Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Basisschooljuf Claudia gooide het roer om en geeft nu yoga-, pilates- en bootwalkles

Door Kristianne van Blanken 27 september 2019

Claudia van Ruijven (44) uit Honselersdijk gaf jaren lang les aan basisschoolleerlingen, maar gooide het roer helemaal om. Ze richtte FitWestland op en verzorgt nu bootwalk-, pilates- en yinyoga-lessen.

FitWestland
Beeld: Claudia van Ruijven.

De Westlandse startte haar bedrijf zo’n vijf jaar geleden. Sindsdien heeft ze tijdens haar lessen geen basisschoolleerlingen meer voor zich, maar volwassenen die voor bootwalk, pilates of yinyoga komen.

”Die doelgroep is meer mijn ding”, vertelt Claudia, die na zestien jaar klaar was met het onderwijs.

Mildere variant

Haar plan was aanvankelijk om er een jaartje tussenuit te gaan. Tijdens dat jaar kwam er van alles op haar pad, zoals een opleiding tot fitnessinstructrice. Sporten, dat deed ze zelf altijd al fanatiek. Fitness en bootcamp voornamelijk.

Dat ene tussenjaar zijn er inmiddels al vijf en Claudia is nog altijd blij dat ze de stap genomen heeft. ”Naar het onderwijs heb ik geen minuut terugverlangd.”

Lesruimte

Omdat Claudia zag dat niet iedereen goed mee kon komen tijdens de zware bootcamplessen, ging ze zelf een mildere variant aanbieden: bootwalk. In de buitenlucht, want een binnenruimte om lessen aan te bieden had ze destijds nog niet.

Toen ze werd gevraagd om ergens als invaller een pilatesles te verzorgen, vond ze dit zo leuk dat ze hier ook een cursus voor ging volgen. Haar schoonouders kochten in de tussentijds een loods in ’s-Gravenzande, waar ze een mooie lesruimte in zag. ‘’Één en één was twee’’, aldus Claudia, die vanaf dat moment ook binnen les kon gaan geven.

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

FitWestland
Beeld: Claudia van Ruijven.

Zachtere bewegingsvorm

Met haar lessen probeert Claudia een goede balans tussen inspanning en ontspanning aan te bieden. Haar slogan is niet voor niets ‘Happy body, happy mind’.

Dat streeft ze na met drie soorten lessen. Tijdens de bootwalk wordt vooral aan conditie en kracht gewerkt en bij pilates worden de core-spieren (voornamelijk rug-, buik- en bilspieren) getraind.

Daarnaast geeft Claudia tegenwoordig ook yinyoga, waarbij de aandacht op ontspanning ligt. Met deze zachtere bewegingsvorm kwam zij zelf in aanraking toen ze last van blessures kreeg tijdens het sporten. ”Mijn lijf ging tegenstribbelen.”

Persoonlijk contact

De drie soorten lessen vullen elkaar volgens Claudia mooi aan en ze probeert deze zo afwisselend, maar ook laagdrempelig en toegankelijk mogelijk te houden. ”Iedereen is welkom.” En heb je ergens last van waardoor een oefening niet lukt? Dan helpt Claudia met het vinden van een alternatief. ”Persoonlijk contact is heel belangrijk.”

Ze probeert mensen daarbij mild te laten zijn voor zichzelf en goed te luisteren naar hun eigen lichaam. En dat is anders dan veel sporten waarbij mensen zichzelf constant moeten bewijzen. ”Je moet al zoveel in het leven. Gun jezelf dat uurtje ontspanning.”

FitWestland
Beeld: Claudia van Ruijven.

Hathayoga

Omdat yoga volgens Claudia zo’n fijne manier is om bezig te zijn met je lijf, wil ze zich hier in de toekomst meer op gaan richten. Door zich met cursussen ook andere vormen, zoals hathayoga, eigen te maken.

En het liefst door in de toekomst meer lessen aan te gaan bieden. ”Maar tijd is een uitdaging”, vertelt Claudia, die zelf nu op het maximum aantal lessen per week zit. Ze krijgt vanaf komende maand (oktober) hulp van een nieuwe medewerker. Miranda van Zanen sluit zich dan aan bij FitWestland om wekelijks een bootwalkles over te nemen.


Meer over FitWestland ontdekken?

FitWestland sport en bewegen

Bekijk meer:sport en bewegen

Lees ook:

Jelle van Teijlingen

Westlandse judoka Jelle (17) droomt van Olympisch goud

Jelle van Teijlingen (17) uit Wateringen vloog gisteren (23 september) naar Kazachstan, waar hij dez...

Plons! Honden namen voor één keer het buitenzwembad van De Hoge Bomen over

Zoveel miljonairs wonen er in Westland

adv.