldig t/m 3 oktober 2021
Ga naar “Damespyjama of Herenpyjama € 9,99”

Damespyjama of Herenpyjama € 9,99

  • Aldi
  • Geldig t/m 3 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Receptioniste”

Receptioniste

  • WerkTalent
  • Fulltime
Ga naar “(Junior) Medewerker Huuradministratie en Incasso”

(Junior) Medewerker Huuradministratie en Incasso

  • Arcade
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Begeleider Ouderen”

Begeleider Ouderen

  • Randstad
  • Parttime
Ga naar “Vrachtwagenchauffeur”

Vrachtwagenchauffeur

  • Randstad
  • Fulltime
Ga naar “Accountmanager Binnendienst”

Accountmanager Binnendienst

  • Careermaker
  • Fulltime