Westland

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alrik is goudsmid en maakt jouw droomsieraad werkelijkheid: ‘Ik wil geen seriefabriekje zijn’

Aangeboden door Alrik Sieraden 16 juni 2020

Ben je op zoek naar een persoonlijk sieraad, dat helemaal bij jou past? Dan moet je bij Alrik van Kooten (51) in ‘s-Gravenzande zijn. Hij ontwerpt en maakt sieraden helemaal naar jouw wensen. In alle soorten en maten en van elk materiaal. Ook van goud, want Alrik is goudsmid. “Een sieraad maken dat perfect bij iemand past, dat is de kunst.”

Als je aan een smid denkt, zie je misschien middeleeuwse taferelen voor je. Een werkplaats met een grote oven en een aambeeld, waar de smid de hele dag luidruchtig staat te hameren. Nou… Dat gaat er bij goudsmid en sieradenmaker Alrik van Kooten iets anders aan toe. Dat is maar goed ook, want hij runt zijn bedrijf vanuit huis aan de Beiaardierlaan, midden in een rustige woonwijk van ‘s-Gravenzande. Daar ontvangt hij zijn klanten én heeft hij zijn atelier, met eerder heel fijne dan grote gereedschappen. Want het maken van sieraden vraagt juist een zachtzinnige aanpak.

Gelukkig

Alrik begon in 2007 voor zichzelf, maar zit al bijna zijn hele leven in het vak van smeden en ontwerpen van sieraden. “Ik werd geïnspireerd door mijn vader, die ook goudsmid was”, vertelt de ‘s-Gravenzander. “Ik keek natuurlijk regelmatig met hem mee. Hoewel ik niet gelijk de droom had om ook goudsmid te worden, wist ik wel al vroeg dat ik met mijn handen wilde werken. Op mijn zeventiende startte ik mijn opleiding voor goudsmid aan de Vakschool in Schoonhoven. Dat was een soort speeltuin. Ik leerde smeden, maar ook graveren en diamanten zetten. Dat maakte me gelukkig. Ik wilde alles zien, doen en leren.”

Beeld: Alrik Sieraden
Beeld: Alrik Sieraden
Beeld: Alrik Sieraden
Beeld: Alrik Sieraden
Beeld: Alrik Sieraden

Gevoel

“Sieraden maken is echt een ambacht, dus ook een ervaringsvak”, vertelt Alrik. “Ik heb na de Vakschool jarenlang als goudsmid en ontwerper gewerkt, voordat ik voor mezelf begon. Een sieraad kan technisch perfect zijn, maar dan hoeft het nog niet een mooi sieraad te zijn. Vormgeving is zeker zo belangrijk. Bij dat hele proces, van ontwerpen tot en met uitvoeren, komt vooral gevoel kijken.”

Dat gevoel komt terug in het sieraad. Alrik: “Ik vind het mooi als er een verhaal achter een sieraad zit. Bijvoorbeeld als je aan een ring nog kunt zien dat die door oma gedragen is, omdat de originele steen, gravure, of het goud erin verwerkt wordt. Zoiets geeft iets extra’s aan een sieraad. Het gaat niet om het merk Alrik. De klant moet er blij van worden.”

Betaalbaar

Waar je ook blij van zult worden, is dat de sieraden niet onnodig duur zijn. Alrik: “Dit komt doordat ik alles in eigen hand heb. Van ontwerp tot en met uitvoering. Dit houdt de sieraden voor iedereen betaalbaar. En natuurlijk ben je verzekerd van topkwaliteit.”

Je kunt bij Alrik veel foto’s en proefmodellen zien en uitproberen. (Beeld: indebuurt Westland)

Droomsieraad

De route naar het sieraad van je dromen begint bij een oriëntatiegesprek. Alrik: “In dat gesprek gaat het erom dat je zelf bepaalt wat jij mooi vindt. Dat is zó persoonlijk. Natuurlijk help ik je daarbij door foto’s te laten zien; ik maak foto’s van alle sieraden die ik maak. Zo kun je rustig de boeken doorbladeren voor inspiratie. Je kunt kiezen uit een ruime collectie sieraden die je kunt passen en proberen.

Bij een nieuw ontwerp, dat niet in de collectie zit, gaat Alrik aan voor je de slag met een op maat gemaakt proefmodel. “Dit vind ik een belangrijke service voor de klant. Want zo gauw je iets in handen hebt, je pas echt weet wat je ervan vindt. Als het proefmodel klaar is, maken we een nieuwe afspraak, zodat we het ontwerp nog kunnen verfijnen. Zodat het helemaal jouw sieraad wordt.”


Dit interview vond plaats vóór de corona-uitbraak. Alrik Sieraden is geopend, maar ook hij volgt alle richtlijnen van het RIVM. Uiteraard kun je Alrik altijd bellen of mailen!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Alrik Sieraden. Meer over Alrik Sieraden ontdekken?

Alrik Sieraden juweliers

Beiaardierlaan 26, 's-Gravenzande

Bekijk meer:juweliers

adv.