Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kwekerij Van Zijl verkoopt nu bloemen vanuit een stalletje: ‘De steun is hartverwarmend’

Door Kristianne van Blanken 31 maart 2020

De handel ligt als gevolg van het coronavirus op zijn gat en dat merken onze Westlandse kwekers als geen ander. Zoals de familie Van Zijl uit ‘s-Gravenzande, die het ergste vreest voor de 3,5 hectare geraniums en Spaanse margrieten die mogelijk grotendeels vernietigd moeten worden. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten doen ze er alles aan om de planten tóch aan de man te krijgen en zijn ze bovenal ontzettend dankbaar voor alle steun die zij in deze tijd krijgen.

Steun van al die mensen die met het familiebedrijf meeleven, nu al die plantjes niet meer zoals gewoonlijk naar het buitenland geëxporteerd kunnen worden. Zwitserland en Duitsland zijn belangrijke afzetgebieden voor Van Zijl Geraniums aan de Groeneweg in ‘s-Gravenzande, maar er is voorlopig niemand die de planten afneemt. Net zoals de bloemen en planten van de andere kwekers in Westland niet meer worden verkocht.

Want, zo benadrukt Brenda, wiens man en zwagers het bedrijf runnen, alle hardwerkende Westlandse kwekers hebben nu met dit probleem te maken. ”De wereld staat even stil, maar onze planten kunnen wij niet in de wacht zetten.” De vele geraniums die nog in de kas staan, dreigen in de container te verdwijnen en dat zet Brenda ertoe aan om dingen te doen die zij normaal gesproken nooit zou doen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Hartverwarmend

Een stalletje openen langs de weg om eerst anemonen en Spaanse margrieten en nu ook geraniums te verkopen bijvoorbeeld. Westlanders zetten massaal koers richting dit soort stalletjes om bloemen in te slaan en de tuinders een hart onder de riem te steken.

”Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen met ons meeleven. De Westlandse saamhorigheid is bijzonder”, vertelt Brenda. ”De aankopen bij stalletjes zijn voor kwekers een druppel op een gloeiende plaat, maar het doet ons echt goed dat een aantal planten nog een plek krijgt. Het is heel bijzonder om zo gesteund te worden.”

Perkgoed

Brenda legt uit dat de teelt bij Van Zijl Geraniums grotendeels van maart tot en met mei loopt. ”De coronacrisis had dus niet slechter uit kunnen komen voor de perkgoedsector.”

Bij Van Zijl maakt de verkoop van anemonen in deze tijd van het jaar plaats voor de verkoop van geraniums en Spaanse margrieten, die nu nog in de kas staan. ”Maar nu is heel de wereld dus dicht…”

En daarom wordt nu geprobeerd de fleurige planten via het stalletje aan de Groeneweg te verkopen. ”Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Dan kun je het maar beter gezellig proberen te maken thuis.”

Weggegooid

Brenda praat vol passie over het werk van het familiebedrijf en met diezelfde passie worden de geraniums al jaren gekweekt. Maar in de ongeveer dertig jaar dat zij en haar familie het bedrijf nu runnen, is het nog nooit zo zwaar geweest als nu. ”De wereld staat stil, maar de planten groeien gewoon door.”

En omdat de volgroeide bloemen nu niet verkocht worden en de nieuwe aanwas nu al meer ruimte nodig heeft, wordt nu al een deel van de ‘topkwaliteit planten’ weggegooid. En dat is arbeidsintensiever dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Sjouwen, planten en potjes weer uit elkaar halen en ondertussen een steen in je maag hebben: het is buffelen zonder resultaat.

Dat er zo’n crisis is in de periode waarin de bloemenhandel normaal gesproken juist een piek beleeft, dat komt wel heel erg verkeerd uit. ”Je kunt als gevolg van het weer bijvoorbeeld een slecht jaar hebben, maar hoe het nu gaat, dat is bijna niet te bevatten.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Alphen Olsthoorn Hoveniers kocht planten bij Van Zijl Geraniums voor de #FlowerBoostChallenge.

Positief

En toch blijft Brenda steeds maar positief en even dankbaar. Want juist in deze moeilijke tijd is het zo belangrijk om te zien dat er ook mooie dingen ontstaan. Initiatieven zoals ‘Fietsen voor m’n bloemen’ en de #FlowerBoostChallenge, waarmee de kwekers gesteund worden. De lieve reacties van mensen die langs de stalletjes komen. Brenda ziet in Westland en ver daarbuiten saamhorigheid.

Ook onder kwekers, wat Brenda met kwekers zoals haar buren, die ook stalletjes hebben en elkaar waar nodig helpen, ervaart. Dat contact was er anders misschien helemaal niet op deze manier geweest. ”Maar nu staan we samen sterk.”

Je vindt het stalletje van de familie Van Zijl aan de Groeneweg 6 in ‘s-Gravenzande. 

Update 19-05-2020: vrijdag en zaterdag (22 en 23 mei) worden tussen 10.00 en 14.00 uur de laatste geraniums en Spaanse margrieten verkocht bij Van Zijl. Daarna is de kraam niet meer geopend.

Lees ook:

Schattig: Overal in Westland duiken knuffelberen op om kinderen blij te maken tijdens een ommetje

Zo leuk: de foto's van schattige teddyberen, die Westlanders achter hun ramen zetten, stromen binnen...

5x Deze woningen staan pas nét te koop

Veel ligt momenteel stil vanwege de coronacrisis, maar de huizenmarkt gaat gewoon door. Ben jij op z...

Filmpje! Zo gaat het nieuwe deel van het Reinier de Graaf ziekenhuis eruit zien

Het is al even bekend dat het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft een verdieping bovenop de parkeer...

adv.